Ga naar de inhoudsopgave

Aawt H

NIJS


"AAWT H", 'N NIEUWE MAP OVER OUD ASTEN OPNIEUW TERUG TE ZIEN

De jeugd van tegenwoordig zouden dit wimkeltje kunnen kennen als "Likkepot"... de snoepwinkel in de Wolfsberg van Karel Brsewitz, maar dat is nu ook al weer gesloten. Gaan we terug naar vroeger want toen was het de winkel van Jan van Stratum. We gaan eerst terug naar de tijd zo rond 1890. Het huis dat uit drie delen bestaat, wordt bewoond door o.a. eigenaar Piet van Stratum, geboren te Asten op 16-02-1850, hij is als strodekker op 31-01-1890 te Asten getrouwd met Ida Gorissen. Na het overlijden van Ida trouwde hij opnieuw. Nu met Johanna Verberne. Piet wordt dan koopman... op 05-08-1911 is Piet te Asten overleden en daarna bewoont zijn weduwe Johanna van Stratum - Verberne als winkelierster samen met haar kinderen daar. In 1928 kom de pandenl in handen van zoon Jan van Stratum en in 1933 worden de woningen met winkel bijeengevoegd. In het huis/winkel wonen dan moeder Johanna van Stratum - Verberne en haar drie vrijgezellen kinderen: Frans, Ida en Jan. Het heeft dan als adres Wolfsberg 14. De winkel wordt in 1937 voortgezet door Jan van Stratum... Jan heeft in Heusden ook kippenhokken en verkoopt ook eieren... Johanna overlijdt op 18 juli 1956, Frans is overleden op 28 september 1942, Ida op 28 november 1978 en Jan op 27 februari 1980. Ik kan me herinneren dat ik wel 'n keer in het winkeltje ben geweest want ze verkochten er bonbons.... jammer dat het winkeltje niet meer open is... maarja... tijden veranderen.


Hier zie je cafe-bar 't Klokske waar Wim Vaes de eigenaar van was, Wim is in de Hemel geboren als zoon van Jan en Nel Vaes. Later stopte Wim zijn cafe activiteiten en maakte er 'n woonhuis van. Wat het vroeger was? Dan gaan we terug in de tijd toen ik nog 'n klein manneke was, zeg maar zo rond de 65 jaar geleden. Hier was toen 'n slagerswinkel. Maar volgens mij zo rond 1963 werd het 'n bar. Willy Bekx noemde het zijn "Capri Bar" en ik ben zelf nog met Thieu Vossen van de Vossenhoek op de openingsweek geweest. Na Willy Bekx werd het overgenomen door Frans Lases die eerder 'n bar had naast zaal Zegers en nadat Frans was gestopt werd het overgenomen door Fred Neervens en die gaf er de naam "Tap-Marin" aan. Maar zoals zo vaak kwam na hem weer 'n andere eigenaar waar de naam me van ontschoten is. Toen Wim Vaes hoorde dat het te koop stond en zijn cafe/bar op de hoek van het Koningsplein en de Burg. Wijnenstraat toch al veel te klein was voor de activiteiten die hij er in organiseerde ging hij over naar de Burg. Wijnenstraat en werd Tap-Marin omgedoopt tot 't Klokske... Zowel in de slagerswinkel als bij alle uitbaters in het cafe die er toen in zijn gekomen ben ik wel ooit geweest. Ik vond het jammer dat cafe "ut Klokske" niet meer bestond.


Het is al weer lang geleden maar het blijft in ons geheugen, de Centra-winkel van Frans van Baar. Vroeger, rond 1870 was hier weiland en die grond werd gekocht door ene Francis van Baar die kwam uit Tongelre, die er 'n woning bouwde... na zijn dood werd het overgenomen door zijn zoon Marcellus van Baar. Deze Marcellus was van beroep bakker en hij had daar 'n winkel. Na zijn dood kwam het op naam van zijn vrouw staan, Johanna Rooijmans. Later wordt het weer overgenomen door zoon Frans. Op de plaats waar de winkel stond werd 'n nieuw pand gebouwd, twee-onder-een-kap waar het rechterdeel de winkel met woonhuis werd en het linkerdeel 'n kledingzaak en cafebedrijf. Wat je hier ziet is de bakkerij/centra-winkel. Dit deel was van Frans van Baar en het andere deel, de kledingzaak en het cafe "de Hemel" was van zijn broer Jan van Baar. De bakkerij van Frans lag vooraan in de Hemel en tussen de winkel en de bakkerij had men ook 'n kleine automaat hangen voor o.a. kroketjes, knakworstje en slaatjes, hier rechts op de foto. Vele van mijn leeftijd zullen het zich zeker nog wel herinneren. Zoon Marcel begon er veel later 'n cafetaria/friteszaak. Alles is afgebroken en op die plek staan nieuwbouwhuisjes. Marcel vertrok naar de hoek van de Burg. Wijnenstraat en het Koningsplein.


Het is de plek waar nu de Blokker is, vooraan in de Prins Bernhardstraat. Maar we gaan hier wel even terug naar vroeger. Ik weet nog wel dat hier de winkel was van van Haandel en later Obbema. In 1901 heeft hier de firma Berkers 'n drukkerij... we kennen allemaal wel de mooie oude ansichtkaarten van Asten, die komen o.a. van de firma Berkers die samenwerkte met Verbunt. Na veel samenvoegingen van Berkers met andere bedrijven krijgt de firma diverse namen en na het failliesement van de firma Bluijssen waar ze veel voor hebben gewerkt stopt ook de drukkerij en komt hier 'n neef wonen, Thieu Lammers, die begint hier 'n slagerij en vleesrokerij. Later zet hij zijn slagerij elders voort en komt hier de "Toko", 'n andere naam voor bazar. Die is eigendom van Anna Jansen die is getrouwd met Toon Maas uit Someren. Het pand word verwoest door brand en de zaak ging failliet wat volgens men zegt komt door de drankzucht van Toon. Ze vertrekken naar Budel en nadat o.a. Cobus Elten er 'n winkel had en later ook nog Driek van den Boomen kwam van Haandel in het pand, hij was afkomstig uit Erp. Ook hij was winkelier en na zijn overlijden in 1955 werd alles overgenomen door zijn zoon Martinus. Ik herinner ik me nog goed dat van Haandel er z'n bakkerij had en het rechterraam aan de voorzijde in de zomer altijd open stond.... ook ging hij in de zomer ook rond met ijs. Later is het overgenomen door Obbema, ook bakker en winkelier. In vroegertijd was het adres geen Prins Bernhardstraat maar Stationsstraat 3


Met deze winkel neem ik je nog 'ns mee naar Heusden. Als je in Heusden-dorp komt kun je meteen rechts afslaan en kom je vooraan de winkel van de Spar tegen met daarnaast 'n woonhuis. Terhoogte van de Spar en die woning stond vroeger de meubelwinkel van Tinus Waals, hier te zien op de foto, die naast winkelier ook aannemer was. Achter deze winkel stond vroeger het oude gemeenschapshuis van Heusden. Ik weet dat nog goed want ik heb er vaak gerepeteerd met mijn eerste echte orkestje the Independents waar Peter Waals, 'n zoon van Tinus, ook deel van uit maakte. Tinus Waals kwam eigenlijk van Veghel waar hij op 12-09-1901 is geboren en hij is op 31-05-1927 te Asten getrouwd met Nella Wernars. Vroeger was het gewoon de Anthoniusstraat. In 1942 schrijft Tinus zich in bij de kamer van koophandel als timmer en aannemersbedrijf en winkel in meubelen. Later werd het Vorstermansplein en begon de Anthoniusstraat verderdoor bij wat nu cafetaria het Sparretje is waar mijn tante vroeger haar Sparwinkel had.


Het cafe van Tinus Manders, later omgebouwd tot 'n kleine bar/dancing door de zoon van Tinus en nu kennen we het als 't Spektakel. Vroeger was het pand onderverdeeld in twee gedeelten: Stationstraat 34 en 36. Een deel was woonhuis met cafe Tramzicht omdat er tegenover vroeger 'n tramhalte was. De bewoners van 34 waren Nard Franssen en zijn vrouw Mina van Baar. Rond 1935 wordt het deel van het huis met het caf aan de Stationstraat 34 verpacht aan Jan van Lieshout. Deze van Lieshout speelde een zeer dubieuze rol als NSB'er in de Tweede Wereldoorlog en had ook te maken met de moorden op de burgemeesters van Asten en Someren. Hij krijgt hiervoor de doodstraf die later wordt omgezet tot levenslang. In het andere deel van het huis op huisnummer 36 woont organist Bessel Ampts die getrouwd is met 'n dochter van Nard Franssen. In 1940 wordt het hele pand verkocht aan Tinus Manders die op 1 feb. 1929 te Asten getrouwd is met Betje van Empel. Hoewel de tram al niet meer reed gaf Tinus Manders het caf de naam 'Tramzicht, die tot in de jaren 60 van de vorige eeuw is gebruikt. Ook had hij er een kleine speeltuin bij. Dat laatste weet ik nog goed want in de vakantie en op woensdagmiddag kregen wij van ons moeder 'n dubbeltje want dat was het entreegeld en konden we er heerlijk ravotten. Tinus deed het cafe dat altijd nog de naam Tramzicht droeg ook al was er geen transtation meer, over aan zijn zoon Jan Manders die getrouwd was met Wies van der Wallen. Jan verbouwde de zaak en het werd 'n bar. Nu is het al jarenlang cafe 't Spektakel.


We kennen het allemaal wel, de winkel van Verdonschot - van Heugten op de hoek bij de Emmastraat, de Tuinstraat en de Burg. Frenckenstraat. Voor ons beter bekend onder de naam Mietje mennen. Op die plek stond eerder al 'n woning en daarin woonde Joseph Verdonschot die de woning overgaf aan zijn zoon Martinus Verdonschot in 1892 en hij was van beroep zadelmaker en had hier zijn zadelmakerij. Zijn vrouw maria komt te overlijden in 1924 maar Martinus blijft er wonen samen met zijn zoon en dochter. Ook zijn zaak blijft hij er drijven. Later werd het afgebroken en kwam er 'n prachtig nieuw pand staan. De foto boven is van rond 1950. Op de achtergrond rechts zie je de winkel waar later bakker Hoes zijn bakkerij had met automatiek zoals je weet.


Hier ben ik echt wel meer als honderd keer binnen geweest, de slagerij van Pietje van Kemenade in de Emmastraat tegenover de brouwerij van Eijsbouts. De winkel is gebouwd in 1951. Vroeger stond hier 'n ander pand bewoond door Nol Martens en later door Hannes van de Cruijs. Die laatste verhuisd naar de Hemel en volgens mij zijn ze in het huis komen wonen waar wij later woonden. Het huis werd gekocht door Peter van de Kemenade van de oorspronkelijke eigenaar Johannes van Hoek. Peter is slager en is op 21-06-1920 te Asten getrouwd met Johanna Maria Cortooms. Later wordt de winkel overgenomen door zoon Wim die het op zijn beurt weer overgaf aan de derde generatie van Kemenade, zoon Hans. De winkel werd voortgezet tegenover de Rabobank in de Emmastraat en nu prijkt er de vierde generatie op de kortgeleden verbouwde winkel: Slagerij Peer van Kemenade. Ik denk nog vaak terug aan de tijd dat ik bij Pietje (Peter) vlees moest halen en ik 'n lekker stuk leverworst kreeg... en die was er lekker....

Misschien is het niet echt heel goed te zien. Het is de muziekwinkel van Smeelen - Hagelaar in de Emmastraat, "de Muziekfontein". Ik weet niet meer wanneer ze de winkel er precies zijn begonnen maar ik denk zo rond 1962/1963. Ze verkochten er niet alleen grammofoonplaatjes maar ook muziekinstrumenten. Daarbij gaf Tonny nog les in o.a. gitaar. Mijn vrouw Annie heeft er ook nog even gewerkt en ook gitaarles gehad. Ik zelf heb er mijn eerste basgitaar gekocht. Later begonnen ze nog 'n tweede winkel in Deurne en zijn ze gestopt in Asten. Vroeger was dit de kapsalon van van Nistelrooij maar die bouwde ernaast 'n nieuwe zaak en werd deze winkel de bloemenzaak van Jan van Bussel. Later is het nog 'n handwerkwinkel geweest voordat het werd afgebroken... Het terrein ligt nog altijd braak.


In dit huis woonde vroeger nog familie van mij. Dat zat zo... vroeger woonde er o.a. Elisabeth Snijders na haar overlijden in 1929 ging haar dochter Cato Kusters naar het Liefdesgesticht aan het Koningsplein in Asten. Het huis werd gekocht door Sjefke Kolen die was getrouwd met 'n half zusje van mijn vader, Cato Welten. Het adres was toen nog Stationsstraat 13 maar werd later omgezet naar Prins Bernhardstraat 13. Ze verhuisden later naar de Emmastraat nummer 36 waar zoon Harrie nu nog altijd woont. Het huis werd gekocht door hun buren van huisnummer 15, Eliasabeth Bax. Het huis blijft lange tijd in bezit van de familie Bax en zoon Bartholomeus (Bart) Bax heeft er 'n winkel in rookartikelen. Toendertijd was 'n sigarettenautomaat nog normaal en speciaal voor de mensen die na 5 uur niet meer in de winkel konden om sigaretten te kopen... zo'n automaat was de grote oplossing. Tegenwoordig hoef je dat niet meer te proberen want die hangt er geen uur denk ik zo. Bij Bax kom je met carnaval ook "mondbakkusse" kopen. Ik ben er wel ooit in de winkel geweest.


We kennen allemaal het winkeltje van Anneke de bruijn nog wel want op dit moment staat er de bouwval nog waar al zoveel over gesproken is. Bij het kadaster van Asten over de periode 1811-1832 staat het huis op naam van Daniel van Lierop. In het bevolkingsregister van Asten over de periode 1859-1869 komen we Daniel van Lierop als herbergier en Maria Samuels tegen in dit huis. Vanaf 1869 woont hier Josef Verdonschot, en later komt hier Antonie Verberne wonen hij is in 1873 te Asten getrouwd met Hendrika van den Eijnden en wanneer die gaan verhuizen komt hier winkelier Antoon Sengers in het pand wonen. Antoon Sengers is op 20-06-1910 te Asten overleden en de kinderen verkopen het huis als winkelhuis... De koper is Arnold Sanders, 'n winkelier uit Helmond. Arnold Sanders is in 1919 te Asten overleden en zijn dochter Johanna neemt het huis over. Zij is op 06-02-1918 te Asten getrouwd met winkelier Piet de Bruijn, geboren te Hilversum. In de periode 1920-1930 wonen zij in het huis bekend staand als Koningsplein 16. Zoon Frits de Bruijn was een verzetstrijder en is al in september 1944, de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, om het leven gekomen. Na het overlijden Van Piet de Bruijn en zijn vrouw Johanna heeft hun dochter Anneke de Bruijn, geboren op 09-04-1919 te Asten nog jarenlang de winkel in bezit en gebruik gehad. Ik ben er zelf 'n paar keer binnen geweest om iets te kopen... Het uit 1750 stammende huis bestaat nog steeds op het adres Koningsplein 16, maar staat op de nominatie om afgebroken te worden. Zoals jullie weten is er al veel om te doen geweest en is het laatste woord hierover nog niet gesproken.


Het pand staat er nog steeds, de bocht bij Letters enzo, vroeger o.a. slagerij Mikkers en staat daar dan recht tegenover daar op de hoek waar je links de weg kunt vervolgen richting Wolfsberg. Nu is het geen winkel meer maar vroeger wel. Heel vroeger was het huis verdeeld in twee gedeelten. Vanaf 1884 werd het bewoond door Frans van Eersel, hij was van beroep smid en volgens het bevolkingsregister woonde hij daar van 1879 tot 1900. Na zijn overlijden in 1896 vertrok zijn vrouw naar het Liefdesgesticht en nam hun zoon Gerrit het huis over, ook hij was smid. Hij begon 'n electrische smederij aan de andere kant van wat nu dus de Emmastraat is maar toen nog de Varkensstraat was. Er kwam in dit pandje 'n winkeltje in huishoudelijke artikelen wat ik zelf nog goed weet want ik heb er ooit nog spulletjes gekocht. Het pand is gebouwd rond 1878 werd later gedreven door de dochter van Gerrit: Elisa, in de volksmond gewoon Lies van Eersel, 'n echt lief mens. Jammer dat alleen wat foto's van "ut winkeltje in potte en pennekus" ons nog herinneren aan de tijd dat het nog 'n winkel was. Leuke bijkomstigheid: links naast het winkeltje, tussen Lies van Eersel en Jos Thijssen in, "ut kwartulpeijke"... wij noemde dat "ut vreijurspeijke"... ik wil er verder weinig over kwijt maar hier heb ik ook goeie en fijne herinneringen aan.


Tegenover de marechaussee kazerne, waar nu de Rabobank staat stonden enkele winkels... dat was op de tip van de Burg. Frenckenstraat, toen nog de Binnenstraat en de Emmastraat, die toen nog de Nieuwstraat was. Links naast de Tuinstraat was de winkel van van der Loo, dan kreeg je de brandstoffenhandel van van Golstein Brouwers en daar weer naast was deze winkel van Antoon Berkers, de woninginrichting. Vroeger woonde hier o.a. Peter van Driel die leraar was en les gaf aan de jongeren in Vlierden. Meester Van Driel senior was de laatste schoolmeester in Vlierden die in zijn eentje alle leerlingen les gaf, alle klassen. Toen kwam in dat huis de familie Antoon Berkers. Bij de kamer van koophandel stond hij ingeschreven als huisschilder en winkelier in galaterien, meubelen en behangselpapier. Verder was hij stoffeerder en verkocht hij gordijnen, vloerbedekking en religieuse artikelen en ook schoonmaakartikelen. Per 1 Januari 1941 stopte Antoon zijn werkzaamheden en deed hij het bedrijf over aan zijn zoon Frans Het pand staat er niet meer en daar kwamen nieuwe winkels met appartementen er boven. De zaak van van Golstein Brouwers en de winkel van van der Loo verdwenen eerder al t.b.v. de verbreding van de Tuinstraat naar de Bloemenwijk. Wij hebben bij Berkers nog ooit 'n schilderij gekocht met het opschrift "ter herinnering aan Uw 25 jarige echtvereniging", dat was gekocht door onze Henk, Frans, Annemieke en mij voor onze ouders die in 1957 samen 25 jaar getrouwd waren.


Toen ik jong was en in Turrup kwam was dit de Vivo winkel van Bekx. Die lag vanaf de markt af gerekend vooraan rechts in de Emmastraat naast de smederij-winkel van van Bussel en aan de andere kant de kapperszaak van Thieuke van Nistelrooij. Maar hier zie je nog wat het heel vroeger was, de winkel van van Deursen. Nadien werd het pand overgeneomen door Willem Bekx. Die had er zijn Vivo winkel in maar er zijn plaatjes waar op staat Albert Heijn maar ik weet niet af die toen van van Deurzen was of van Bekx. Willem was getrouwd met Tonia van Meijel en later nam zoon Theo het over. Veel later kwam er "Charlaine" in met lingerie en ander "underwear"...

In ons bekende kerkdorpje Ommel hadden ze vroeger ook al 'n winkel. Het huis op de hoek van de Kluisstraat en de Marialaan wordt bewoond door Hannes van Helmond... na zijn overlijden wordt het overgenomen door zijn dochter die in 1912 trouwt met "Hanneske" Eijsbouts. Ze hebben er op de hoek 'n cafe en er naast 'n winkel. In de oorlog wordt het grotendeels vernield maar weer opgebouwd. Later wordt er 'n compleet nieuw pand gezet.. de winkel was nog 'n tijd kruidenierswinkel maar is door de tijd verdwenen. Naast 'n cafe kwam er ook 'n zaal en 'n friteszaak, in die zaal heb ik verschillende keren muziek gemaakt. De zoon van Jan Eijsbouts, Albert nam later het cafe over. Even dreigde het enige cafe van Ommel te verdwijnen maar dat is nu opgelost. Jammer dat "de tijd" de winkel heeft opgeslokt.


Het was vroeger een van de kleinste winkeltjes van Asten en omdat het deel van het winkeltje zo klein is, alleen de deur en de etalage zie je ook niet wat het is en waar, je moet Asten van vroeger wel erg goed kennen. Het is het boekwinkeltje van Schriks drukkerij aan de Emmastraat tussen de marechaussee kazerne en de groente-fruit-viswinkel van Jan van Hoek. Schriks had eerder haar drukkerij rechts op de hoek naast het gemeentehuis, op de plek waar Noudje Michels zijn fietsenzaak had en later cafe de Mert kwam. Toen het hier in de Emmastraat te klein werd betrokken ze hun nieuwe pand aan de Burg. Wijnenstraat. In dit winkeltje hier kon je o.a. schrijf en schoolbenodigheden kopen en boeken.


Vele weten het zich nog wel te herinneren... friteszaak de Passage. De Passage aan de Emmastraat moest de "tegenhanger" worden van Midas-winkelcentrum maar dat is nooit goed van de grond gekomen. Er was naast de ingang aan de Emmastraat ook 'n ingang via de passage. Voordat het die naam kreeg had het al andere namen gehad. De "frietzaak" bestond allang, naast de danszaal van Zegers, de Kroon was 'n friteszaak natuurlijk iets winstgevend want de jeugd doet graag dansen maar ook 'n "frietje vatte". Een van de uitbaters was Peer Welten... nee ikke nie, Peer Welten uit Liessel die later 'n bloeiend bedrijf zou beginnen in o.a. schalen nasi en bami, Welten Snacks. Hij was kameraad met Gerard Bukkems en trouwde later met 'n meisje uit d'n Himmel. Het heeft vele uitbaters gekend de patatzaak maar het is inmiddels alweer 'n hele tijd geleden afgebroken... Bij Zegers was net als in de meeste danszalen van toen geen dansen meer en alles ging plat, ook de slagerswinkel die er rechts naast lag. Nu is het ons nieuwe postkantoor met winkel: "Letters Enzo"....


De winkel op zich was hartstikke leuk en mooi, de Spar winkel van Hub Eijsbouts in de Mgr. den Dubbeldenstraat, op de foto was het nog de Prins Hendrikstraat. Het vervelende was dat ik er toen ik 'n jaar of 11 was zo vaak op zaterdagmiddag naar toe moest om nog wat boodschappen bij te halen die we nog nodig hadden. En tegenwoordig kun je met de fiets of de auto maar vroeger moest ik te voet... helemaal van d'n Himmel naar de andere kant van Asten lopen. En als er wat in de "kallebas" zat was het nog meer sjouwen... poeh... Toen dit winkeltje er was bestonden supermarkten nog niet... je zei gewoon wat je nodig had of je gaf het briefje af wat je van thuis had meegekregen. De winkel lag wel vooraan in de straat en ernaast was de slagerij van "de Zoere".. Hub, geboren op 15 februari 1912 was getrouwd op 4 april 1936 met Nettie Wilmsen en is overleden toen hij 80 jaar oud was, zijn vrouw werd 89 jaar.


De jeugd kan het niet weten maar de ouderen in mijn leeftijds klasse weten het zeker nog wel, het cartonnage fabriekje aan de Burg. Frenckenstraat. Op de hoek van die straat met de Emmastraat lag vroeger het politiebureau waar nu de Rabobank staat. Maar vlak er naast tussen dat bureau en de zaadhandel/veevoederbedrijf van van den Burgt lag het cartonnagefabriekje en ik herinner me nog dat ik er ooit binnen ben geweest toen ik nog heel klein was. Ik geloof dat het fabriekje "het Zuiden" was en dat het later naar Helmond verhuisde of dat er ook al eentje in die stad lag, dat weet ik niet precies. Ik dacht zelfs dat er ook ooit eentje in Someren lag naast de Tweka maar ook daar ben ik nu even niet zeker van. Later kwam het bij Midas winkelcentrum... van der Loo kocht in Turrup van alles weg, ook dit gebouw en het werd naast de ingang op de markt de tweede ingang naar hun nieuwe winkelcentrum Midas. Toen waren er nog maar 'n paar winkeltjes onder n dak. Rechts op de foto zie je nog net de poort van de opslag van veevoederbedrijf van van den Burgt die inmiddels ook al lang weer weg is want van der Loo kocht daar bijna alles weg t.b.v. het grote winkelcentrum wat er nu staat. Of je er blij mee moet zijn allemaal laat ik in de midden. Asten moet met de tijd mee, dat wel...


In de Julianastraat, wat vroeger nog Fabriekstraat was lag in de enige bocht die de straat had de winkel van Bekken, Antoon Bekken, getrouwd met Ciska Ceelen op 3 mei 1932. Ze verkochten er rookartikelen en ik kan het weten want ik ben er vaak genoeg in de winkel geweest om losse sigaretjes te kopen (en te jatten). Daarvoor hadden ze 'n winkel op de hoek van de Burg. Wijnenstraat, toen nog de Molenstraat en het Koningsplein, toen nog het Plantsoen. Ze verkochten er toendertijd o.a. ijzerwaren etc. De winkel aan de Julianastraat is al lang geleden gesloopt en nu is er de oprit naar de achterzijde van de Lisse.


Op de hoek van de Prins Bernhardstraat en de Daliastraat lag deze winkel van Willy Hoebergen. Hij kocht het pand van Graard van Rijt, slager van beroep, rond 1952. Willy was de naaimachine-dokter van Asten. Hij verkocht er ook messen en vorken en dat soort gerei want voordat Annie en ik trouwde habben we daar onze cassette en onze pannen gekocht. Je kreeg altijd goeie uitleg want ook onze naaimachine hebben we bij hem gekocht... het was 'n super goeie winkel vonden wij. Het pand dat is gebouwd in 1929 is allang geen winkel meer. Het adres was dus Prins Bernhardstraat 78 maar daarvoor was het nog Stationstraat 62 en later omgezet naar Prins Bernhardstraat 62, bij de nieuwe nummering werd het nummer 78


Tussen cafe de Wit en cafe de Sportvriend op de Markt lag nog 'n cafe, cafe de Mert. Begonnen door Jan Berkers, Hannes dus, die getrouwd was met Jo Vaes uit d'n Himmel. Inmiddels heeft het al diverse andere uitbaters gekend maar voordat het cafe werd was er de fietsenzaak van Noudje Migchels. Het is al 'n oud pand maar ik zal beginnen bij eind 19de eeuw. De bewoonster was Johanna Jelissen van beroep naaister en ze woonde er samen met haar zus Anna. Toen kwam er Matthias van Hagen wonen en na haar Lambert Hoebergen. In de periode rond 1910 woonde er kleermaker Linden en in 1914 wordt het verkocht aan Christaan Schriks die het na 'n hele periode verkoopt aan Noudje Migchels. Hij maakt er 'n winkel van en verkoopt naast rijwielen ook wasmachines. De foto is van de jaren 70 toen Hannes Berkers samen met hun Jo er 'n cafe begon... Later kwamen daar nog Han van der Heijden, Piet Mestrum en Jo Beekers in. In die periode heb ik er vaak als deejay gedraaid en veel lol gehad met carnaval met de Plekkers. Later waren er nog meer uitbaters en nu is het cafe Skippy.


Het is niet het duidelijkste plaatje en dat komt omdat ik het uit 'n oude foto heb moeten "knippen"... Wie vroeger uit de Emmastraat de Markt op ging zag ik de verte dit kleine kapperszaakje al liggen... Het was de kapperszaak van Piet Manders die op de hoek zat bij cafe de Wit. Links ernaast lagen vroeger ook nog 'n paar kleine winkeltje van o.a. vis handel Putten, "Putje" met daar weer naast hotel van Roy, eerder Gitsels. Kapper Manders is later vertrokken naar de Wilhelminastraat en kwam dit deel ook bij het cafe van de Wit. Naast het cafe kwamen de bezinepompen en de inrit naar de garage die de Wit ook nog had en daarbij hadden ze er nog 'n autorijschool. Heel vroeger was hier in dit pand de elektrowinkel van Isidoor van Duppen op Markt 13, die later verhuisde naar de Wilhelminastraat. Toch weer nostalgie... Kapper Piet Manders "van p de Mert"..


Cafe de Canadees op de hoek van het Vorstermansplein (adres is Voorste Heusden 65) en de Patrijsweg in Heusden. Ik ben er vroeger vaak geweest want ik speelde in 'n orkestje in Heusden, the Independents en was toen 21 jaar. In die tijd was het nog het cafe van Carel Vervoordeldonk en daar werd door de betere spelers uit de regio gebiljart. En na afloop van de repetitie ging ik daar naar toe. Voordat Carel Vervoordeldonk in het cafe kwam had het cafe 'n andere uitbater, maar weet even niet meer wie dat was, die het had overgenomen van mijn oom, 'n broer van mijn moeder, Frans van Bussel die het samen met zijn vrouw Gerarda van Bussel - Waals runde. Hij woonde links naast het cafe op huisnummer 63. Rond 1950 verhuisde hij voor enkele maanden naar d'n Himmel waar hij met zijn gezin "in" ging wonen bij Jan Loomans in afwachting van zijn vertrek naar Canada, dat was in 1950. Ik zal nog uitzoeken wie er allemaal de uitbaters van waren en hoe het cafe werd genoemd voordat het de Canadees werd.


'n Hele tijd geleden was hier nog natuurwinkel "de Kiem", nu is het geen winkel meer. Mensen die in mijn leeftijd zitten kunnen zich zeker nog herinneren de Schilderswinkel van Jos en Zus Thijssen. Wij kennen niet alleen het winkeltje maar ook het paadje erlangs want dat noemden wij "ut vrijurspeijke"... als je "sjans" had met 'n meisje tijdens het dansen bij zaal de Kroon dan kon je daar fijn terrecht... lekker donker en niemand die je stoorde. De foto is van vroeger toen de familie Thijssen er hun winkeltje hadden en wij gingen er naar toe voor vliegertouw, vliegerpapier en later ook om 'n hoela-hoep te laten maken. In 1906 was hier al 'n winkel en na 'n paar omzwermingen werd het huis in 1911 verkocht aan Joseph Hoeben die getrouwd was met Ludgardus Maria Thijssen en van beroep huisschilder was.. het huis kreeg later huisnummer 25, Emmastraat 25. Het huis werd overgenomen door 'n inwonende neef: Jos Thijssen. Jos trouwde met Zus Eijsbouts en als huisschilder was hij dagelijks druk in de weer en zijn vrouw deed de winkel. Ze kregen samen negen kinderen... zoon Harrie was van mijn leeftijd, 1945 geboren. In dat jaar staat er ook 'n advertentie in Peelbelang dat hij kalenders verkoopt.


Ik heb dit plaatje uit 'n andere foto moeten halen en moeten vergroten en uit moeten rekken, daarom is het wat onduidelijk. Het is de winkel van Bakens... gelegen aan de Prins Bernhardstaat naast het Eeuwig Leven. Vroeger stonden hier andere winkeltjes van Pasman en van Warnar maar die werden afgebroken en werd er 'n nieuwe winkel gebouwd door Martien Bakens, broer van o.a. Janus en Huub. Hij had er 'n schilderswinkel. Later werden er stoffen verkochte dacht ik en grammonfoonplaten door Lenie van Lieshout - Franssen uit d'n Himmel. Nu is ook dit alweer verdwenen en is het opgeslokt door Midas winkelcentrum.


Nog altijd, na zoveel jaren, voel ik de woede in me opkomen.... deze supermarkt werd gebouwd op de plek waar een van Astens mooiste gebouwen stond... de Jongensschool op de Markt. Helaas zit de wereld zo in elkaar... geld is voor veel mensen belangrijker dan prachtige gebouwen... ze laten alles afbreken wat andere mensen mooi vinden omdat ze verlekkerd zijn op "platte witte"... Asten was wel toe aan 'n supermarkt maar waarom het mooie gebouw hiervoor geruimd moest worden begrijp ik nog steeds niet... zo ook nu Bartholomeus... Er kwam 'n supermarkt en later 'n compleet winkelcentrum... Eerst was er A & O, Asten & Omstreken en later Midas winkelcentrum, Midas isa MIDden ASten. Op de foto was het nog de supermarkt met rechts ernaast de fietsenzaak van van Veghel.

Voor mijzelf is dit plaatje wel heel erg bekend en het is ook nog niet ze heel geweldig oud, vooraan in de Hemel. Rechts de drankenhandel van Astein, van de familie Eijsbouts en daar naast de bijgemaakte kleine woning woning voor 'n dochter van Theo Eijsbouts en links woonde de familie Geenen. Dat ik het me zo goed herinner komt omdat ik bij dakdekker Gielen werkte en hier samen met collegas 'n nieuw dak op heb gemaakt... de oude pannen werden vervangen en ook de eiken houten spanden werden afgebroken en vervangen door nieuwe balken, opleggers, dakbeschot en panlatten en toen werd het geheel voorzien van nieuwe pannen. Het moet ergens zijn geweest tussen 1978 en 1982. Bij de deur rechts naast de etalage ruit stonden toen nog de attributen die nodig waren voor het vervaardigen van dranken en er was 'n opslag. Nog net zichtbaar links de daken van de woningen waar vroeger Thieuke van Helmond woonde en daarnaast de bekende "kolenboer", Jan Meulendijks.


Ik zit al 'n paar dagen "min hersus te krake" want ik weet goed dat dit winkeltje er was in Heusden maar ik kan me toch echt niet meer herinneren waar het precies was. Het was 'n winkel in manufacturen. De firma Slaats had ook 'n graanpakhuis in Heusden dat lag aan de Voorste Heusden. Volgens de gegevens was dit pand gelegen aan de Anthoniusstraat 7 en hebben hier in het pand op de foto mijn opa en oma nog gewoond, die kwamen vanuit de Peel hier wonen van 1933 tot 1935... samen met hun dochter Marie, tante Marie voor ons. Later bouwde ze 'n nieuw huis wat Anthoniusstraat 12a werd. Het huis hier op de foto werd verkocht aan Johannes Slaats die er 'n winkel begon. Het huis aan de Anthoniusstraat werd door onze tante Marie overgenomen van haar ouders nadat eigenlijk de bedoeling was dat wij er kwamen wonen maar de oorlog gooide roet in het eten. Marie, de zus van m'n moeder trouwde met Jan van Bussel en samen begonnen ze er 'n Sparwinkel... dat was rond 1943, nu is in dat pand cafetaria "het Sparretje". De winkel hierboven is allang afgebroken.


Dit winkeltje lag vroeger achteraan in de Burg. Wijnenstraat op de hoek, precies in de punt met de Mgr. den Dubbeldenstraat. Ze verkochten er ook babyartikelen en dat weel ik heel goed want Annie en ik hebben er onze baby-uitzet gekocht eind december 1975, voor dat onze dochter werd geboren. Bedje, dekens, kruik etc. De winkel is allang gesloten maar het pand staat er nog en is ombegouwd tot woonhuis.


Het was op de hoek van de Markt en de Emmastraat waar vroeger van Bussel hun winkel hadden. Niet alleen winkel maar ook smederij. Je kon er ook gasflessen kopen en die had je vroeger vaak nodig toen we thuis eerst op het fornuis en de kachel kookten maar later het gasstel haar intrede deed. Mensen moesten toen koken op gas maar nog met kruiken voordat later "het mijngas" kwam en we vaste aansluitingen kregen. Van Bussel bouwde op deze plek, tussen de Vivo van Bekx en de bakkerszaak van Hoes 'n nieuw pand met 'n prachtige winkel waar je potten en pannen etc kon kopen. Nu is er de shoe-outlet... ook 'n naam die bij de tegenwoordige hoort... maar mij niks zegt... zeg gewoon schoenenzaak.


Het winkeltje van de familie van der Loo... zo zijn ze begonnen.. het winkeltje lag op de hoek van de Emmastraat en de Tuinstraat, hier echts naast het pandje... dat was toen nog 'n soort sintelpad en je kon er maar net door met 'n auto. Aan de andere kant lag de winkel van van der Zand. Later hadden ze 'n meubelwinkel in de Marktstraat met daarnaast de EDAH-winkel en op de hoek bij het Koningsplein hadden ze 'n tabakswinkel... daar moest ik altijd shag, sigaren en vloeitjes halen voor onze vader. Toen koste 'n pakje mascotte vloei nog 9 cent. De winkel op zich was vrij groot maar ze hadden er alleen 'n toonbank met kassa met daarachter lagen de rookartikelen... en dat was niet veel.

We gaan met dit winkeltje wel heel ver terug in de tijd. Het is meer dan 100 jaar geleden dat dit plaatje werd geschoten. Het is net vooraan links vanaf de markt de Prins Bernhardstraat in wat toen nog .n andere naam had, Tramstraat dacht ik. Rechts was het winkeltje in "koloniale waren" van van Deursen en links er naast het cafeetje. Terrasjes waren toen niet zoals nu... 'n bankje en 'n tafeltje met enkele stoeltjes. Heel vroeger was hier ook nog achter deze gebouwtjes de bierbrouwerij van Berkers, van welk bier dit was weet ik niet. Ook was er 'n overdekte beugelbaan en werden er voor Asten de allereerste dansavonden gehouden. Alles is later verbouwd en kwam daar de drogisterij van Richard Berkers. Later kwam er ook de kinderkledingzaak. Nu is er de doorgang naar het Ruttenplein. (foto Piet vd Goor).


Asten had in vroegertijd nogal wat schoenenwinkels en dat waren meestal van die kleine winkeltjes want heel veel voorraad hadden ze niet. B.v. het kleine schoenwinkeltje van Sprenkels in de Prins Bernhardstraat en hierboven het winkeltje van Jan van den Eijnden in de Kleine Markstraat, de kleine straat tussen de Julianastraat en de Markt. Zijn zaak werd later overgenomen door zijn zoon Piet en daar achter de winkel was 'n klein kamertje waar de schoenen werden gereparareerd. Daar werkte mijn broer Huub lange tijd. Het was 'n prima winkel en als eerste in Asten werd er 'n groot nieuw pand gebouwd. Ik weet nog goed dat ze er o.a. de sterke Robinson schoenen verkochten. Schoenen repareren gebeurd nog sporadies en waar vroeger elke schoenenzaak ook 'n reparatieafdeling had is dat allemaal verleden tijd en heeft 'n dorp soms n enkele "schoenlapper" als ze er uberhaupt al eentje hebben... Alles gaat langzaam verdwijnen... helaas...


Je moet wel bij de ouderen behoren om dit nog te weten, de groentewinkel van Jan van Hoek sr. aan de Emmastraat. Maar ze hadden niet alleen groente en fruit, ze hadden er ook vis. De rechter etalage daar werden de groente en fruit verkocht en in het linkergedeelte daar werd de vis klaargemaakt en verkocht. Zoon Jan jr. die we wel kennen van cafe Jan van Hoek bracht spullen rond, hij had op zijn brommerke 'n houte kistje gemonteerd en daar ging hij de klanten mee af die iets besteld hadden. Later verdween het vis gedeelte en werd het omgebouwd tot automatiek net als bij Hoes maar dan kleiner. Ik meen me zelfs te herinneren dat hij er naast zijn frietwagen op de Markt waar je in het weekend voor 'n heerlijk frietje en snachks terecht kon, doordeweek ook in het kleine automatiekje terecht kon voor friet. De snacks kon je zowiezo daar "uit de muur" trekken. Jan van Hoek zat ergens tussen de fietsenzaak van van Veghel en de drukkerij van Schriks in. Wat iedereen ook nog wel kent van toen... het poortje naast de winkel waar de spullen werden gelost en naar achteren gebracht... het groene poortje met het ronde bovenstukje.. Deze foto is van 1955. Later werd daar alles opgeruimd en kwam er de midas-supermarkt. Nostalgie, waar wij zo van houden is wat blijft, maar alleen met foto's...

Liessel is vanaf hier nog altijd 6 km... we staan op de hoek van de Emmastraat waar je links de Hemel in kan... rechts op de foto is een van de "vijf gebooi"... Daarnaast was het huis van de klompenboer.. Klompenmaker Marinus van den Heuvel. Dan zie je het witte gebouw, dat was vroeger de slagerswinkel van Pietje van Kemenade, dat was onze slager. Later werd het overgenomen door Wim, de zoon van Pietje. Nee ik ben er niet tientallen keren naar toe gelopen vanaf Himmel 57 maar wel honderden keren... Vaak kreeg ik dan ook 'n stukje leverworst... ik vergeet dat nooit meer... Ik gaf mijn blaadje af, maakte mijn bestelling klaar en deden die in de tas die ik bij had, de portemonee afgegeven en daar haalde ze het geld uit wat nodig was en als ze "vergaten" mij 'n stukje leverworst te geven dan bleef ik ze maar aankijken... dan wisten die wel wat ik bedoelde. Blikken van ogen zeggen meer als woorden. Het huis ernaast is de winkel/woonhuis van Toon Bekx de schilder. Nog eentje verder en 'n klein beetje zichtbaar op deze foto de groentewinkel van Marinus van Oosterhout die er later 'n friture begon en die is er nu nog altijd eentje in. Ik denk dat de weg naar Liessel nu iets verder is want 6 km was binnendoor over het Rinkveld.

Cest la Vie, dat was de naam van het horecabedrijf in dit pand. Naar het begin... ik kan me nog herinneren dat ik er ooit binnen ben geweest toen het nog 'n timmerbedrijf was. De houtfabriek van Smits en dat zal nu zo'n zestig jaar geleden zijn. Toen Theu en Mien Vossen er Astens eerste bar begonnen, "de Vossenhoek" waren we in onze nopjes... ik was nog te jong, mocht nog niet alleen in 'n cafe komen maar m'n broers zaten er ook vak, onzen Huub en Theo en ook onze Henk en ik was er dan "onder geleide". Theu Vossen wilde toen al graag uitbreiding maar dat werd niet goedgekeurd want hij werd verplicht om "driehoog" te bouwen... grote onzin natuurlijk want het is nooit driehoog geweest en vaak genoeg verbouwd. Theu had er niet alleen 'n bar maar ook 'n friture... Toen Theu is gestopt werd het Astens Eethuis en toen die niet meer verder ging maakte Rini Loverbosch er zijn Cest la Vie van... veel Astense jeugd heeft er vertoefd.. In het rechterdeel kwam de friture... Daarna heeft het nog diverse eigenaren gehad en op dit moment heet het "de Grutter" maar het is nu ook meer restaurant dan cafe zoals heel Asten is omgeschakeld naar eetgelegenheid met terras, de nieuwe trend in de horeca wereld. (foto de Vonder)


Ik heb het altijd 'n mooie winkel gevonden... de fietsenzaak van de gebroeders van Veghel en later deed Wim dat alleen. Vroeger wat hier het pand van "de drie Kronen", de brood en koekfabriek van Sjang Hoefnagels, in Asten beter bekend als Sjank Koek. Men dacht altijd dat de drie kronen kwam van het feit dat hij drie dochters had maar ik las ergens dat er vroeger 'n soort cafe/zaal/bijeenkomstplaats was die toen al de drie kronen werd genoemd. Wim van Veghel vertrok later naar het pand van Louis Mennen in de burg. Wijnenstraat waar zijn zonen het bedrijf hebben voortgezet. De panden van van Veghel in de Emmastraat werden afgebroken net als van Jan van Hoek, van Schriks en het oude politiebureau en daar kwamen enkele onderdelen van het Midascentrum en op de hoek waar het politiebureau stond kwam de Rabobank. Toen Piet Bukkems zijn fietsenwinkel verruilde voor auto's en wij er geen fietsen meer konden kopen heb ik er nog 'n nieuwe fiets gekocht bij van Veghel en mijn eerste tweede hands bromfiets, Sparta.


Vroeger begon Marinuske Peters 'n cafe in de Logtenstraat, of hij er eerder al woonde weet ik niet maar dat zoek ik nog uit. Boeren die vroeger hun graan en korenschoven binnen hadden gehaald gingen er graag naar toe om die laatste dag te vieren. Later nam Rini Grein het over... toen werd het ook cafe "de Sport" wat we eigenlijk in Asten al zoiets hadden... op de Markt lag cafe "de Sportvriend". Na Rini Grein kwamen er ook nog mensen uit d'n Himmel in, eerst Toon Joosten, zoon van Bert die van de Hemel naar de Wolfsberg waren gaan verhuizen en na Toon kwam Johanna Joosten erin die eerder in d'n Himmel met haar ouders, Piet en Drika, in het huis waren komen wonen waarin eerst Bert Joosten woonde op huisnummer 18. Johanna runde de zaak lange tijd onder de naam "de Logte". Toen die er mee stopte werd het 'n Chinees Restaurant "Jasmine"... ik ga er graag mijn eten halen als ik daar zin in heb. Het pand werd grondig verbouwd en uitgebreid... Asten had er 'n eetgelegenheid bij en 'n cafe minder. Op de foto cafe de Sport van Rini Grein die later er vlakbij de Markthal bouwde... Nu is daar Grein Mode.


Natuurlijk kennen we hem nog: bar-discotheek Oase aan de Logtenstraat. Vroeger hadden we de Vossenhoek en naast die bar lag 'n fabriek, Duco, daar maakte men stalen meubelen. Toen Eijsbouts vertrok uit de Prins bernhardstraat bouwde ze op de plek van d'n Duco 'n geheel nieuw pand. Rechts kwam 'n electrozaak en links de IJssalon met achter 'n zaal voor bruiloften en feesten, ik heb er vaak genoeg gespeeld en ook mijn koperen bruiloft gevierd. Later werd het helemaal cafe/zaal en de Klot was er gevestigd. Nog weer later werd het Oase en veel jeugd van Asten en omstreken ging er naar toe maar ook dat bleef niet... Peer Mestum maakte verbouwde de zaal maar maakte er ook 'n eetgelegenheid van: "Pesos"... en dat is het nog altijd. De elektrozaak is er ook nog altijd.


Asten had vroeger niet heel veel kledingzaken voor mannen en jongens... Een er van was van Baar vlak bij d'n Himmel. Op de markt lag 'n grote winkel van Eijsbouts, de gebroeders Eijsbouts. Het lag op de hoek van de Marktstraat en de Markt. Links daarnaast was het kleine kantoortje van de Amsterdamse Bank. Maar had je er ook veel keuze? Ik zal je vertellen... toen ik in dienst was... nu ruim 50 jaar geleden kreeg ik als gage 50 cent per dag... maar je kreeg die niet, 'n dubbeltje ervan werd voor je gespaard. Dat kreeg je uitgekeerd als je uit het leger kwam en de burgermaatschappij weer in moest. Ons moeder gebruikte dat geld om met mij 'n nieuw pak te gaan kopen en normaak gingen we naar helmond of Eindhoven maar dit keer gewoon in Asten... naar Eijsbouts. Ze hadden er drie pakken in mijn maat. Eentje 'n bruin maar dat was oerlelijk, echt boerenbruin, de tweede was donkerblauw, maar dat had ik jaren van te voren al altijd een gehad... dus werd het 't derde pak, 'n grijs. Dat was het... Keuze?, nee niet echt maar ik was blij met mijn grijze pak want het stond me gewelgin goed al zeg ik het zelf. Dat was dus van de winkel van Eijsbouts "p de Mert". Voor dat Eijsbouts er begon was het 'n bankgebouw. Later ging Eijsbouts weg en kwam er weer volledig 'n bank in en nog later 'n fotozaak. Het reclame plaatje voor op de winkel van KLM-kleding dat was het betere merk werkkleding want die hadden ze er ook.


De bloemenwijk kreeg haar eerste winkels... de wijk moest nog groeien en de Klaproosstraat was nog maar net gekomen... Er kwam 'n rijtje winkels... ook met 'n "frietzaak" die werd genoemd naar de straat, de Klaproos dat nu nog altijd bestaat, het was vlak bij ons voor de deur.. Naast de Klaproos kwam de elektrowinkel van de Gebroeders van Lierop uit Helmond, 'n heuse radio en televisiezaak maar ze verkochten natuurlijk ook andere electroapparaten. In de andere winkels die hier niet zichtbaar zijn kwam 'n Chinees restaurant.. 'n Slagerswinkel en op de hoek 'n dubbele winkel de Gegro... Net daarnaast bouwde Rini Grein zijn Markthal. In het pand van de Gebroeders van Lierop heeft nu Mark van den Eijnden zijn "tattoo-bedrijf, Makkie's Tattoo".


Cafe Bakens is al van heel vroeger uit 'n begrip voor Asten... later is het ook nog zaal Bakens geworden want de bioscoop werd veranderd in 'n feestzaal. Ik heb er veel gespeeld op bruiloften en feesten. Vroeger was er achter het cafe de filmzaal, het Astra Theater. Toen ik 'n jaar of 14 was ben ik er veel naar de film geweest. Vroeger was er dus al zaal Bakens.. en de eigenaar Johannes Bakens had veel kinderen, zoveel zelfs dat ze 'n eigen voetbalteam vormden. Een van de zoons, Janus naam het bedrijf over.. die het op latere leeftijd weer over deed aan zijn zoon Wim. Nog later kwam de broer van Wim, Paul in het bedrijf.. Nu is het al lang weer afgebroken en staan er appartementen.. Zaal Bakens was eigenlijk niet uit Asten weg te denken.


Nog weer 'n leuk winkeltje van vroeger waar ikzelf wel 'ns wat heb gekocht. Het winkeltje van Verberne, de klokkenmaker, die lag tussen waar vroeger van der Zand de kledingzaak had en Jos Thijssen zijn schilderswinkel. Zo'n beetje in het midden... als ik het nu aan moet geven is het tegenover Bots Witgoed. Vroeger van Eersel z'n autogarage. Ik heb er ooit toen ik nog verkering had met Annie 'n klokje gekocht voor m'n schoonouders met sinterklaas. Ik weet zelfs nog goed wat ik er voor betaalde: Fl. 29,95 toen nog guldens... Ze repareerden er niet alleen horloges maar ze verkochten er ook en ook klokken in alle soorten en maten. Later werd het Allards - Verberne.


Wie kent het niet... het cafe van Nelleke van Helmond, eigenlijk pension Sint Joris maar in de volksmond werd het gewoon het cafeetje van Nelleke van Helmond genoemd. Ze woonden vroeger in d'n Himmel maar begonnen het bestaande cafe in de Kerkstraat. Ze maakten er 'n pension van, je kon er voor weinig geld overnachten en eten. Vroeger toen ik 'n jaar of 16 was heb ik er op getreden met Henk van de Waarsenburg op de jaarvergaderingen van de houtbewerkersbond. Ook had het pension haar vaste overnachters... de kostgangers die er altijd vol lof over hebben gesproken. Nelleke was 'n echt lief menske... trouwens Thieuke was ook 'n goeie kerel... maar hij overleed veel en veel te vroeg. De Astense schut, het Sint Jorisgilde had er zijn vaste plek, het was hun clubhuis. Het cafe is nu weg, woonhuis geworden...


Wanneer je van Turrup de Burg. Wijnenstraat in fietste vroeger, zo richting Sluis 10 dan stak je de Langstraat over want daar was 'n kruising en daar voorbij meteen rechts lag dit winkeltje, het was de schilderswinkel van Joppe. Het was 'n klein knus winkeltje waar ze behangpapier etc verkochten maar in de kersttijd sonden er in de kleine etalages ook altijd kerstspulletjes uitgestald.. Hoe wij dit allemaal weten? Wij kenden alle winkels die meededen aan de winkelweek en dat waren ze bijna allemaal in Asten want dan was er 'n prijsvraag voor de kinderen en in elke etalage lag dan iets voor die prijsvraag uitgestald.


Astenaren zijn er denk ik allemaal wel 'ns geweest... of in de winkel voor brood en banket waarvan hier de etalage van de winkel, of ernaast in de automatiek want die waren er niet veel in Asten en had bakker Hoes, want daar is dit plaatje van, niet veel concurentie. Je kon er niet alleen snoep trekken, ook masi, bami, kroketjes en slaatjes. In het begin kon je er geld wisselen via het kleine luikje in het midden van de automatiek. Ik herinner me de winkel nog wel en precies zoals op de foto met bonbon-doosjes in de etalage. Het was er altijd druk...


Voor Himmelnaren van mijn leeftijd is het 'n bekende winkel, die lag op de hoek van de Emmastraat en d'n Himmel, die van Frans van Baar. Hij had er 'n levensmiddelenwinkel, de Centra, en 'n bakkerij. De bakkerij lag eigenlijk in d'n Himmel en de winkel dus in de Emmastraat. De twee broer van Baar hadden daar hun bedrijf van naast Frans zat jan van baar die kleermaker was met zijn kledingwinkel en 'n cafe. Prachtig om dat nog 'ns terug te zien... de kinderen van later herinneren zich misschien beter de frietzaak die de zoon van Frans, Marcel van Baar er begon. Marcel was ook bakker van beroep... veel later toen dit was afgebroken begon Marcel 'n prima lopende frietzaak op de hoek van de Burg. Wijnenstraat en het Koningsplein... zie hiervoor de winkel van da familie Linden. Op de plek waar de Centra was staan nu woningen.


Van wanneer deze foto is weet ik niet precies maar het was in ieder geval nog in de tijd dat links de muziekfontein er was, de muziekwinkel van Smeelen - Hagelaar. In het midden zie je de winkel van drogisterij Hulshof die later vertrok naar winkelcentrum Midas. Daarvoor was het de kapperszaak/winkel van van Nistelrooij. Heel vroeger hadden ze hun kapperzaak nog links ernaast waar de muziekfontein zat. Toen hun nieuwe pand klaar was, pand in het midden, kwam daar bloemist Jan van Bussel in en later dus de Muziekfontein en nog later het Zwarte Schaap met garens en draden. Toen Thieuke van Nistelrooij stopte werd het overgenomen door Hulshof, nu is er 'n Chinees Restaurant. Daarnaast lag vroeger de Vivo van Bekx maar was hier al 'n woonhuis geworden, nu is er de lingeriezaak Charlaine gevestigd. Rechts daarnaast de winkel van van Bussel... dat was vroeger ook 'n klein winkeltje maar er werd 'n grote nieuwe winkel gebouwd. Daar is nu de shoe-outlet. Mooi om nog 'ns terug te zien.


Wie kan het zich niet meer herinneren en dan bedoel ik natuurlijk niet de mensen die geboren zijn na 1980 zijn geboren want die kunnen het niet meer weten. Dit is op de hoek van de Burg. Wijnenstraat en het Koningplein, het adres was dan ook Koningsplein. Het grote pand was van de familie Linden en die hadden er eerder 'n kledingwinkel. Later kwam er de wasserette waar veel mensen gebruik van hebben gemaakt. Ik geloof dat je er ook kleding in kon leveren om te laten stomen. "Launderette"... was de Engelse naam voor Wasserette. Achter de winkel had zoon Ad zijn naaiatelier waar mijn vrouw als 14 jarige nog heeft gewerkt en dat heb ik het over de jaren midden '60. Toen dat verhuisde naar de Julianastraat werd het omgetoverd tot cafe/bar, Himmelnaar Wim Vaes, de zoon van Jan had er jarenlang bar 'n Klokske en toen die verhuisde naar het pand in de Burg. Wijnenstraat werd het Lito. De wasserette begon men in de beginjaren '70 en werd het Marcel van Baar zijn frietzaak. Nu kun je er nog altijd eten want nu zit er "Any-Time", cafetaria 't Stationneke.


HIMMELS | NIJS | VRUUGER | SPSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu