Ga naar de inhoudsopgave

Wistge d

VRUUGER

Wittege D...
*die gapers nog altijd bizzig zijn um w geld af te troggele??

Ik kreeg deze week 'n mailtje dat ze mijn ING-online hebben geblokkeerd en dat ik een herstelformulier op moet halen via internet. Er zitten vermoedelijk internet criminelen achter zegt men in de mail en ze proberen toegang te krijgen tot mijn gegevens. Hhahahahahah, klopt... dit achterlijk stuk vreten probeerd dat ja... hij denkt werkelijk dat wij zo gek zijn om daar in te trappen. Dan denk je... hoe kan hij dat toch allemaal weten? Peer, hoe weet je nu dat dit geen "echte" mail is maar 'n valse en hoe weet hij dat van je bank? Nou daar zit het hem nu... Die Dokus, met 'n hoofdletter, heeft niet in de gaten dat hij iemand aan het mailen is die helemaal niet bij de ING-bank zit... Hahahahaha, hoe dom kun je zijn, het is ongeveer hetzelfde als dat je inbreekt in 'n stalletje bij iemand achter het huis om 'n fiets te stelen bij iemand die helemaal geen fiets heeft. Sjonge jonge, wat zijn dit dommerikken, ze moeten nog veel leren... hahahahha.


*in dun rlog de breug bij sluis tien hilleml vernield waar??

Ik wist wel dat de brug bij sluis 11 kapot was en dat er 'n noodbrug werd aangelegd zodat de militairen er met hun tanks en spullen overheen konden, over het kanaal richting Asten. Dat die bij sluis tien in 1944 ook kapot was geschoten heb ik eigenlijk nooit geweten tot ik dit plaatje vond van de noodbrug die men daar had aangelegd. De oorlog heeft heel wat teweeg gebracht... dingen die de mensen van toen nooit zullen vergeten. Ik kan nog steeds niet begrijpen dat mensen in 'n oorlog alles van elkaar vernielen, wetende dat je het zelf later weer op moet bouwen.... onbegrijpelijk.


*ze naw tog nog gn zuuke noa de twee vurdwene vriende Piet en Hans?

Iedereen die nog altijd denkt dat 'n moord mag verjaren die heeft in mijn ogen weinig verstand van het leven... dat mag nooit... welke wet er ook door 'n stel andersdenkende is gemaakt en ook nog aangenomen. Niemand mag zijn straf ontlopen... niemand, ook al is diegene die het gedaan heeft ook 110 jaar oud... straf moet er zijn. Helaas ontloopt de dader zijn straf door onze verkeerde wetgeving. De politie gaat nu toch nog 'n poging doen om de twee vermiste vrienden na 46 jaar te vinden. De zoekactie vindt vanaf volgende week dinsdag plaats bij d'n Brink in Liessel, zie de foto van d'n Brink van jaren geleden. Het tweetal zou mogelijk in een auto onder het zand begraven liggen. Nog even terug naar wat er gebeurde... Piet Hlskens (22) en Hans Martens (21) verdwenen op 16 maart 1974 na een avond stappen in Deurne. Ze vertrokken met een rode Fiat 850 Coup, maar ook die is nooit meer gezien. Zoekacties in de daaropvolgende jaren leverden niets op. De politie gaat ervan uit dat ze door een misdrijf om het leven zijn gekomen. De familieleden van de mannen kregen zes jaar geleden van de politie te horen dat Martens mogelijk is vermoord vanwege zijn affaire met een getrouwde vrouw. Hlskens zou zijn gedood omdat hij getuige was van de moord. Wat er precies is gebeurd zal denk ik wel nooit boven water komen... wel de stoffelijke overschotten van de twee bouwvakkers. De zoektocht wordt volgende week opgestart naar aanleiding van informatie die de privdetective van de familie van Hlskens heeft gevonden. Meerdere mensen hebben de zelfde naam genoemd , de politie acht het aannemelijk dat Hans en Piet in De Brink in Liessel liggen. Er is al eerder in Liessel al met speciale apparatuur gezocht en daaruit blijkt nu dat er op twee plekken een metalen voorwerp onder de bodem ligt. Dit kan mogelijk een auto zijn. Een gespecialiseerd bedrijf zal op deze plekken naar Hlskens en Martens zoeken. Duikers zullen het zand wegzuigen zodat de metalen voorwerpen onder de bodem zichtbaar worden. De zoektocht van enkele dagen zal naar verwachting dinsdag starten. Ook ik ben zeer benieuwd want ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Voor de families zal het 'n opluchting zijn om eindeleijk na al die verschrikkelijke jaren 'n punt te kunnen zetten achter dit alles en dat de vrienden hun laatste echte rustplaats vinden. Ik weet dat Jan Hlskens er alles aan doet om hetgeen hij zijn ouders ooit beloofde voordat die waren overleden... "ik breng ze terug naar huis".....
*vruuger wel un srt dieploma moest hebbe as leider bij ut jongus-gilde??

Ik vond nog ergens 'n mooi plaatje toen ik bij het Jongensgilde was. Dat was van m'n tiende tot mijn dertiende. Toen ik op de ambachtschool zat ben ik er onderuit gegaan. Ik vond me toen te oud voor spelletjes etc. Ik herinner me mijn leiders van toen nog heel goed. Martien van Rooij was de grote leider bij ons... hij was hopman en zijn broer Henk was samen met Piet Coolen de hulpjes.... ze waren vaandrig. Later is ook onze buurjongen dat nog geworden: Theo Cortenbach. Als je leider wilde worden moest je daar schijnbaar wel iets voor doen tenminste dat denk ik, maar het kan ook zijn dat je alleen maar toestemming moest hebben, 'n volmacht. Ik vond nog zo'n papier wat ze vroeger gebruikte om iemand toestemming te geven om leider te zijn. Hier zie je dat papier nog, dat was uit 1955 zo ongeveer. Daarvoor was het nog de Jongewacht. Ik ben twee keer mee op kamp gegaan... een keer bij die boerderij in Heijthuizen en een koor in dat klooster in Maastricht. Onze aalmoezenier was toen kapelaan van Hoeck en die heeft veel op ons gefilmd, ik ga toch 'ns proberen om iemand van die familie te pakken te krijgen hierover. Ik weet nog dat hij ons filmde in het zwembad dat bij het klooster hoorde, 'n buitenbad. De kapelaan is 18 september 1981 in Tilburg overleden. Misschien kunnen ze me daar op 'n spoor brengen, die beelden zijn goud waard.

*ut vundaag 75 jaar is geleden dat de bom viel op Hiroshima??

Iedereen heeft daar zijn eigen mening over, iedereen denkt er anders over. Drie dagen later volgde de tweede op Nagasaki. Wat was er aan de hand.... de Jappen hadden zelfmoordbrigades... die doken met vliegtuigen op b.v. Pearl Harbour en deden dit "voor hun land" ze zouden dan voor altijd helden zijn. Maar ze doden vele onschuldige mensen in Europa en daarom werd besloten in te grijpen. Tijdens de 2de Wereldoorlog werd op 6 augustus 1945 om kwart over acht 's ochtends boven Hiroshima de uraniumbom van 4400 kg afgeworpen uit 'n Amerikaanse bommenwerper Enola Gay. Harry Truman was toen president. Een half uur voor het vallen van de atoombom liet een andere B-29 Superfortress die ter verkenning voorop vloog, het luchtalarm afgaan. Dit werd na ongeveer 25 minuten afgeblazen, waardoor de uraniumbom viel toen alle inwoners juist de schuilkelders uit waren. Er verliepen 45 seconden tussen het afwerpen van de bom en de explosie. De stad werd door de explosie van de bom geheel verwoest, en 78.000 mensen kwamen in een fractie van een seconde om. Enkele minuten na de explosie vielen er dikke regendruppels, zwart van de as en rook en zwaar radioactief besmet, op de stad. Door de na-effecten als gevolg van de straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer 140.000 eind 1945. Een van de bekendste slachtoffers van de atoombom is Sadako Sasaki. Op 9 augustus werd ook boven Nagasaki een atoombom tot ontploffing gebracht. Men zegt dat enkele dagen later Japan capituleerde. Hier zijn toch altijd twijfels bij... want men vertelde later dat Japan al voor 6 augustus aan de Russische troepen had laten weten dat het zich onder bepaalde voorwaarden wenste over te geven. De waarheid zal wel nooit boven water komen. Natuurlijk moest men ingrijpen want de inwoners van Japan waren gewelddadige mensen en trokken zich van niets en niemand iets aan. Maar vergeet niet dat duizenden onschuldige mensen het leven hebben gelaten door de twee bommen. Men zegt dat de tweede bom nooit nodig is geweest want Japan had zich al overgegeven maar men wilde kosten wat kost de oorlog met Japan stoppen. Volgens opgave van de Japanse autoriteiten, die ook de slachtoffers registreerden die jaren later vielen door bijvoorbeeld kanker als gevolg van straling, kostten de bommen aan totaal ruim 240.000 mensen het leven. Ik begrijp eigenlijk niet dat de "hoge pieten" van Japan de oorlog niet gewoon hadden gestaakt dan was het nooit zover gekomen. Zij zijn schuldig aan die vele doden, ze moesten toch weten dat de rest van de wereld er op een of andere manier 'n einde aan zou maken. Zij zijn schuldig aan de dood van hun eigen inwoners. Die bommen waren de enige manier om Japan tot overgave te dwingen. Elke eilandje veroveren was een bittere strijd die ca. 25.000 doden kostte. Veel mensen net als ik hebben te doen met de onschuldigen maar vele delen die mening niet want zeggen ze, vergeet niet: de Japanners waren ongekend wreed.


*dur nie veul platjus zijn van ons twee krrike bij ulkaar??

Asten heeft 'n tijdje twee kerken gehad en dat kwam omdat de oude kerk nog niet werd afgebroken voordat de nieuwe klaar en in gebruik was. Zeker al in 1479 stond er een katholieke kerk in Asten. Deze kwam in 1648 aan de hervormden, maar werd in 1806 aan de katholieken teruggegeven. Ik las er het volgende nog over maar dat klopt niet... In 1899 werd de kerk gesloopt, om plaats te maken voor het huidige gebouw. Zoals je ziet op de foto heeft ze geen plaats gemaakt voor de nieuwe... die nieuwe kwam klaar in 1899 en toen werd de oude pas afgebroken... de huidige kerk stond ook 'n 50 meter van de oude vandaan, midden op wat nu het Koningsplein is.

*ut schorum wir vun allus stuurt um an geld te komme??

Ze snappen nog steeds niet dat wij onderhand wel begrijpen dat we niet moeten reageren op dit soort post. Het schorum bedenkt van alles maar bij mij gaat he meteen de vuilnisbak ik. Ik maak er even 'n foto van zodat ik het jullie kan laten zien wat ze nu weer bedacht hebben en dan flikker ik de rommel helemaal weg. Nu hebben ze me 'n mail gestuurd of ik mijn gegevens door wil geven, hahahahahaha, iets wat de belastingdienst al vanaf mijn 7 de levensjaar al heeft. En nu denken ze dat ik zo gek ben om die in ontvangst te nemen. Als je goed kijkt weet je al dat het niet klopt. Teneerste moeten we de belastingopgave over 2020 pas volgend jaar in april doen en als je kijkt naar het email adres van die gapers dan zie je wel dat het niet van de belastingdienst afkomt. punt AU is Australie, en dacht je werkelijk dat de belastingdiens vanuit Australie post naar mij gaat versturen? Hahahahaha wat 'n gapers. Dan de andere is van ziggo, denken ze. En die denken mij te kunnen wijsmaken dat ik 'n mobieltje heb gewonnen door opgespaarde punten. Kijk even naar het adres waar ze het naar toesturen... aan: chelseaann@sympatico.ca en ik krijg het binnen. Nu krijg via dit mailadres altijd van die waardeloze troep binnen waar ik normaal geen plaatje van kan openen, Allemaal rommel waar je niks aan hebt en het bericht zo komen van: klantenservice@yoursurprise.com. Kijk dat is allemaal zever en zwets... ziggo geeft n.l. helemaal geen punten... Dus heren "klootzakken", kom volgende keer 'ns met iets wat meer geloofwaardig is als dit en als je iets weg te geven hebt? Kom maar bij ons aan de voordeur, ik ben meestal thuis.


*ge af en toew k wel us de vurkeerde beslissing nimt, zas ut lijkt??

Binnenkort ga ik jullie vertellen over mijn ervaringen met het overstappen van de ene energiemaarschappij naar de andere en wat voor dingen die je dan onverwacht tegenkomt omdat je niet de juiste informatie krijgt. Ik wacht er nog even mee want ik even wil afkijken hoe men gaat reageren op mijn mailtje. Want het kan zo maar zijn dat je bij de ene alles krijgt en bij de andere zowat niks... natuurlijk moet je niet alles geloven maar ik vond het plaatje hieronder wel leuk... de ene aanbieding stond als reclame op internet en de andere zoals ik dat ervaar... Welke van mij is... helaas, de rechtse.... hahahahaha... je hoort nog van me.


*de slachterij van Pietje van Kimmenade ditte joar hondurd joar best??

Ik denk er graag aan terug toen ik er vroeger van ons moeder vlees moest gaan halen. Nee ik deed 't niet altijd graag maar ja, ik was thuis altijd de klos. Ik heb er enkele mooie herinneringen aan maar daarover vertel ik hieronder wel. Eerst even hoe het begon. Ik neem je mee naar 1920. In de Emmastraat, vlakbij waar de ingang van d'n Himmel is, woonde de familie van de Cruijs maar die gaan verhuizen naar d'n Himmel en de nieuwe bewoner word Peter (Piet) van Kemenade, geboren te Asten op 05 april 1885, want Piet heeft het huis gekocht. Piet is van beroep slager hij is op 28 juni 1920 te Asten getrouwd met Anna Cortooms. Piet van Kemenade, (bij ons thuis zeiden ze altijd Pietje), stond toen al bekend om zijn zelfgemaakte vleeswaren. In 1927 werd aan de zijkant van het woonhuis een nieuwe winkel gebouwd en aan de achterkant van het huis zetten ze 'n werkplaats. Toen ik 'n jaar of zes of zeven was moest ik voor de eerste keer boodschappen doen, tenminste naar van Kemenade want dat was niet ver, misschien 'n paar honderd meter, van ons huis verwijderd en ik moest er naar toe voor gehakt en worst, soms wat gesneden vlees en voor pakjes soep. Ons moeder wilde pers California-soep... zeker geen Royco want die hadden ze ook. Piet timmerde flink aan de weg en rond 1950 startte Piet met het leveren van vleeswaren aan de lokale horeca. Tussen 1951 en 1957 moest ik er vaak naar toe om boodschappen te doen maar we springen over naar 1960 want toen werd de winkel in een nieuw jasje werd gestoken. Tot 1975 was er een slachtplaats aan huis. Hier werden de dieren door Wim en Piet zelf geslacht. In de slagerij verwerkten zij dit vlees tot de verse vleesproducten en vleeswaren. Wim was een van de zonen van Piet die de zaak overnam. In 1980 richt Wim samen met zijn zoon Hans van Kemenade 'n V.O.F. op. Dit was ook de reden dat men overging van modernisering van de winkel. In 1984 droeg Wim het stokje volledig over aan Hans en die runde toen de zaken helemaal zelfstandig. In de midden jaren 80-tig heeft Hans het aanbod van slagerij van Kemenade uitgebreid met complete barbeque's en buffetten. Hans bleek hierin een voorloper te zijn met dit idee. Vele volgden zijn ideen. Om dit brede aanbod te realiseren besloot Hans om de slagerij uit te breiden met een nieuwe werkplaats, waar hij ook de ruimte had om dit brede aanbod te bereiden. In 1990 wanneer slagerij van Kemenade 70 jaar bestaat verhuisde hij naar het centrum van Asten. De winkel is er nu op de plek waar ik vroeger naar de kapper ging, de woning van Jan Keessen. De nieuwe winkel is zoals iedereen wel weet, gelegen aan de Emmastraat 16 in het hart van Asten. Stappen we door naar 2011.... De zoon van Hans, Peerke (Peer) kreeg al jong interesse in het slagersvak. Na zijn opleiding en te proeven van het vak bij diverse collega slagerijen heeft hij ingezien dat het ambachtelijke slagersvak hem het meest past. In 2011 treed Peer als 4de generatie toe tot het V.O.F. De V.O.F. is nog altijd ambachtelijk en koopt zelf de hele varkens en runderen in. In de slagerij worden deze uitgebeend en verwerkt tot het product zoals dat nu in de winkel ligt. Het is geweldig om dit 100 jarig bestaan van vooraf aan te lezen. Ik kom nog altijd bij van Kemenade en zoals ik boven vermeld heb, wil ik toch nog iets leuks vertellen over vroeger, toen ik als kind daar vlees moest halen van ons moeder, de winkel was toen nog in de Emmastraat. Een waar gebeurd verhaal. Als ik in de winkel kwam en had gezegd wat ik wilde hebben of ik had mijn briefje afgegeven, dan keek ik altijd of ze de leverworst al aangesneden hadden. Wanneer ik de bestelling kreeg en Anna had me geholpen dan zei Anna: "zou je 'n stukje leverworst lusten?".... "ja... gr", want daarvoor had ik de worsten al die tijd al in de gaten staan houden. Ik kreeg dan 'n flink stuk en ik liep al etende op huis aan richting Himmel 57. Maar ik ben nooit stom geweest, ik was zelfs slim... Op 'n dag moest ik wat meer dingen hebben... maar in de winkel noemde ik alleen de worst op die ik moest meebrengen, en 2 ons boterhamworst. Net als altijd zorgde ik dat Anna mij hielp en toen ze het klaar had zei ze weer: "lustege un stukske worst Peterke"? En ja hoor, ik kreeg 'n stuk.... Maar ik moest eigenlijk ook nog 2 pakjes soep hebben en 'n pond gehakt... maar daar zat de slimmigheid van Peterke. Ik liep weg met de boodschappen en liep tot aan de heg net voor de kleine huisjes waar Jos Manders ooit woonde... ik haalde de boodschappen uit de kalebas, zo'n gevlochte tas met hengels, duwde die op 'n plekje in de dichte heg... bleef 'n minuut of tien wachten en ging weer naar de winkel... ik keek weer of Anna er was, ging binnen en zei dat ons moeder nog wat vergeten was... Anna gaf me de pakjes soep en het gehakt... ik keek haar aan en Anna zei... "ge lust zeker nog wel un stukske lvurworst"? "Hil gr" zei ik weer, ik kreeg nog 'n groter stuk als de eerste keer en 'n glimlach verscheen op haar gezicht. Ik pakte de worst aan en ze zei: "Slim menneke bnde gij"..... Op dat moment wist ik niet wat ze bedoelde, later dacht ik er nog vaak aan terug aan dit voorval, toen wist ik dat ze dat grapje allang in de gaten had... nee de spullen uit de heg was ik niet vergeten mee naar huis te nemen.. En Anna? "die laachte altijd noa mij as ik wir in de winkel kwam".... Zo'n goei mens.. Proficiat familie van Kemenade...


*gezoondheid bij mij tiggeworrig hg in ut vaandul st??

Vroeger had ik het zo nauw niet zitten.... deed maar weinig aan sport en bewoog ook veel te weinig. Natuurlijk als je op de bouw werkt dan loop je per week best veel kilometers en toen ik bij de Pas in Someren werkte was er ook niet veel te zitten. Bij de Kluis in Ommel ook niet maar toen bewoog ik ook niet echt veel. Tegenwoordig doe ik wel wat meer. Ik zit de meeste tijd boven aan de pc en dat komt de gezondheid ook niet echt ten goede. Nu met het corona-gebeuren kan ik ook niet sporten bij de fysio dus moet ik thuis wat doen. Ik ga, of drie kwartier fietsen, of ik ga 'n half uur wandelen met de rollator en daarbij doe ik om de anderste dag ook nog oefeningen die ik op heb gekregen van de terapeut en die zijn best pittig... oefeningen voor de armen en ook oefeningen voor de benen. Ik denk dat ik nog niet zo slecht bezig ben. Maar nu zag ik Eric Scherder op de tv, je weet wel die man die nog meer verstand heeft van hersenen als b.v. 'n bakker van broodbakken. Die man is echt geniaal en die vertelde dat je knijpoefeningen moet doen want die helpen je aders verder open te zetten en dan ook nog de aders die met de bloedtoevoer naar je hart hebben te maken... Dus heb ik twee van die hele stevige knijpers gemaakt en 'n soort schuimrubber maar dan veel steviger nog, mooi op maat gemaakt en nu doe ik die oefeningen ook... ik doe met beiden handen knijpoefeningen, 15 keer... dan rust ik even en dan weer 15 keer... dat doe ik drie keer zo en dat 'n keer of vier per dag. Ik ben nog nooit zo sport-actief geweest als nu... "nee de llumpiese speule zalle dur vur mij niet inzitte mer ik purbeer wel gezoond te blieve"...


*ut naw tiggeworrig alleml veul andurs uit zie as twee mnd geleeje??

Ik liep met de rollator over de Lienderweg, even naar ons Hubke kijken toen hij thuis was en toen ik weer verder ging was alles heel raar... Nu met het corona-virus, waar ik ontzettend bang voor ben met mijn COPD, ziet de wereld er ineens heel anders uit... mensen lopen verder uit elkaar als normaal en het is lang zo druk niet. Ik keek naar de dokterpost op de Lienderweg, waar normaal altijd veel auto's staan en ook altijd wat fietsen, daar was het nu leeg... er was niemand. God wat raar en toen ik iets verder was keek ik links achter de oude van dagen huisjes, je weet wel die huisjes zonder "boven" en waar vroeger de pastorie was, net er voor keek ik naar links en de fietsenrekken waren leeg... op de parkeerplaats stond geen enkele auto... het was leeg bij de Beiaard... heel raar... Op de Pastoor de Kleijnhof was niemand... Het corona heeft niet alleen de wereld weten te veranderen maar ook ons leuke gezellige dorpje Asten.. Ik dacht... God, Lieve Heer, "wa is de wirruld tog vurandurd in ins".


*ge tiggeworrig k vort egt goe uit moet kieke waddegoe doet??

Ik zal je vertellen wat me is overkomen. Vorig jaar zag ik 'n advertentie voorbij komen van Troskompas en daar kreeg je bij 'n jaarabonnement 'n kadobon van de hema van tien euro. Dus ik vroeg dat ook want ik vond het niet eerlijk dat ik als iemand die al meer als 30 jaar bij de tros zit, dit niet zou krijgen. Maar dat ging niet en ik maak wel 'n afspraak... ik ga er onderuit als mijn contract afloopt per 30 maart 2020. Dan schrijven ze me opnieuw in en sturen mij die bon van tien euro en ik betaal het geld, 38,50 per jaar. Nu zijn we inmiddels aan 25 april en ik krijg al vier weken geen gids meer... ik word niet gebeld en ze sturen me ook geen bon. Nu ging ik zoeken op internet en daar vond ik deze aanbiedingen... Heel raar. want je moet ze goed met elkaar vergelijken. Bovenaan staat dat je 'n jaarabonnement hebt van 52 nummers van 69,95 voor 38,50... maar die is nooit duurder geweest als 38,50 dus dat klopt al niet... dan krijg 'n cadeaubon van 10 euro van de Hema... mooi zou je zeggen maar helemaal onderaan op die zelfde pagina staat 'n aanbieding voor 2 jaar, 104 nummers en dan krijg je 'n bon van 20 euro van de hema maar kijk 'ns wat je moet betalen... hahahahaha, gapers, 99,95 euro die eigenlijk 139,90 zou kosten. Zo... voor 'n jaar betaal je dus 38,50 en voor twee jaar zou dat toch het dubbele of minder moeten zijn... maar nee... dan betaal je 100 euro. Nu zal ik niet van de slimste zijn maar die dit heeft uitgevonden kan helemaal niet rekenen. Dan nog wat. Voor 'n jaarabonnement van 38,50 krijg je 'n gouden collier van 99 euro gratis... maar die vond ik nu ergens met ook zo'n aanbieding... je betaald voor het eerste half jaar 8,50 euro en je krijgt het collier erbij van 99 euro... Onderaan is van de bank wat ik betaald voor mijn abonnement van 2019 tot 2020. Je snapt er toch onderhand geen ene moer meer van maar een ding is heel zeker, daar ben ik wel achtergekomen... "ze purbere ow te flesse"....
*dur mense zijn die ut goe bedoele mer toch mer nie mer moete doew??

Nu met het coronavirus gaan mensen optreden voor verzorgingshuizen omdat die mensen nu even geen bezoek mogen ontvangen en dat is natuurlijk geweldig... goed idee. Maar de mensen in de verzorgingshuizen, vaak de ouderen onder ons die het meestkwetsbaar zijn, daar vallen op dit moment de meeste slachtoffers... mensen die normaal nog zeker 'n paar jaar van hun leven hadden kunnen genieten worden "geveld" door het virus. Na bestaanden mogen afscheid nemen maar op gepaste wijze... niet zoals wij dat normaal zouden doen en dat is best vervelend, ook ik weet dat wel... dan gaan ze dingen bedenken om het toch op 'n mooie gepaste wijze te doen... mensen brengen hun laatste eer door langs de weg te gaan staan als de lijkstoet er langs komt met vaak alleen familieleden. Nu steken ze ook hete luchtballonnetjes aan met 'n brandend kaarsje er in als eerbetoon aan de overledene... Mooi bedacht maar ik wil jullie vragen om dit niet meer te doen, hoe vervelend het ook is... Met deze wind blazen ze de ballontjes over grote afspanden en belanden niet alleen in tuintjes of wegen maar ook in de kurkdroge bossen en natuurgebieden zoals de Peel, dat allemaal met alle gevolgen van dien. Hou 'n brandend kaarse in je hand als eerbetoon maar stuur niks de lucht in... brandgevaar ligt op de loer en is met deze droogte onverbiddelijk... Dus beste mensen... "Doe dtte nie, asjeblief"....
*d wij d vruuger k z in ut klein hebbe meegemakt van rigguls net as naw??

Het lijkt misschien gek en toch hadden wij vroeger ook al regels net als nu bij het coronavirus. Het was maar in het klein, niet zo uitgebreid als we nu hebben. Als ik het vertel dan zullen er zeker mensen zijn die het zich ook herinnerden. Ik ga terug naar mijn schooltijd, de lagere school op Voordeldonk. Ik weet niet meer precies in welke klas ik zat maar ik denk in de vierde, het zal dus zo rond 1955 of 1956 zijn geweest. Iedereen in elke klas kreeg 'n verhaal te horen van het hoofd der school van toen mister Rombouts. Het ging over het volgende. In Asten was 'n meisje dat zo ongeveer net zo oud is als ik... naar later bleek geboren in 1944 dus is die gelijk met mij naar de eerste klas gegaan alleen ging zij naar de meisjesschool, de Mariaschool en ik naar Voordeldonk. Mister Rombouts vertelde ons dat 'n meisje uit Asten in het ziekenhuis was opgenomen met kinderverlamming. Ik ken haar goed en woont nog steeds in Asten maar door haar ziekte is ze in 'n rolstoel beland... het betrof Trees Cortooms die nu bij de Lisse woont, zusje van o.a. Cor, Jos, Henk, Gerard en Willie. Jarenlang is Mia Vaes uit d'n Himmel haar steun en toeverlaat daar geweest, helaas in Mia overleden. Terug naar toen. Omdat Treesje dat toen had gekregen werden wij allemaal gewaarschuwd en omdat het 'n gevaarlijk situatie betrof moesten de schoolkinderen zich houden aan 'n paar regels... We mochten niet spelen, niet voetballen, niet touwtje springen, en vooral "Niet Rennen", dit zou de oorzaak kunnen zijn dat iemand kinderverlamming kon krijgen, dit werd ons toen zo verteld.. We mochten niet meer hardlopen naar school toe, sporten zoals trefballen, korfballen en voetballen was er niet meer bij... hardlopen was al helemaal uit den boze. Het was toen heel raar want toen was de hoela-hoep heel populair maar ook dat mocht niet meer, heel jammer vond ik dat. Ik weet niet meer hoelang deze regel heeft bestaan, in ieder geval maanden lang. Zo zie je maar dat wij in Asten wel zoiets hebben meegemaakt... heel raar. Natuurlijk is alles nu veel en veel heftiger als toen. Maar ooit, waren er voor ons al ooit regels wat onze gezondheid betrof.*ge af en toew k nog wel us goei dinger tege kmt??

Ik wil het 'ns hebben over het plastic wat wij allemaal thuis krijgen als we boodschappen gaan doen... alles, maar dan ook alles zit zowat verpakt in plastic en er komt zo veel op straat liggen. Of eigenlijk langs de straat in de bermen en als je op tv ziet af en toe, dan zie je hoeveel er in de zee ligt. Vroeger hadden we de groenteboer, en als je wat kocht werd dat afgewogen en in 'n tasje gedaan, van papier... maar toen kwamen de supermarkten, daar was in het begin ook nog niks mis mee... daar stond diezelfde groenteboer die eerder 'n eigen winkel had maar zich nu had aangesloten bij de super, en die deed hetzelfde als in zijn eigen winkel van vroeger, afwegen en in je tas steken. Maar langzaamaan sloop het er in, de plastic verpakking, handig en nu niet meer weg te denken uit de supers. Maar als je kijkt wat ze verpakken? Niet meer normaal... ik noem maar wat, zes appels van pink lady, verpakt in 'n kartonnetje en daar over heen? jaja plastic. Je pakt 'n komkommer en wat zit er omheen? plastic en dan heb ik het alleen nog maar over de groente die verpakt zit. Vroeger wogen ze de koekjes die je kocht netjes af en kwamen in 'n papieren zakje terecht om mee naar huis te nemen, zo ook met het snoep. Maar schijnbaar verdienen de eigenaren van de grote winkels geen geld genoeg aan die dingen dus worden ze verpakt in plastic.. handig voor hen en wij kopen meer als wat we nodig hebben. Mayonaise zit soms wel in glazen potten maar de meeste zit in? jawel in plastic tubes. Ik denk vaak, waarom zo. Ik wil best wat meer betalen voor 'n pond koekjes als 'n meisje die voor me verpakt waar ik bij sta en dan in papier in plaats van plastic. Maar nee, ze dwingen ons om in plastic verpakte koekjes te kopen. Loop 'ns langs de rekken in de supermarkt... bijna alles zit in plastic. Als iets wat in plastic zit verpakt uit de rek zou vallen als je "plastic" roept, dan kun je er niet meer lopen en zijn de rekken zowat leeg. Zelfs de flessen die vroeger van glas waren hebben ze van plastic gemaakt. Ga 'ns fietsen door de natuur... je ziet dan gras en bomen en... plastic. Brood bracht Marietje van den Heuvel vroeger bij ons in haar mand op de fiets... verpakt Peer? Nee natuurlijk niet. Maar even terug naar het goeie... Ik ging vorige week naar de Aldi en kwam langs Jos Faro z'n viswinkel. Ik denk, laat me vandaag nog 'ns lekker 'n gebakken visje eten... dus ik bestel twee visjes... Annie en ik hebben die lekker opgegeten bij een van de dingen die wij graag hebben: "juinesaws, gekkte erpel en brk bntjes"... hahaha, zo noemde wij dat vroeger. En dan lekker ieder 'n gebakken visje er bij. Ik bestelde die bij Jos en dan ga ik in de tussentijd even boodschappen doen bij Aldi. Toen ik klaar was ging ik weer naar Jos toe en die had de tas klaar staan... netjes verpakt in 'n papieren tasje... kijk de foto maar. "Goe bizzig die Jos"... en om bij de dingen van deze tijd te blijven: Jos Faro krijgt van Annie en mij de "wrrume does"... de warme douche.
*dur van alles mis is m ut bakke van frietjus in dun Eirfraijur??

Jullie weten allemaal nog wel dat je vroeger buiten stond te wachten aan 'n frietkraam of aan 'n loketje als je graag 'n frietje had met 'n kroketje of un knakworstje, in mijn geval heel vroeger bij de kraam van Jan van Hoek, frietjes van 'n dubbeltje met gratis piccalilly. Heerlijk. Tegenwoordig bak ik de frietjes zelf en daarvoor heb ik 'n frietpan waar ik geen vet in doe maar gewone zonnebloemolie en de frietjes snij ik zelf... goed en goedkoop en niet echt vet. Ik keek kortgeleden ook nog 'ns bij de supermarkt en daar hebben ze zoveel verschillende zakken liggen dat je niet meer weet wat ik moet pakken. Ik heb thuis geen airfryer maar wel 'n apparaat wat groter is maar hetzelfde werkt, met hete lucht. Als je daar zelf je frietjes in bakt met 'n half lepeltje olie erbij, dan "lijken" het frietjes maar ze smaken niet echt naar de friet zoals wij die kennen. Maar dat is altijd want na enig googlen kwam ik 'n Belgische frietspecialist tegen en die kon alles uit leggen. Ook lieten ze me zien hoe men frietjes maakten en wat men deed om friet te maken die geschikt is voor de airfryer, frietjes voor de oven en frietjes voor de frietpan. En wat blijkt... frietjes voor de oven en de airfryer zijn precies hetzelfde... geen verschil, alleen de prijs van de airfryer zakken zijn duurder maar verschil? Helemaal niks. Dan nog iets... wanneer frietjes worden gemaakt voor de airfryeren de over dan komt er 'n laagje zetmail bij en dat zorgt dat de frietjes in de airfryer of de over de mooie bruine kleur krijgen. Maar dat is niet goed voor mensen die af willen vallen zoals ik want zet mail is slecht... ik zet mijn gesneden frietjes altijd 'n paar uur in het water zodat het zetmail er voor 'n deel uit kan maar die frietspecialisten voegen dit er juist toe. Wat heel goed is als je zelf verse aardappelen gebruikt is dat je ze zes minuten voor kookt. Dan worden de frietjes later sneller gaar, dat doen ze in de fabriek ook. Maar nu nog iets wat wel heeeeeel erg raar is... Op de zakken frietjes die je in de winkel koopt van aviko, het bekenste merk toch wel, op die zakken staat, ook geschikt voor airfryer zowel op de zak voor de ovenfriet als de zak voor de frietpan. Raar toch want ze zeggen dat die anders zijn. Nee je ziet door de bomen het bos niet meer. De Belgische man zei dat niets beter is als zelf snijden en bakken en wat die frietfabrieken betreft? "Ze zegge volgus mij zmerwa". Een ding is zeker... ik als "lijner/afvaller" heb graag frietjes maar de zelfgesneden frietjes uit de airfryer, smaken lekker vind ik, maar smaken niet naar de frietjes uit de frietzaak, maar lekker zijn ze wel en frietjes uit de zakken? Die haal ik niet. Laat je niet opjutten door die fabrikanten want als ze zeggen dat friet uit de airfryer gezonder is. Dat kan wel zijn meer er zitten wel 12 verschillende ingredieten in en de prijzen swingen de pan uit... die van mij kosten bijna niks en die van mij hebben 2 ingredienten: "de erpel en un klein bietje llie"... Trouwens op veel plaatsen noemen ze het patat, maar wij Brabanders blijven bij de Belgen, en die zeggen net als ik "frietjus"....
*dur p de compjoeter veul intrussante dinger vurbij komme??
Je snapt niet wat mensen bezield om soms van de meest waardeloze informatie te verstrekken op het world wide wep. Zo kwam er ergens bovenaan staan bij de
nieuwtjes dat Jinek het moeilijk had met borstvoeding. Sjonge jonge dat is wel even wereldnieuws... dit is toch echt interessant en maar goed dat iedereen het nu weet... hahahahhahaha, je lacht je toch de pen... uit de pantalon zeg. hahahahahha. Dat ze heel aardige "knolletjes" heeft dat heeft iedereen wel gezien want ze vindt het heerlijk om die 's avonds ten toon te spreiden op de televisie maar wat geef ik er nu om wat ze met haar baby doet... ik geef er niks om al geeft ze die kleine te eten met met 'n heinekenfles vol bier. Kom op zeg... laat die rommel toch 'ns van de pc... Dan stond er ook dit nog... Helaas is er een einde gekomen aan het Geer & Goor duo. Nu Gordon naar Talpa overstapt en Gerard Joling afgelopen dinsdag een exclusief contract tekende bij RTL voor twee jaar, zit het er voorlopig niet meer in dat de twee samen programma's maken. Moeten we nu janken? Kom op dat is toch geen nieuws... of het mij interesseerd of die twee wat doen... voor mij mogen ze allebei tomaten gaan plukken of aardbeien, dan zijn we eindelijk verlost van die twee. En dan de klap op de vuurpijl... Silvia van Barneveld, nu nog de echtgenote van darter Raymond van Barneveld, moest via de media vernemen dat haar man een nieuwe liefde heeft. Het stel maakte onlangs bekend na een huwelijk van bijna 25 jaar te gaan scheiden. Wat is daar nieuw aan? Bekende Nederlanders doen dit al jaren... als ze wat centen bij elkaar hebben denken ze dat ze vanalles moeten doen... Wat geef ik er om al gaat hij wekelijks naar de "wilde vrouwen" en naar de dames van lichte zeden... Verdomme kom 'ns met fatsoenlijk nieuws en niet die waardeloze zever en onzin wat voor de helft uit leugens bestaat.
*Ik nog us trug goa noa minnen tijd p de ambachtschool??

Wanneer je van de lagere school afkomt zo rond de leeftijd van 12 jaar dan komt de tijd dat je 'n studie richting moet gaan kiezen voor de verdere leven. Tegenwoordig krijg je eerst 'n gedegen opleiding en dan kan je later kiezen wat voor 'n vervolg studie je gaat kiezen. Bij ons was dat wel even anders. Ik had gemakkelijk de ULO, later de MAVO kunnen halen maar ik wilde dat niet. Oerstom natuurlijk want 'n opleiding bepaald je verdere levensloop. Ik koos net als Jan Cortenbach en Wim van Bommel uit d;n Himmel voor werken met je handen. We kozen dus voor de ambachtschool die later LTS werd en hiervoor moesten we op de fiets naar Someren. Er waren nog wel meer Astense jongens die daar naar toe gingen. Eerst kreeg je 'n proefjaar maar ja daar had je ook niet veel aan want de richtingen die we konden kiezen waren Metaal en Hout. Een jaar kregen trallerhande dingen met lesuren lang vijlen van stukken ijzer en leren hoe je 'n gat moest boren... Dat was het zowiezo al niet voor mij. Wij drieen kozen jan ook voor hout. Ik heb mijn raporten en boeken lang geleden al weggegooid want ik heb er geen goeie herinneringen aan: ik vond het niet nodig om die rommel te bewaren. Ik heb er ook weinig meer aan gedacht maar wist nog wel dat het vier delen waren met groen kaft. Krijg ik telefoon van Jan Cortenbach deze week en die had die boeken nog en wilde ze bij het opruimen van de zolder al weggooien tot hij aan mij dacht en dat ik ze misschien wel wou hebben om er iets over te schrijven op mijn wegsite. Dat wilde ik wel en Jan bracht ze even bij mij want hij woont maar 'n paar deuren bij me vandaan. Ik heb van deel 1 van die boeken reeks 'n foto geknipt en hiernaast staat het. Nee ik laat er nu geen ven binnen uit zien want daar kom ik nog wel 'ns op terug. Ik moest er wel om lachen eigenlijk want er wordt nog aangegeven hoe je 'n houten blokschaaf in moet stellen etc. en ook hoe je twee latten aan elkaar moet spijkeren.. dus de spijkers niet te kort op de kant in het hout slaan, dit om te voorkomen dat het hout gaat splijten... hahaha echt grappig... ik dacht nog: "moes ik drvur noa school toen"? Geen wonder dat ik dat niet afgemaakt heb... Maar ja.. dan moet je gaan werken en krijg je zonder opleiding de meest uiteenlopende rare baantjes en of dat nu zo slim was? "Nee ik daacht ut zeker k wel nie"....


*Je plaatsen kunt reserveren bij In de Gloria voor de liederentafel?

Zoals ik al eerder aangaf ga ik weer wat nieuws brengen... Nederlandstalige liedjes zingen maar dan op z'n Astens, in Astens dialect. Ik heb 'n 50 liedjes klaar liggen waar je met de karaoke mee kunt zingen en de teksten verschijnen op groot scherm dat voor iedereen duidelijk te lezen is. Ik ga ze zelf zoveel mogelijk zingen maar als we ze met z'n allen zingen zal het nog veel mooier zijn... het is 'n soort liederentafel maar dan zonder boek. Het "kerkje" gaat op 3 juni open om half drie en we beginnen om drie uur. Iedereen is welkom. Mijn maatje en goeie vriend Jan van Eijk zal het geluid en het beeld weer verzorgen en als je je goeie humeur mee brengt zal het zeker weer gezellig worden. Het is nog nooit vertoond dus zorg gat je erbij bent. Bij elk liedje zal ik weer 'n korte uitleg geven of 'n leuk verhaaltje vertellen... Kaartjes kun je bestellen bij "In de Gloria"... ga naar hun website en klik op agenda...HIMMELS | NIJS | VRUUGER | SPSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu