Ga naar de inhoudsopgave

Moi Toch 6

SPSJAAL > Moi Toch


WELTUS-HALLOWIENOnze Halloween zit er weer op en het was weer gezellig als van ouds. We hebben weer heerlijk gegriezeld want ook ik had me opgemaakt voor dit "feest". Peer gij hoeft ow eige nie p te make... ge bnt toch al un monster, dat hoor ik jullie al denken. Is ook maar ik heb me toch maar extra ingespannen want het gaat me niet zo zeer om de griezels maar meer om de snoepjes... trouwens ik laat jullie wel even meegenieten want na het "horror-gebeuren" van PSV tegen RKC is het wel tijd om jullie te laten zien hoe wij, Benjamin mijn vriend en kleinzoon, ons Nancy, haar vriend Michel, ons Anneke en ik het Halloween hebben ervaren. Klik maar op het plaatje en geniet...


KEMPING VUR KUBOUTURS
Mijn vijfdaagse fietstochtje die ik elke week maak, ik ga 2 keer sporten en 5 dagen fietsen, brengt me elke keer langs camping Oostappen naar Ommel. Kortgeleden was ik erg boos omdat er tegenover de ingang van de camping net naast de inrit naar hun parkeerplaats, weken lang 'n hoop rotzooi heeft gelegen die mensen er achter lieten. Nu denk je ja maar Peer dat kunnen ook andere mensen zijn geweest maar dat is niet zo want ik heb zelf gezien dat ze eerst langs de weg zaten te eten en te drinken en toen ik terug kwam van Ommel er weer langs kwam en die zelfde mensen de camping op gingen, duidelijk bezoekers van de camping. Ik heb er melding van gemaakt op "feesboek" en gelukkig was het toen diezelfde week nog opgeruimd, Sjapoo voor degene die aan mijn oproep gehoor hebben gegeven. Nu kwam ik er deze week langs en toen zag ik dat op het drietipje voor de ingang van de parkeerplaats van de camping ook 'n nieuwe camping is gekomen... Echt Peer? Ja ja, kijk het plaatje hierboven maar wat ik er van maakte... 'n camping voor kabouters... hahahaha, tenminste dat denk ik. Ieder jaar weer komen de kabouters daar 'n tijdje vertoeven en het is ongelooflijk mooi om te zien want ik ben die "huisjes" nog nergens anders tegen gekomen. Schitterend mooi... Of ik er kabouters heb zien lopen? Nee nog niet maar morgen fiets ik er weer langs en zal ik mijn brilletje 'ns goed opzetten... als ik er zie laat ik het nog weten.


UN AAW CUMMUNIEPRENTJE
Zo af en toe dan "snoors" ik nog 'ns door m'n mappen maar dat zijn er duizenden... dus dat gebeurd zo maar 'ns af en toen, maar dit keer kwam ik toch nog 'ns iets interessants tegen... Het prentje dat m'n zusje Jo Welten (57) kreeg bij de hernieuwing van de doopbelofte... bij ons gewoon de plechtige communie. Wij kennen n.l. de rste Cummunie" en de "Plechtigge Cummunie". De eerste als je 'n jaar of zes bent en de plechtige als je 'n jaar of twaalf bent. Het was in de grote kerk op het Koningsplein, Onze Lieve Vrouw Presentatie en de datum: 3 april 1949... op dat moment was ik zelf 3 jaar oude, bijna vier. Helaas hebben we van de communies van ons Jo, onzen Huub, Theo, Henk, Frans en van mij geen foto's... wel van ons Annemieke en van ons Ellie en onze Sjaak, de twee oudste.


VRUUGER VAN BOVENAF
Ik weet niet waar ik het vandaan heb maar dit is het mooiste panoramaplaatje van 'n gedeelte van Asten wat ik heb. Geweldig mooi zeg... echt schtterend. Ik denk dat het is van begin 1900... Het plantsoen lag en prachtig bij waar eerder de oude kerk had gestaan met mooie wandelpaden en rechts bij de villa van Bluijssens 'n mooie ingerichte tuin. Links zie je de herenhuizen van o.a. mister ten Haaf en aan de andere kant van de weg hotel Gitsels. Verder de twee kleine winkeltjes waar o.a. Sjef Putten ooit zijn vis verkocht en daarnaast duidelijk zichtbaar het van de bovenkant raar uitziende dak van cafe de Wit. Linksboven de Protestantse kerk. In het midden het raadhuis op de Markt met de kiosk ervoor. Links het grote pand waar ooit cafe de Peelpoort was en cafe Ronge. En rechts daar waren later de winkels van van der Loo: de tabakswinkel, de Edah en de meubelwinkel. Ook was daar ooit nog cafe Harrieke van Hoek en op het hoekje naast het gemeentehuis de Arend. Rechtsonder 'n klein deel van Bartholomeus en je ziet de prachtige villa van de Bluijssens. Achter de boom rechts woonden later de families van Horssen wat later cafe/bar werd. Je ziet op de Markt de prachtige jongensschool die plaats moest maken voor kruidenierswaren, potten en pannen met links ernaast cafe Bakens, nu van Hoek en links ernaast het nieuwe Postkantoor... nu inmiddels ook allang opgedoekt op die plek, daarnaast de bekende panden, het witte was van Verdijseldonck de fietsenmaker. en daarnaast waar later Strik zijn winkel had. Helemaal rechtsboven zijn de huizen uit de Logtenstraat en dat donkere weggetje daar naar toe is nu de Tuinstraat. In het midden de bekende woningen van o.a. van Kemenade, Smeelen en Gitsels in de Burg. Frenckenstraat maar de meeste zijn er weg t.b.v. het Ploegmakerspark en de parkeerplaats van de Midas. Ook zie je nog net het huis van Leenen liggen waar ooit dokter Schellekens zijn praktijk had.. later omgebouwd tot restaurant "In 't Eeuwig Leven". Op de achtergrond zie je de korenvelden en plakken liggen wat nu allang de Bloemen en de Sterrenwijk is. Echt een van de mooiste plaatjes die ik heb... Moi Toch??


SCHNNE NAAM: "DE PELGRIM".Ik vind het zowiezo fantastisch dat Ommel haar enige cafe blijft behouden want het gemeenschapshuis was wel 'n optie maar heeft eigenlijk toch ook weer niet de sfeer van 'n dorpscafe. Het is geweldig dat het cafe blijft en Ommel is er mee in haar nopjes. De buitenkant heeft 'n nieuwe uitstraling gekregen en afgelopen week is de officiele opening geweest. Toen is ook de nieuwe naam onthult en die past ook helemaal bij het dorp, het bedevaartsdorp en heet vanaf nu: "de Pelgrim"... Moi Toch??


26 AUG, DUN DAG VAN DUN HONDWe mogen onze hondjes ook nog wel 'ns extra verwennen en dat kan natuurlijk iedere dag... We hebben zelf geen hong meer maar gelukkig hebben we vaak de hond van ons nancy op bezoek als die moet werken en dan komt ze hier als "kostganger"... En je weet wel hoe ik ben... dat beest is graag bij mij en zeker als ik zit te eten want geregeld "valt" er wat tussen mijn vingers uit op de grond... en ik maak ook altijd zelf haar eten klaar en dat weet dat kleine "meisje" wel. Maar ook Annie geeft haar wel 'ns wat en voor deze bijzondere dag kreeg ze wat extra knuffeltjes van Annie... klik maar 'ns op de foto boven...IK HEB GEBLD
Nooit meer zeggen beste mensen dat het niet helpt en allemaal maar lulkoek is... het bewijs vindt je hier. Vorige week ben ik in Ommel 'n kaarsje aan gaan steken en heb ik Heilige Maria verzocht om toch 'ns met haar zoon te praten want ik denk dat "Hij" echt in de war is wat het weer betreft. Ik heb het kaarsje aangestoken en de Heilige Maria om hulp gebeden gewoon omdat ik het niet meer uit kan houden dit snikhete pokke-weer. En warempel als je hierboven de verwachting ziet voor de komende tijd dan zie je dat alles weer normal schijnt te worden... ja precies... "schijnt" want zoals het er nu voor staat gaat de zon minder fel schijnen en er is regen op komst... wanneer op donderdag 9 aug. en op 14 t/m 19 aug. er regen gaat vallen beloof ik om nog 'n kaarsje aan te gaan steken uit dankbaarheid en daar zal ik 'n foto van maken want dat was ik vergeten vorige week. "Ut kumpt wir goe"... Moet ik nog een ding kwijt hierover... op het schema staat het weercijfer dat die dokus van 'n voorspeller geeft en daar zie je dat 22 en de 23 graden 'n zesje krijgt en 34 en 37 graden 'n negen... kom op zeg... "dan spoorde ge tog nie"....VAKMANSCHAP IS MEESTERSCHAP MET
HARRIE VAN DER STEEN


Jarenlang waren we "straat-genoten"... vroeger in d'n Himmel en later in de Orionstraat... vaak maakte ik met Harrie van der Steen 'n praatje... hij zat dan lekker voor het huis in de schaduw voor aan de voordeur en 'n windje waaide door het hele huis als Harrie het warm vond. Hij werkte vroeger als klokkengieter bij de Koninklijke Eijsbouts in Turrup vlakbij de kerk. Hij was er klokkengieter samen met o.a. Tuur Lomans en "Hantje" Hoebergen. In de jaren 60 werd Harrie 'n echte televisie-ster... de bierbrouwerij van Grolsch zond 'n stel opgenomen reclame-filmpjes uit onder het motto: "Vakmanschap is Meesterschap" en daar werden allemaal speciale beroepen weergegeven... hieronder ook het beroep van klokkengieter. Er waren er ook houtsnijwerken, van uurwerkmakers en nog 'n paar meer. Harrie werd gevraagd voor het filmpje en het werd heel wat keertjes vertoond op de Nederlandse televisie. In de beginjaren van mijn website heb ik hierover al melding gemaakt en wilde graag het filmpje laten zien maar het was nergens te krijgen. Na 'n telefomisch gesprek wisten ze bij Grolsch bierbrouwerij mij te melden dat ze die filmpjes niet bezaten maar waarschijnlijk nog bij de maker van de videootjes te krijgen was maar die vertelde me weer dat hij er nog wel had maar twee stuks ontbraken... waaronder ook dat van Harrie. En nu op 'n dag, Potverdorie... ik heb er alles aan gedaan om het te krijgen en ineens duikt het hier zomaar op. Hierbij dan eindelijk het filmpje van de reclame van Vakmanschap is Meesterschap van onze eigen Himmelnaar Harrie van de Steen... prachtig om te zien... Klik hierboven op het plaatje en je ziet het reclamefilmpje met Harrie in de hoofdrol... Ik denk opgenomen eind jaren 60.

Beste Vrienden
Ik had het op youtube geplaatst maar door de rechten etc die er op zitten blijkt dat het niet in het openbaar mag worden vertoond, helaas. Ik heb er het videootje weer vanaf gehaald. Jammer jammer. "Ut waar z moi toch?" Ik ga weer contact opnemen met Grolsch. Toch ga ik nog zoeken want ergens op 'n Russische site zouden alle filmpjes van Grolsch nog te zien zijn... Ik zoek nog verder.


NUN AAWEN TENK
Vroeger ging ik altijd kijken als de veteranen moesten voetballen... je weet wel die mannen in veel te lange broeken en meestal mensen die ik erg goed kende zoals: Jan Franssen, Tinus Cortenbach en Jan Bosch uit d'n Himmel. Veteranen bestaan allang en vroeger speelde ze ook wel 'ns tegen andere verenigingen maar als vereniging bestaan ze nu officieel 50 jaar. Ik had er wel iets over gelezen maar ik zag nergens iets over iemand uit d'n Himmel die hier aan mee deed dus liet ik het daarbij eigenlijk gewoon. Tot ik mail kreeg van onze Frans en die vertelde over veteraan Harrie van Heugten van vroeger uit d'n Himmel. Harrie bezoekt Himmels.nl elke dag en die vond het gek dat ik er niks over geschreven had. Maar echt waar... ik heb het echt niet gezien bij Siris enzo dus ben ik toch maar gaan zoeken en na enig gepuzzel vond ik de foto's die begin juni zijn gemaakt toen onze veteranen 'n vriendschappelijk potje speelde tegen 'n stel oud-gedienden van Helmond Sport. En warempel wie kom ik tegen? Harrie van Heugten, je weet wel van Sjef en Hanneke. Ik schaam me wel 'n beetje omdat ik niet wist van Harrie want wat bleek; Harrie is de oudste actieve veteraan bij ons NWC. Hij speelt nog altijd mee en Harrie is op dit moment toch 67 jaar oud (of moet je zeggen Jong)? Dus bij deze 'n foto die door Siris zijn gemaakt voor hun website. Harrie van Heugten zoals we hem kennen.... "sportief en altijd goedlachs". Petje af voor deze sportieve Himmelsen Boy.


UNNE SCHORT VAN'T ROOIJ KRUIS
Na het optreden bij de Combi-contactgroep van het Rode Kruis in de Weijers in Someren werden Jan en ik, verrast met 'n mooie schort en die kwam me goed van pas want ik kook thuis en ik knoei nogal met eten en bij het bakken "spierst" het vet ook nog al 'ns mee in het rond. "hij kumpt p un goei plts".


MENSE VURMAKEIk heb 'n drukke week want zaterdag 2 juni moeten we even gaan sound-checken In de Gloria voor het optreden van zondag 3 juni waar we dan om twee uur alweer daar moeten zijn om alles klaar te zetten voor het optreden van die middag van 3 tot 6 uur zo ongeveer. Na afloop moeten we alles ook weer opruimen en bij Jan van Eijk thuis uitladen. En op woensdag 6 juni ga ik 'n groep mensen vermaken met mijn liedjes i.v.m. het 20-jarig bestaan van de combi-contactgroep in gemeenschapshuis de Weijers in Someren. De mensen krijgen daar 'n heerlijke lunch aangeboden en het geheel begint smorgens al om tien uur dit ter afsluiting van het seizoen en hun 20 jarig bestaan en ik ga mijn beste beentje weer voor zetten om de mensen 'n paar gezellige uurtjes te bezorgen. Dat gaat wel lukken denk ik. Die dag moet ik zelf ook nog even naar het ziekenhuis voor 'n ademtest en dat moet nog gebeuren i.v.m. mijn hoesten wat nu eindelijk na 6 maanden voorbij is. Dan heb ik even pauze tot na de vakantie maar in augustus ga ik 'n stel lieve dames van de vrouwenvereniging in IJsselstein vermaken en daar heb ik ook zin in... kijken of die mensen daar mij ook kunnen verstaan... de voorzitster heeft al aangegeven dat mijn liedjes prima passen in het geheel dus zal ook dat wel weer in orde komen anders ga ik proberen Limburgs te "kalle".... hahahaha. Jan van Eijk is steeds mijn vaste begeleider en de geluidsman en we zullen het samen overal zeker weer tot 'n goed einde brengen, we hebben er zin in.INTERVJOEW BEIJ SIERUS
Wanneer ik weer iets ga doen, en dan maakt het niet uit wat, danwil ik dat graag zoveel mogelijk promoten en daarom ben ik altijd blij dat ik daarvoor ook bij Siris terecht kan want die "reclame" heeft 'n groot bereik en samen met mijn vriend Jan van Eijk zijn we er altijd welkom. Harrie van Horik zat al klaar toen we de studio van Siris binnen gingen... Harrie verwelkomde ons en we kregen meteen koffie... echt zo Brabnats als maar kan. We hadden weer leuke gesprekken vooraf en waar je zou denken dat we binnen 'n half uur weer weg zouden zijn die heeft het goed mis want Harrie, Jan en ik hebben genoeg gespreksstof om over te kletsen... We kwamen binnen om 10 over half 11 en tegen 12 uur waren we weer buiten... en het was weer lollig geweest. Natuurlijk met de reclame voor ons van "Hollands p zun Aastus" als hoofdnoot. Bedankt Harrie voor het leuke gesprek weer. Jan heeft het gefilmd en ik heb het filmpje bewerkt en op tube gezet... klik op het plaatje en je hoort het interview van 'n klein kwartiertje..BEVREIJING

Bevrijding Nederland, Nederland staat in 1944 op het punt om bevrijd te worden. Maar het duurt nog tot het voorjaar van 1945 voordat heel Nederland bevrijd is. De bevrijding van Nederland start op 12 september 1944 met de opmars van de Amerikanen in Limburg. Met operatie Market Garden wordt op 17 september 1944 een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd. Operatie Market Garden bestaat uit twee hoofdonderdelen: de verovering van acht belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen. Helaas strandt het geallieerde offensief bij Arnhem. Op dat moment is wel al een deel van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied was bevrijden de geallieerden in de maanden daarna de rest van Brabant en Limburg. Op 8 februari 1945 gaat een tweede offensief van start: Operatie Veritable. Hiermee willen de geallieerden het Rijngebied veroveren. Door de felle tegenstand van de bezetter mondt het offensief uit in een uitputtingsslag. Op 10 maart 1945 staan de geallieerden uiteindelijk voor de Rijn. Het noorden van Nederland wordt in de lente van 1945 bevrijd. Op 5 mei ondertekenen de Duitsers de capitulatie. Tijdens de bevrijding vecht er in Nederland een heel leger aan geallieerde militairen. Bij de luchtlandingen in het kader van operatie Market Garden worden in totaal 20.000 parachutisten gedropt en bijna 14.000 militairen ingevlogen met zweefvliegtuigen. Aan Operatie Veritable nemen meer dan 300.000 Britse, Canadese en Poolse militairen deel. In Eindhoven ligt het 18 septemberplein... vlakbij het station dat herinnert aan de dag dat Eindhoven is bevrijd. Veel mensen lieten hun leven voor ons... Ik las nog ergens iets wat echt waar is... Ik ben van 1945, van na de oorlog en dat ik van "na-de-oorlog-ben" wil ik eigenlijk ook zo houden... denk daar maar 'ns over na. Gisteren om 20.00 uur ging de computer voor 5 minuten uit, alle andere apparaten ook... het was muisstil in huis.Ik vind het echt, heel echt 'n prachtige school en ik heb er veel geleerd ondankt de jaren die misschien niet zo leuk zijn geweest. Links staat de kleuterschool die er nog niet stond toen ik er op school zat... later kwamen er twee "keten" waar de kleuterschool in gevestigd was. Rechts die gebouwen stonden er toen nog niet want daar was vroeger ons sportveldje. Het rare is dat andere scholen verdwijnen... de school op het Koningsplein... afgebroken in 1958... Dan de school op de Markt... schandalig dat die plaats moest maken voor 'n supermarkt en andere winkels. De Ulo-school kwam er maar is allang weer afgebroken.. de Mariaschool zijn appartementen geworden en de Sint Jozef Kleuterschool is allang uit z'n functie ontheven. Nu dreigen er nog meer scholen te verdwijnen heb ik vernomen... "mer Vorreldonk d blie" ook al heeft het niet meer de naam van 'n heilige... sint Henricus.


HIMMELS | NIJS | VRUUGER | SPSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu