Ga naar de inhoudsopgave

Zmrw 9

SPSJAAL > Zmerw


AAW PLATJESIk zet het hier in de map "zmerwa" maar eigenlijk is het niet zo maar wat want links is 'n plaatje gemaakt in de kippenslachterij van "Goossens Kip" en daar vonden veel jongeren uit Asten en omstreken goed werk. Ik zelf vond het niet zo'n leuk werk... ik heb er 'n paar weken in de avonduren gewerkt om wat extra bij te verdienen. Het is dan misschien niet het fijnste werk, je kon er goed verdienen, heel wat meer in de fabrieken hier in de buurt. Op het andere plaatjes zie je juffrouw de Vent van de Voordeldonkse school die toch wel 'n stempel heeft gedrukt op de schooltijd van velen. Natuurlijk zijn er ook best veel kinderen die het 'n lieve juf vonden maar ik ken er toch best veel die er heel anders over denken... hieronder behoor ook ik.
NIT GEWETEJe ziet wel aan de auto's dat dit plaatje erg oud is en ik weet zelf ook niet precies uit welk jaar het is. Maar er valt me iets raars op aan dit plaatje... Het is gemaakt op de Markt en rechts zie je de weg die van het Koningsplein, toen nog Plantsoen, afkwam, langs de Burg. Wijnenstraat de Markt op ging. Maar als je rechts op die hoek kijkt is dat de woning waar vroeger Bekken zijn winkel had en later verhuisde naar de Julianastraat. Wat je net niet kunt zien is de ingang van de burg. Wijnenstraat maar het huisje is wat nu 't Stationetje is, eerder de frietzaak van Marcel van Baar en daarvoor de winkel/wasserette van Linden. Verder die hoge huizen zijn o.a. de woning van Meester ten Haaf waar later ik dacht mister Bouman woonde. Maar hier recht vooruit zie je het cafe de Peelpoort en ik geloof dat ik me nog kan herinneren dat die er was maar nooit geweten dat die zo schuin naar de Markt toestond langs het raadhuis. Er hangt iets in mijn gedachten dat het daar was... maar ik kan me ook vergissen. Toch vind ik het wel raar want waar die middelste auto staat nu de aanbouw van het verbouwde gemeentehuis en het brede trottoir waar je kan lopen. Nooit geweten dat cafe de Peelpoort schuin op de hoek stond van de markt en het Koningsplein.
ZEVURKLOOT IRSTE KLAS


Wanneer je naar tv kijkt dan zitten daar altijd van die goggo's die altijd ergens commentaar op hebben. In plaats van over iets nuttigs te praten vinden ze het spannend en leuk om iets aan te kaarten wat helemaal nergens over gaat. Nu hebben we weer ene Maxim Hartman die bij Pauw aan tafel zat en uitvoerig ging zitten zeuren en zeveren over de borsten van Dionne Stax. Hij vond dat ze als maar groter werden en het meest irritante wat deze domme aardkloot nog zei was dat hij erg werd afgeleid als Dionne daar zat of stond gekleed in 'n strak truitje en hij het nieuws wat ze voorlas niet meer kon volgen omdat hij schijnbaar steeds naar die "bollen" keek en er aan dacht. Hij zei dat hij zwaar werd afgeleid van het nieuws door het voorkomen van Dionne... Heeft die man dan nog nooit zoiets gezien? Moet hij snachts 'ns de commerciele zenders aan zetten die reclame maken voor sexsites... dan kan hij 'ns "an zun trekke komme" en laat die meid toch met rust. Sjonge jonge wat 'n zielig mannetje en dit laten ze ook nog op tv komen. Die man moet gewoon naar teletext kijken dan wordt hij niet afgeleid en hebben wij geen last van dit soort eikels die hun zakken komen vullen op tv met dit soort larie-koek. Iedereen kijkt wel even naar die bolletjes, dat is toch normaal maar ik weet echt nog wel waar het nieuws over ging... wat 'n strontzak zeg. Nog 'n goeie raad aan Pauw... laat die vent voortaan thuis en "doe us normaal".....
KNOERSKE

Ik zat nog zomaar wat ik blaadjes te kijken en toen kwam ik per ongeluk zomaar ergens 'n woord tegen van vroeger: "un appelknoerske". Ja dan gaan je gedachten weer terug naar Leenen die 'n appelbommgaard hadden in 't Liender maar ook naar de kleine boomgaard van Kerkers aan de Bergweg vlak bij de Voordeldonkse school. Soms is het heerlijk om daar nog 'ns "roond-te-kuire" in dien jongen-tijd. Ik weet dat wij bij Leenen voor ons moeder heel wat appels zijn gaan kopen maar ons moeder wist niet dat we er ook voor ons eigen veel hebben gejat. Daar merkte ze niks van bij Leenen want die hadden zoveel appelbomen die helemaal vol hingen dat ze die gejatte appels van ons echt niet miste. Bij Kerkers lag het iets anders want die hadden er niet zo veel maar dacht je werkelijk dat die de hele dag op die appelbomen gingen staan letten of die "kwalle" uit d'n Himmel daar 'n paar appels kwamen jatten? Ben je gek. Ja het is wel 'n gebeurd dat die van Kerkers ons met de "gavvel" in ons kont wilde steken maar we zaten wel zo hoog dat het niet lukte... en als hij even niet opgelet had sprongen we er uit en waren al honderd meter verder voordat hij door had dat we er al niet meer in zaten. En dan gingen we op ons gemak ergens in 'n boom in het bos of in de "roojen berg" zitten om onze buit gemaakte appeltjes op te eten tot? Tot w Peer? Tot dat er alleen nog de kroos(t) over was... Kroos(t) Peer? Ja ja "ut knoerske", kroos of kroost is de deftige benaming voor het klokkenhuis van 'n appel... "ut knoerske" dus.
WA WIJ ZOAL ZEENAls kind hadden wij vroeger overal wel 'n aparte benaming of 'n apart woord voor. Iemand die b.v. altijd slijmde met de meester of juffrouw op school noemde wij "unnen blokslper". Maar we noemde ook gebouwen niet altijd met de naam die er voor stond. Zo noemde wij huize Bartholomeus niet het bejaardenhuis maar noemde wij als er iemand werd opgenomen daar: "hij of zij ging noa de zusters". Ook hadden wij 'n stukje grond, net voorbij Verdeuzeldonk waar ooit het voetbalveld lag en bekend stond als de "Hollen berg" maar door ons de "Rjen berg" werd genoemd. Ik vergeet nooit de afgraving langs de Voordeldonkseschool, rechts ernaast... wij gingen de speelplaats op via de zandweg tussen Sleegers en Kerkers, staken de Bergweg over en over de zandpad, langs de fietsenstalling door het poortje naar binnen en aan de andere kant van het weggetje richting de bossen lag 'n terrein waar wat water stond tussen de planten en dat was er zo gekomen omdat de firma van Horssen er 'n afgraving van gele grond had gemaakt en wij noemden dat dan ook "bij vun Horse". Maar dit keer vond ik nog 'n plaatje van die andere afgraving die wij vroeger "dun Dreglein" noemden. Dat was ook 'n afgraving van gele grond en daar kwamen de vrachtwagens aan rijden en die werden volgemaakt met gele grond door 'n dreglein, zo'n geweegbare ijzeren geval met 'n bak er aan waar je de grond mee kon opscheppen en op de vrachtwagen laten vallen. "D ging hil wa vlugger as m de schup"... Ooit zijn hier nog motorcrosswedstrijden gehouden en veel kinderen gingen er schaatsen omdat ook daar 'n grote plas water stond en als die bevroren was kon je er schaatsen en slibberen en mocht je erdoor zakken dan verdronk je echt niet want het was er maar 'n halve meter diep. Nee ik zal dat nooit meer vergeten.. wij kwamen er als we langs de blokhut van het jongensgilde liepen en dan rechts door de bossen. Voor de kinderen van de Wolfsberg, Polderweg en de Bergweg liepen door de Bergweg en dan langs het huis waar ooit dokter van Mook zijn praktijk nog heeft gehad en dan zo naar de grote afgraving... Op de foto zie je onderaan nog net de stromijtjes van van Goch... de open plakken met koren... dan de paar huizen aan de Bergweg tot aan de Voordeldonkse school en daar achter de open vlakte in het bos.. dat was "dun Dreglijn".
VIEJA FEESBOEKOm nog maar 'ns aan te geven dat er via het populaire Facebook echt wel van allerhande zooi voorbij komt blijkt nog maar 'ns met deze advertentie die er voorbij kwam. "Geen zin in een BH met Kerst?". Welke achterlijke goggo bedenkt deze waardeloze onzin nu weer. Degene die er achter zit komt met 'n 'n tweetal kerstkrans tepelplakkers... Wie doet nu zoiets? Denk die sufferd nu echt dat er dames zijn die het fijner vinden om geen beha te dragen maar in plaats daarvan van die onbenullige kerstkransjes? Komop zeg... en dan weet jezelf toch ook wel dat hij beter had kunnen adverteren met "hangplantjes" want die zou hij meer hebben kunnen verkopen als er dan toch interesse voor zou zijn geweest.. "Unne goeie vurstnder h mer un haalluf woord ndig"... ja toch?
MIN HOARIk zag op "feesboek" weer zo'n achterlijk spelletje voorbij komen en ik zag 'n bekende van mij die daar ook aan mee had gedaan, het automatische bewerken van je foto waar ze je originaal laten zien maar ook je haren die blond zijn en zwart. Ik kon het niet laten om toch ook nog 'ns mee te doen en dit is het resultaat.. Ik moet zeggen "ut st me nog nie z slcht k nog nie. Dat blonde is wel wat "donzig" en het zwarte wel wat "ovedrivve". Het middelste staat me echt goed... hahahaha maar zo is het nu al nie meer... Waarom Peer? Dit ben jij toch? Ja klopt, "mer ik ben wel vort grijs"....
SPUKKLAASHet is zaterdagmiddag... normaal zit ik boven aan de computer maar nu was ik net mijn boterhammetje aan het maken, was net terug van mijn fietstochtje, toen de bel ging. Annie zat net te haken en ik liep naar de deur... wie zou er nu bij ons iets moeten... ik open de deur en er staan twee jonge kinderen aan de deur... eentje heeft 'n tas bij zich en de ander heeft 'n pakje in haar hand. Hallo meneer, wij komen van korfbalclub Klimop en wij hebben 'n actie, we verkopen pakken speculaas en de opbrengst is voor onze vereniging. Ze kosten 3,50 euro per pak... Ik zeg nou dan neem ik toch 'n pak. Toen ik 14 jaar oud was, was ik ook lid van die vereniging. Maar Peer jij mag toch geen speculaas van de dietiste? Klopt maar de dietiste heeft niet vertelt dat ik Klimop niet mag helpen. Ik geef het meisje vier euro en zeg laat de rest maar zitten. Beiden glunderen van oor tot oor. "dank je wel meneer" zeggen ze en gaan weer verder. Ik zeg tegen Annie dat ik speculaas heb gekocht... maar dan voor haar want ik heb niet graag speculaas. Annie moet er om lachen, die weet hoe ik ben... Ik zeg tegen haar, iedereen moest van die speculaas kopen want Klimop is 'n geweldige vereniging van vroeger uit al en die moet zeker blijven.
VUKKANSIE


Deze week is mijn kleinzoon Benjamin 'n paar keer bij ons... Ze hebben op school herfstvakantie en dan gaat hij met m'n dochter mee naar Asten naar ons toe want ons Nancy moet werken bij de Formido want die gaan nu net verhuizen. Is niet erg want ik ben blij als Benjamin bij ons is... hij mag zeggen wat we eten... een dag pannekoeken en de andere dag frietjes. Je weet hoe kinderen zijn. Prima, ik maak dat wel, 'n kipcorn erbij en lekker zelfgemaakte frietjes.
Maar wat doet die jongen dan de hele dag... tja daar zit hem de "cloe"... wat moet zo'n jongen doen... Op straat zie je hier zowiezo geen kip en wat kun je doen... ik zou wel met hem gaan wandelen door het bos ofzo maar ik kom al niet verder als 'n paar honderd meter... helaas kan ik niet verder. Dus zit hij aan de laptop want hij heeft 'n nieuwe laptop... die kochten ze alvast omdat hij die volgend jaar nodig heeft als hij naar de middelbare school moet. Het is 'n gamelaptop... snel en sterk zodat je de moeilijkste spelletjes kunt doen want dat kan die makkelijk aan, ook 3d. Ik zag hem zitten aan de tablet want daar speelt hij ook af en toe op en kijkt hij videootjes. Hij vermaakt zich er best mee... hij komt af en toe 'ns kijken wat ik doe op de pc... komt naast me zitten speelt af en toe met de hond want die is er ook bij. Maar toen ik hem zag zitten dacht ik aan de veranderingen ... Vroeger hadden we die dingen niet... wij gingen buiten want daar waren alle kinderen te vinden... tenminste de meeste. Wij deden knikkeren, verbergen, britsen, repen, touwtje springen, kap en pindollen, voetballen en niet te vergeten: landveroveren. Ja de tijden zijn echt veranderd... als je als kind geen mobieltje hebt hoor je er niet bij... wij hadden vroeger aparte "swerrusse klirre", de schoolkleren werden verwisseld met ouwe kleren wat niet heel erg was als je die kapot viel met spelen. De goeie kleren gingen op de stoel naast het bed. Voor 's zondags hadden we nog betere kleren. Op m'n zestiende had ik zelfs schoenen alleen voor zon en feestdagen. Ja de tijden veranderen, Benjamin zit graag op de bank in z'n "piejama"... of z'n flodderboks zoals ik dat altijd noem. Als ik vraag om 'n spelletje "mens-erger-je-niet" te spelen of "ganzenbord" dan kijkt hij me raar aan. Nee de tijden zijn echt veranderd in dat opzicht... maar Peer het is toch niks dat 'n kind zoveel aan de laptop ofpc zit. Ja vind ik ook maar als ik buiten kijk... de weg naar het speelterreintje, want dat is hier eentje dan zie ik niemand, de hele dag niet, je kan er met 'n kanon doorschieten door onze straat, je raakt echt niemand. Tja... herfst vakantie.. "tis hil anders as vruuger.
TUNNEELNatuurlijk is het fijn om televisie te hebben maar door de tv zijn ook de toneeluitvoeringen verdwenen. Ik weet dat ze in Ommel bij Ona nog altijd uitvoeringen hebben en dat is echt geweldig altijd. Ook Heusden heeft het nog maar dan hebben we het hier in ons dorp wel zo'n beetje gehad. Vroeger deden wij dat ook bij de KWJ en ook ooit bij het Jongensgilde, maar dat is allemaal verleden tijd. Toch wil ik nog 'ns terug gaan naar die tijd van vroeger toen toneel hoogtij vierde. Asten kende verenigingen die toneel speelden maar ook waren er echt toneelgezelschappen. De oudste teneelgroep is waarschijnlijk "Eensgezindheid" uit 1874, dat waren leden van de personeelsvereniging van de firma Bluijssen. Ze verdween toen de firma failliet ging in 1907. Voor dat de oorlog uitbrak in 1940 kende we o.a. de toneelclubs van de Fanfare "Sint Cecilia", die van zangvereniging "het Rozenknopje", de spelers van het mannenkoor, en van de toneelgroep van de drankbestrijdingsvereniging die speelden onder de naam "Sint Paulus". Maar dan waren er de echte toneelvereingingen zoals: "de Volharding" die werd opgericht in 1894, "ONA" uit Ommel, "Onderling Kunstgenot" uit Heusden en later "de Astense Openluchtspelers", "Euripides" en "Sophocles". Die laatste heb ik echt nooit van gehoord, de andere wel. De toneelverenigingen vielen vroeger onder de RK Geestelijken en daar was vaak wat mis. Of mis... ik vond het wel raar want ik las ergens dat "de Volharding" op haar affiche moest vermelden dat dames niet werden toegelaten tijdens de uitvoering want de verenigingen moesten zoveel mogelijk voorkomen dat beiden geslachten op dezelfde avond werden toegelaten... hoe dom kan iets zijn. Dan was er nog in 1905 de drankbestrijdingsvereniging en door hun toedoen was het verboden om alcoholische dranken en bier te verkopen in de Openbare school aan het Plantsoen, nu Koningsplein, wat dienst deed als parochiehuis. In 1926 maakte men het helemaal bont... Het betrof uitvoeringen in het patronaal aan de Kerkstraat... Ene bisschop van Diepen keurde de volgende regels goed: Toneeluitvoeringen met gemengd toneel zijn tenstrengste verboden. Bij uitvoeringen van mannelijke toneelspelers mag het publiek gemengd zijn, bij vrouwelijke spelers mag alleen vrouwelijk publiek worden toegelaten. In de Vastentijd en de Adventstijd mogen er geen uitvoeringen zijn en alleen het verkopen van alcohol-vrije dranken is toegestaan. Ik weet nog dat er in het groene parochiehuisje achter het patronaat altijd 'n plaat hing van B-vergunning. Omdat het aantal bezoekers sterk terug liep werd aangevraagd om toch bij alle uitvoeringen gemengde toeschouwers toe te laten, iets wat door de tijd heen ook gebeurde. In de jaren 30 vierde toneel hoogtij en de diverse verenigingen "streden" zo'n beetje voor de gunst van het publiek. Toneel stond in Asten altijd hoog op de lijst van vermakelijkheden... jammer dat dit allemaal veranderd is... De foto hierboven is afkomstig van een van Astens beste toneelspelers van vroeger Friedje Meeuws... dit decor van de openluchtspelers is geschilderd door Friedje. Jammer dat het openluchtspel in Asten helemaal verdwenen is... De berg ligt er nog altijd in die open plek in de Schietbaanse bossen.
ZUUKE ZUUKEIn een bosgebied in de buurt van de Scheidijk in Helmond lopen ongeveer dertig militairen rond met metaaldetectoren en honden. Ze zouden op zoek zijn naar geld en drugs. Ik dacht dat goudzoekers enzo alleen vroeger maar voorkwamen in b.v. cowboyfilms maar nu gaat zelfs de politie zoeken naar geld en drugs die veel centen opleveren. Zou het dan toch nog waar zijn dat de politie en de militairen veel te weinig betaald krijgen en dit erbij doen om hun loon wat op te vijzelen? Ik ging nog 'ns kijken wat er werkelijk gaande was want dit is toch wel erg raar maar wat bleek? Ze hebben mensen gearresteerd die verdacht worden van het witwassen van geld, ik hoef dat niet want mijn geld is helemaal niet smerig, ze hebben waarschijnlijk gehandeld en gedeald in drugs en dat hele zooitje hebben ze verstopt in de bossen. Mooi zou ik zeggen want het moet maar 'ns afgelopen zijn met dat gedoe met geld waar ze niet eerlijk aan zijn gekomen en het getrut met die drugs want daar gaat de wereld nog eens helemaal aan kapot. Ik heb wel 'n mailtje gestuurd naar de politie in Helmond: het kan wel zijn dat jullie daar ook werkelijk geld en drugs zullen vinden maar... "ge hoeft nie te zuuke noa geridschap wor mense normaal m gn wrreke want d zaldge doar echt nie veine"... hahahha.
DE DRUKKEREIJWe gaan nog 'ns terug naar November 2000, zo'n 18 jaar geleden alweer... Ik fietste door de Burg. Wijnenstraat en zag de zware hamers bezig om Schriks Drukkerij omver te gooien. Het pand stand al 'n tijdje leeg en moest plaats maken voor 'n appartementencomplex... Ik vind appartementencomplexen de lelijkste en ondorpse dingen die bestaan maar het is tegenwoordig mode... Schriks was al overgenomen door drukkerij Mennen ook uit Asten. Het nieuwe complex kreeg toch nog de naam wat iets met drukken te maken had en ik vond het maar raar want het heet "het Gutenborg-complex". Ik snapte er niet veel van tot ik er wat over te weten kwam. Gutenborg zou de uitvinder zijn van de boekdrukkunst maar dat is niet zeker. Raar is dat ene Laurenz Coster uit Nederland ongeveer tegelijkertijd op dezelfde manier boeken drukte en werd in Nederland al beschouwd als de uitvinder van de boekdrukkunst. Heel raar dat men in Asten niet heeft gekozen voor het Corster-complex want het is nooit bewezen dat Gutenborg eerder was.
AAW STUKSKE AASTEDe foto is niet erg duidelijk omdat het van veraf is genomen en ik het uit 'n andere foto heb moeten knippen. Het gebouw met de ribbels is de brandweerkazerne aan de Burg. Frenckenstraat en die open plek is wat nu het Ploegmakerspark is. Rechts zie je de weg naar de nieuwe bloemenwijk en het grote gebouw is de nieuwe bakkerij en winkel van van den Heuvel. In het midden dat open grasveld is wat nu het Floraplein is.. Links onder het huisje van Jan Verberne en daarnaast waar nu de Chinees is. Achteraan zag je nog weilanden en korenvelden... nu is daar de Sterrenwijk en nog verderdoor de Appelwijk etc... Bloemenwijk 2, achter d'n Himmel, dat was er toen nog niet. Wij woonden toen nog maar net in de bloemenwijk ik denk zo rond 1963 zoiets.
HIL GEKKE BENAMINGEAls je veel op internet zit en de wereld zowat af zit te struinen dan kom je vaal dingen tegen die je helemaal niet wist. Nee ik bedoel niet de dingen die men tegenwoordig heeft maar ik bedoel dingen die wij kennen maar dan zoals die vroeger werden genoemd. Neem b.v. de rozenkrans... ja tegenwoordig kom je ze ook maar weinig meer tegen maar in mijn tijd was dat gewoon de rozenkrans maar vroeger zei men "patternosterke".. leuke naam trouwens. Ook het volkstuintje van nu had vroeger gewoon de naam van "moestuintje". Iemand die altijd thuis zit noemen we 'n huismus maar vroeger was het woord gewoon 'n "huisduif"... En dan het plaatje hierboven... Dat is van lang geleden en wij noemen dat nu gewoon suikerklontjes. Maar de benaming van vroeger? Ze adverteerden vroeger met "gezaagde suiker"... hahaha, ik kan me er wel wat bij voorstellen maar ik vind het wel 'n "hil rare benaming"... Ze werden gemaakt in Tienen en op de pak staat ook dat het gezaagde suiker is.
OVURSTAPPE M GAS EN LEECHTIk neem altijd 'n contract voor n jaar want ik had 'n keer 'n langdurig contract toen de prijzen naar beneden gingen en ik al die tijd dure stroom en gas had. Mijn maatje Jan en ik stappen nu elke keer over. Op 17 okt loopt ons contract af en wij zoeken wie de goedkoopste was. Daar kwam NUON duidelijk als eerste uit de bus. Maar ik bel toch nog met Oxxio of er wat te regelen valt. Dus ik klim in de chat daar: Meneer in ben nu nog klant bij jullie maar mijn contract loopt af per 17 oktober en wat kunt U mij bieden want voor mijn lopende contract van 17 okt 2017 tot 17 okt 2018 krijg ik van jullie aan het einde 'n casback korting van 260 euro... krijg ik dat nu weer? Nee meneer Welten maar ik kan U 'n leuke premie geven van 50 euro. Ik zeg: 50 euro? voor 'n goeie klant als ik? En nieuwe klanten? Ja die krijgen wel 'n hogere premie. Ik zeg maar dat is niet eerlijk... vaste klanten krijgen 50 euro en 'n nieuwe krijgt meer, dat is oneerlijk toch? Ik zeg: Maar ik neem 'n nieuw contract bij jullie want mijn contract loopt af op de 16de en de 17de kan ik me aanmelden als nieuwe klant... U kent de regels toch wel? Ja meneer Welten de regels zijn dat U bij ons weggaat, 'n jaar ergens anders naar toe gaat en na dat jaar jezelf weer opgeeft als nieuwe klant.. Hahaha, ik lachen... meneer wie bedenkt deze regel bij jullie? Dit is toch de reinste komische onzin? Nee meneer Welten zo gaat dat bij ons. Ik zeg: Dan zeg ik bij deze mijn contract op... Meneer Welten dan krijgt U 'n boete.. Nee meneer aan de andere kant, dan bent U niet goed op de hoogte... ik zeg n maand van te voren mijn contract op dat loopt tot 17 okt en de opzegging geldt voor vanaf de 17de oktober 2018, want ik wil niks meer van jullie en zeg mijn contract ook niet te vroeg op zodat ik 'n boete riskeer. Oke meneer Welten ik maak dat voor U in orde... Ik zeg en ook van mijn maatje Jan van Eijk. Ik vraag hem of hij me hierover 'n mail wil sturen... Nee meneer dat gaat niet dat is niet gebruikelijk bij ons. Maak 'n printscreen van ons gesprek dat heeft U altijd bewijs maar dat is eigenlijk niet nodig want jullie zijn nu beiden uitgeschreven. Dat was de eerste. Ik bellen naar NUON. Meneer ik wil mij aanmelden bij jullie maar wil geen kado in de vrom van 'n electrisch apparaat maar 'n cashback bedrag, kan dat? Natuurlijk meneer Welten, U krijgt 'n aanmeld caskback bedag van 250 euro. Ik zeg dat is wel weinig, anderen bieden mij 350 euro (dat was gelogen). Meneer Welten ik kan niet verder gaan als 250 euro. Moeten wij nog 'n boete overnemen i.v.m. contractbreuk bij Uw huidige leverancier? Nee hoor meneer van de NUON, dat hoeft niet... wij willen met 2en klant worden bij jullie en hebben 'n contrat tot 17 okt. dus geen afkoop voor ons beiden, die 100 euro per persoon kun je gewoon naar onze bankrekeningen overmaken. Ne meneer dat doen wij niet... Ik zeg: jullie "kopen" klanten door hun boete te betalen en dat geld wat je eigenlijk dan voor ons twee kwijt was steken jullie in eigen zak.. toch? Nee meneer Welten die regel gaat niet op... als je 'n boete krijgt dan betalen wij die en als je geen boete krijgt krijg je hiervoor niks extra's... Ikke: Denk nog 'ns goed na over deze regel en wie heeft er dan gelijk? Ik toch? Dat kan zijn meneer Welten maar dit staat niet in onze regels. Ik weer: Dan kun je nu carriere maken door die regel eigenhandig te veranderen en het spelletje eerlijk te spelen... Ik hoor 'n licht gegrinnik aan de andere kant... meneer Welten ik moet U wel 'n compliment geven want je hebt voor jezelf wel leuke en eigenlijk ook wel eerlijke regels bedacht... Jan en ik zijn inmiddels overgestapt, die man heeft alles voor ons in orde gemaakt... Aan het eind van het gesprek... meneer Welten ik vond het fijn om met jou te spreken... ik krijg niet vaak mensen aan de lijn die zich verdiept hebben in het overstappen, niet schreeuwen of vervelend doen maar op humoristische wijze 'n telefoongesprek kan voeren. Ik vond het gezellig met U meneer Welten (zallie wel tigge iedereen zegge...). Ikke: Ik ook maar had toch graag wat meer centen uit het vuur willen slepen, fijne dag en fijn weekend meneer van de Nuon... Doei... Hij: "Doei leuke meneer uit Brabant".UNNE RGUNKEEPDit 'n rare foto? Hoe komen jullie erbij want dit moesten jullie ook doen... jullie willen toch ook niet onder de urine zitten (lees: de zeik) ? ofwel dan... Ik begrijp het al... jullie snappen het nog niet.. het is vandaag toch Prinsjesdag... de derde dinsdag van September... en je weet toch wat er staat te gebeuren die dag of niet? De plannen voor het komende jaar worden uiteengezet. Precies... nu begint er 'n lichtje te branden toch? Dan worden we weer voorgelogen door de regeringspartijen en we worden weer bezeikt... want zo gaat dat elk jaar al met 'n VVD-er als regeringsleider. Samen met de meelopers van D66, het CDA en de Christen Unie richten ze weer 'n dikke straal "leugens" op ons en bezeiken ze ons van alle kanten. Om me daar tegen te beschermen heb ik deze plastic cape gekocht want ik wil geen "zeik" over me heen hebben en al zeker niet van deze smeerlappen die denken goeie landbestuurders te zijn. Ik zal maar niet zeggen wat mijn vader hiervan zou zeggen want dat is 'n heel "boos" woord.NOA DE LSTE MISNee deze kerk is niet van Asten, Heusden of Ommel maar gewoon de parochiekerk van Someren-Heide. Nu vragen jullie je af wat die hier op Himmels doet maar dat zal ik vertellen. Komende week wordt daar de laatste heilige mis opgedragen. En toen ik dat las moest ik meteen aan vroeger denken... vroeger gingen wij op zaterdag nog wel 'ns "uit" iest wat we toendertijd alleen maar op zondag deden... en als we op zaterdag goed "in dun llie" thuiskwamen gingen niet al te vroeg naar de kerk. Dan namen we "de lste mis"... Maar niet wetende dat zo'n 50 jaar later in veel kerken al echt de laatste mis is geweest, maar dan ook echt de laatste mis... Annie en ik zijn getrouwd in 1971... nu dus 47 jaar geleden en toen moest in onze parochie, bij ons in de Bloemen-Sterrenwijk de nieuwe kerk nog worden gebouwd... dat moest want er waren veel gelovigen etc... en nu is de kerk allang gesloten... zo gaat het ook in Someren-Heide. Afbreken zullen ze wel niet dien maar 'n kerk is dat straks niet meer. Jammer maar helaas... het geloof bij de mensen is weg en alleen als het echt slecht gaat of als het oorlog is.. dan gaan de mensen nog wel bidden... tijden veranderen maar of dit nu allemaal zo goed is dat betwijfel ik... Tja... "toch wir de lste mis"....VURRANDERINGE

Waar je ook kijkt, wat je ook doet... de veranderingen blijven maar komen... Wie zou ooit gedacht hebben? Toen ik 'n jaar of 16 was en in het bestuur van de Jong-KWJ ging ik Bertha Sengers naar het cafe ging om iemand van het hoofdbestuur te kunnen bellen omdat ze daar telefoon hadden en je vrij-uit kon spreken in het kleine celletje wat ze hadden en later telefooncellen buiten werden geplaatst en nog later steeds meer mensen telefoon thuis kregen en dat we na zoveel jaren allemaal met 'n telefoon op zak rond zouden lopen? Ja de veranderingen volgen elkaar op, dag na dag en dat is ook niet te stuiten... Kun je je voorstellen dat je nu met 'n kroontjespen zou moeten schtijven op school? Ja over de school wil ik het nog 'ns hebben, niet over de school zelf maar over de kinderen van toen en nu... en dan niet de kinderen op zich maar de namen die je krijgen bij hun geboorte. Ik zag de namen van de geslaagden op 'n school en ik dacht... potverdorrie dat zijn toch wel even heel andere namen als wij hadden.. maar dat dachten onze ouders denk ik vroeger ook wel want die hadden namen als: Ties, Driek, Tinus, Hannes, Bertus, Graard, Willem, Anna, Siena, Marie, Tonia, Cisca en Leen om er maar wat te noemen en wij hadden namen als: Gerard, Jan, Leo, Harrie, Wim, Piet, Thieu, Henk, Sjaak, Frits, Martien, Toon, Frans en Jos en voor de meisjes: Dora, Paula, Nellie, Ellie, Jo, Wies, Annie, Mien, Riek, Mia, Tonny, Betsie, Jet en Ria. Ja het zal altijd wel veranderen maar de namen van nu zijn wel heel anders want ik zag bij de geslaagden deze namen: Amy, Elke, Janneke, Anouk, Lieke, Zo, Romy, Isa, Celine, Lana, Lercha, Lois, Amber, Dani, Wesley, Sem, Sanne, Joep, Mike, Ginger, Yenthe, Novah, Ascha, Conner, Tessa, Minou, Noah en Luca. "Ik vein de name wel veul schnner as vruuger"...ECHT WOR

Wanneer je 'n vaste klant bent op facebook dan kom je van alles te weten, zelfs dingen over je zelf die je nooit hebt geweten.
Persoonlijk vond ik MSN altijd leuk... daar kon je met mensen chatten waar niemand anders weet van had. Als je nu hier ziet dan weet ik hoeveel boterhammen iemand ui Tilburg heeft gegeten en wat hij er op heeft gedaan... je krijgt te horen welk wc papier iemand gebruikt en hoe vaak hij "moet". Je weet welke hij of zij als vrienden heeft en ook de foto's staan erbij etc. etc. Nee persoonlijk vind ik het niks maar je moet met de tijd mee dus ga ik ook af en toe ergens op reageren maar ik ga er echt niet van die waardeloze onbenullige dingen op zetten. Ook komen er soms van zo'n soort "kwisjus" voorbij die nergens op slaan en soms ook dingetjes waar je je foto bij kan plaatsen en dan komt er iets onzinnigs te staan. Zo liet ik me afgelopen week ook nog 'ns verleiden om mee te doen met zo'n grapje met je foto want ik zag dat iemand uit mijn vriendenclub hier ook aan mee had gedaan en dat kan je dan laten zien via facebook. Dat doe ik zowiezo niet maar ik maakte er 'n foto van. Die hier staat en warempel voor n keer heeft men daar gelijk want wat staat er op mijn nagemaakt paspoort? Jawel: "geweldig in alle opzichten". Nu lees je overal al wel dat facebook alles van je weet maar zouden die mij toch nog echt kennen? hahhahahahaBIEZEUNDEREN DAG


18 Augustus is voor mij altijd 'n bijzondere dag... raar misschien maar op de 18de augustus is het voor mij nu precies 59 jaar geleden dat ik voor het eerst ging werken... de eerste dag dat ik geld ging verdienen. Ik begon toen bij Pietje Berkvens in Someren.
Ik wist dat er toen ook meer uit Asten daar gingen werken en ik fietste na 'n paar dagen van kennismaking daar met Toon Bosch mee die er al jaren werkte en mij 'n beetje wegwijs had gemaakt. Toon woonde ook in d'n Himmel, wij op 57 en Toon op 41. Dat ik het goed kan onthouden is omdat toen alles 18 was voor mij... nee 18 jaar was ik nog niet want ik was nog maar 14. Toen ging dat nog. 18 was magisch want ik begon de 18de, en verdiende 18 gulden en 18 cent, vandaar dat het makkelijk te onthouden is. Maar goed, volgend jaar is het 60 jaar geleden dat ik de domste zet in m'n leven heb gezet want welke idioot gaat er nu werken op z'n 14de als je eigenlijk best goed kon leren? Wie doet nu zoiets? Ja, ikke, stom varken. Ik dacht echt dat je "het" toen met werken kon verdienen maar ik kwam er toen al snel achter dat ik de verkeerde zet had gedaan... Mijn weg wat werken betrof was best 'n heel eind en voerde langs diverse plaatsen... van Berkvens Someren naar Picus Asten, toen in het leger, terug naar Picus, naar de Dresser in Helden Panningen, terug naar Picus, naar dakdekker van der Heijden in Someren-Eind, naar dakdekker Gielen in Asten, toen naar dakdekker van Lierop en naar dakdekker Hendriks... toen voor mezelf gewerkt met verhuur van muziek... ook nog bij ven Lieshout frikandellen in Helmond en toen kwam ik terecht bij de Pas in Someren in de tennis/squash-hal en vandaar naar de Kluis in Ommel. Tja het is 'n hele lijst geworden en dat allemaal door die ene domme dag... 18 augustus maar dan wel in 1959. Stom stom stom.MIN PURMOSIE-TIMIk weet dat jullie ooit gedacht hebben dat ik niet meer op zoek ben naar mijn juiste promotie-team... je weet wel zo'n team met vlotte leuke dames die me begeleiden als ik ergens naar toe ga als "Himmels.nl-promotor". Nee ik had ze nog steeds niet gevonden en het blijft 'n hele zoektocht. Nu vond ik toch nog 'n stel leuke dames die dat wel wilden doen maar dan moest het wel niet zo heet zijn dus kom ik er nu mee, nu de temperatuur weer 'n beetje als van ouds is. Ik wilde mijn foto-"shoet" gaan maken en meteen was het al lachen, ze hielden mij al 'n beetje voor de gek toen ik vroeg of ze er 'n beetje sexy gekleed bij konden gaan zitten.. dus met deze drie leuke "snoesjes" kon het wel 'ns lukken... "we n ut purbere"...DE ZOON ZUN WRRIK

Ik sprong 26 gaten in de lucht toen donderdagmorgen de regen naar beneden kletterde... ik was nog maar net thuis van het fietsen toen de eerste regen en onwersbuien over ons Brabant trokken. Hoe heerlijk kan regen zijn als je die zo hebt gemist... Het laatste stuk dat ik naar huis fietste van mijn dagelijks tochtje begon het al zachtjes te druppelen... Nee je kon de bloemen niet horen zingen van blijdschap maar ze zullen dat zeker hebben gedaan... net als ik... Ik ging zingend op de fiets op huis aan: I'm singing in the rain, i'm singing in the rain... etc. Heerlijk gevoel eindelijk verkoeling en s'middags viel het er werkelijk met bakken uit... op de garages naast ons huis stond het water erg hoog... de afvoer kon het niet zo snel verwerken maar er waren echt grote luchtbellen... zo groot als mandarijnen... en dat betekent dat er drie dagen regen gaat vallen... dat zeiden ze vroeger tenminste altijd. De zon heeft haar sporen achtergelaten... ik heb er enkele foto's van genomen... links de maisvelden die er af kan want er is niks van over, in het midden de groenstroken langs de fietspaden waar het gras geel is i.p.v. groen en rechts zie je 'n weiland... zonder koeien en zonder mals groen gras... hoelang gaat dit duren om het weer goed te krijgen, want, "tis nun trietun anblik"....INT BRAJJENee verdiept heb ik me er nooit in maar natuurlijk weet ik ook wel dat het er al heel lang is, het braille-schrift. Voor blinden en slechtzienden is dit de manier om te lezen... en dat gaat zoals he weet met de vingers. Het zijn allemaal vakjes van zes en de combinaties van tenhoogste 5 puntjes in 'n bepaald patroon is bepalend voor het te vormen woord. Hierboven heb ik 'n aantal "letters" en als je die goed hebt krijg 'n iets wat met mij te maken heeft... kom je er niet aan uit dan klik er op en je krijgt te zien wat er staat.HOE KOMME ZE DUR AN

Soms dan denk ik wel 'ns na over dingen die we zeggen of die we schrijven en dan denk ik meteen: "Wellekun Dokus h d naw wir bedaacht?" Neen nu het woord "pakken"... dat heeft zoveel betekenissen maar het had ook anders kunnen zijn. Pakken dat is iet nemen... maar pakken is ook 'n kartonnen doos waarin je iets verstuurd en om het nog vreemder te maken... in de kledingwinkel hebben ze honderden "pakken" hangen. Maar als ze nu die kleding in de winkel 'ns pukken hadden genoemd dan hadden we toch 'n probleem minder gehad. Pukken is geen Nederlands woord. Toch las ik weer dat het woord pukken wel weer bestaat... wanneer je iemand kust en er blijft 'n afdruk achter dan noemen ze schijnbaar dat je gepukt bent. Maar als je je bloese tot helemaal bovenaan dicht knoopt noemen ze dat schijnbaar ook gepukt, je overkend pukken... nouja, ik heb er nog nooit van gehoord. Maar ik wilde het eigenlijk hebben over het woord "Peddelen".... Peddelen is eigenlijk niks meer dan op je gemak en voor je plezier fietsen. Het behoord bij peddelaar en dat woord hebben wij uit het Engels overgenomen: To Pedal. Fietsen dus, de trappers of de pedalen in beweging brengen en houden. Een pedaal is dus 'n soort hefboom die met de voet wordt bediend maar dat is eigenlijk ook al niet meer zo want peddelen wordt ook niet alleen met de voet gedaan maar dat doen ze ook bij het kanovaren en die doen dat niet met de voet... Raar woord eigenlijk dat peddelen. Het komt van het fietsen... pedalen en als je het zoekt op internet bij google krijg je plaatjes van mensen in 'n kano...DIALECT LEZEN EN SCHRIJVEN -
DIEJALEKT LZE EN SCHREVE


Ik heb vaak gedacht zouden de mensen ons dialect wel kunnen lezen als ik dat schrijf hier? Zou men wel weten wat er staat zonder al te veel na te denken? Ik vind dat het nu eenmaal past bij Himmels want wij praten dialect en de mensen die dat niet goed kunnen, b.v. mensen die niet van Asten komen, die moeten er maar wat meer moeite voor doen om het te lezen. Toch zal ik hier 'n klein kort verhaaltje schrijven, links in het ABN en rechts in het dialect zodat je 'n beetje wegwijs bent gemaakt in "oons taltje".Wij Astense jongeren hebben altijd wel gehouden van kermis houden in ons eigen dorp maar ook daar buiten in de omliggende dorpen.
Ik ging vroeger niet alleen naar Asten kermis maar ook die van Heusden, van Deurne, van Liessel en van Someren en niet te vergeten die van Ommel en van Vlierden
Ik hield van de Cakewalk, die wij de Jimmie noemden, de autoscooter en vooral van de rups met die flos.
Later toen we ouder waren gingen we matinee-dansen op de klanken van 'n leuke band meestal ook hier uit de buurt.
We keken ook naar de meisjes... Marie en Leentje... twee meisjes uit Deurne die ik niet meer zal vergeten.
Wat me ook altijd bij is gebleven is dat ik met m'n kameraad naar Brouwhuis kermis ging en we 'n beetje scharrelde met twee zusjes.
Dat die jongens uit Brouwhuis dat niet zo leuk vonden bleek wel toen we naar huis wilde gaan, van onze fietsen hadden ze de ventielen los gedraaid en weg gegooid... wij moesten helemaal te voet naar huis en dat was 'n heel eind dat kan ik je wel vertellen.
Toch blven we kermissen leuk vinden... en nu Peer? Nu niet meer, ik kom er nooit meer. Niet op die van buiten ons dorp maar ook niet die van Asten. Ik heb het voortaan wel gehad.


Wij Aastusse joong hebbe altijd wel gehaawe van kerremus haawe in oons eige durrup mer k dr buite in de umliggende durruppe.
Ik ging vruuger nie alleen noa Aste kerremus mer k die van Heuze, van Deurze, van Leissul en van Zummere en nie te vurgete die van Ommul en van Vlierde.
Ik hiel van de Keekwk, die wij de Zjimmie noemden, de autoskoeter en vural van de rups m die flos.
Latter toen we awwer ware ginge we mattieneej danse p de klanke van un leuk orkesje mistal k hier uit de buurt.

We keke k noa de meiskus... Murriej en Lintje... twee meiskus uit Deurze die ik nie mer zal vurgete.
Wa me k altijd bij is geblivve is d ik m minne kammeroad noa Brawwus kerremis ging en we un bietje scharrulde m twee zeusters.
D die joong uit Brawwus d nie z leuk vonne bleek wel toen we noa huis wilde goa, van oons fietse han ze de funtiellekus los gedrjd en weg gegid... wij moeses hilleml te voewt noa huis en d is un hil eind d kan ik w wel vurtelle.
Toch blivve we kerremusse leuk veine... en naw Peer? naw nie mer, ik kommur noit mer. Nie p die van buite oons durrup mer k nie die van Aaste. Ik heb ut wel vort gehad...

HIMMELS | NIJS | VRUUGER | SPSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu