Ga naar de inhoudsopgave

Muziek Nostalgie 3

MUZZIEK
K UIT UT MUZIEKANTEBUUKSKE
Neerkant was er in het begin niet blij mee... de komst van de jongens uit de stad... "de Hippies". Bij de verkoop van 'n boerderij in Neerkant waren bij die verkoop ook enkele langharige jongens... ze kochten de boerderij, de Neerkant was in rep en roer. Maar toch gaandeweg de tijd werden ze geaccepteerd... ze waren wel anders maar toch... "ut ware gin ki joong". Anders dat wel... Maar terugkijkend in de tijd was Neerkant achteraf toch blij... ze hadden iets heel aparts in hun dorp. Ik luister vaak naar muziek van Ernst Jansz, een van die Hippies van toen. Ik hoor die man zo graag zingen... zeker ook als hij samen zingt met zijn dochter. Maar toch nog even terug.... De verhuizing van de Hippeis uit de stad naar De Peel haalde het nieuws en hun komst was voor de Neerkanters de eerste kennismaking met hippies. In de ogen van sommige bewoners was dit de eerste stap op weg naar Sodom en Gomorra. De mensen uit Neerkant vonden eerst dat de jeugd moest oppassen en roddels over de nieuwe bewoners deden de ronde. Voor andere buurtbewoners was hun komst juist een bevrijding en de eerste kennismaking met de zegeningen van de jaren zeventig. De voortschrijdende tijd veranderde de groep en de commune viel uit elkaar. Inmiddels zijn ook de lange haren van de mannen verdwenen en heeft kleurige hippiekleding plaats gemaakt voor een bescheiden blouse met spijkerbroek. Ik vind ze geweldig... ik moet zelfs bekennen dat ik de muziek van Jansz van nu veel en veel mooier vind dan van vroeger, CCC Inc. of Doe Maar. Ik hou van zijn luisternummers. Ik laat er hier eentje horen, 'n geweldig mooi nummer, klik op het plaatje van Ernst: "Ik was 'n hippie".
MUZZIEK RUKKLAME
Tegenwoordig kijk je op de computer hoe de muzieklijsten er uit zien, dat komt ook omdat er geen muziekwinkels meer zijn die singletjes of LP's verkopen, die tijd is helaas voorbij. Vroeger lagen daar de top40's, blaadjes met top40 en de tipparade van die week. Maar dat niet alleen... op die blaadjes stonden ook de reclameaanbiedingen van LP's en cassettes. Vroeger had je diverse platenmaatschappijen waar je mee te doen kreeg. Zo wist ik dat Simon en Garfunkel bij CBS zaten. Maar je had nog meer grote maatschappijen, Phonogram, Dureco, Bovema en Ariola. Natuurlijk weet ik dat want ik had ooit 'n klein platenwinkeltje in Someren-Eind. Ik kan je nu wel iets verklappen... wanneer er platen in de reclame kwamen stond er vaak van b.v. 23.95 voor 21.95, toen nog in guldens. Maar vaak was dat niet zo... Hoe je dat kon weten? De code die op de plaat stond was verbonden met de verkoopsprijs. En iemand die die codes 'n beetje kende wist dan dat die plaat eigenlijk nooit geen 23.95 had gekost maar altijd 21.95 was geweest. Ja zo werd de zaak vaak.. belazerd zeg maar. Hierboven de reclame van Ariola... singletjes die net uitgekomen waren en waarvan ze hoopte dat ze in de top40 zouden komen. Klik op het plaatje en je hoort nog 'n keer het mooie nummer van Cat Stevens: "another saterday night".
WIRRULDSTER ELVIS 42 en 42


Elvis Presley zou deze week 84 zijn geworden, hij werd maar 42, de helft. Geboren in Tupelo, Mississippi op 8 januari 1935 en overleden in Memphis, Tennessee op 16 augustus 1977. Wie kan het zich niet herinnere... Ik in ieder geval wel. Ik was werkzaam als dakdekker bij Sil Gielen in Asten en Sil en ik waren bezig met het aanbrengen van isoslatie op 'n stel bungalows in de Prinsenhof in Deurne en het vernieuwen van de daken. We waren bezig met grind van 'n dak af te halen toen er 's middags in de bus onze boterham zaten op te eten en het nieuws op de radio kwam. Dan gaat er toch even 'n rare golf door je lichaam.. Elvis Presley dood? Dat kan toch niet... zo 'n belangrijk en populaire zonger kan toch niet zo maar dood gaan. Maar dagen later lees je over het hoe en wat. Bekende sterren in de muziek en filmwereld, kunnen de weelde van het grote geld en hun bekendheid niet verdragen... gaan rare dingen doen. Meestal dingen die wij, de gewone mens niet zal doen. Ook hier is dat weer gebeurd... Elvis, de King was dik en log geworden en dat gebeurd niet als je alleen maar op gaat treden en 'n normaal leven lijd. Maar toch... ik vond het jammer voor de muziekwereld en voor vele was hij 'n groot voorbeeld in de muziekwereld met zijn gouden stem. Maar 'n gouden stem is geen garantie voor het eeuwige leven, ook die mensen gaan dood. Nu zijn we 42 jaar na zijn dood en leeft hij nog voort in onze muziekharten... bedankt Elvis dat je ons 'n heel stel prachtige songs hebt bezorgd die door jou zijn gezongen. Bij the Secrets zong ik ooit Burning Love, een van de hits van hem. Klik op het plaatje hieronder voor 'n vol uur met zijn hits.

GELUID UIT UT KESKEWaar is de tijf gebleven dat we genoten van muziek uit zo'n transistor radio waarvan het geluid nou niet bepaald het je van het kon noemen. Mocht je denken dat die lekkere muziek die ik vroeger mooi vond is begonnen in de jaren 60, dan heb je het mis want in de jaren 50 waren er al artiesten waar ik van hield... Connie Francis, Elvis Presley en Buddy Holly waren mijn favorieten toen ik zeg maar tussen de 12 en de 16 was. Buddy Holly was ik helemaal weg van, jammer dat hij in 1959 al overleden is tengevolge van 'n vliegtuigongeluk. Een van mijn favoriete nummers? Klik op het plaatje en geniet van... 'n liedje uit 1957.
WITTE NOG? DO JOE WONNE BUMP?


Ik hoef jullie niet meer te vertellen over mijn muziekkeuze als ik iets op zet op de pc... meestal ga ik terug in de tijd naar de zestiger jaren of naar de zeventiger, de tijd dat ik zelf ook muziek maakte. Ik was nu nog 'ns aan het neuzen op www en toen kwam ik deze foto tegen en meteen wist ik het al... dit is de Bump. Dit stelletje danst en "knikt" met de kont tegen elkaar, 'n bumper dus, vandaar dat het ook de bump heet. Maar wat was dat ook weer precies? Het liedje "do you wanne bump" was het allereerste nummer van Boney M die bestond eigenlijk maar net. Het was 'n creatie van Frank Farian, de Duitse producer. "Baby Do You Wanna Bump", was 'n remake van Prins Buster 's lied "Al Capone" uit de jaren zestig en werd geschreven door Frank Farian onder het pseudoniem Zambi, waarbij Farian zelf zowel de mannelijke hoofdstem als de hoge achtergrond stemmen deed. Toen het nummer werd opgenomen op het album Take the Heat Off Me creerde hij een uitgebreide albumversie met overdubbed vocalen van de groepsleden Liz Mitchell en Marcia Barrett. De opname was eigendom van Creole Records. Toen Boney M. in 1978 de hitlijsten bereikte met "Rivers of Babylon" en "Brown Girl in the Ring", gaf Creole Records opnieuw het nummer uit: "Baby Do You Wanna Bump" als een 12" single in het Verenigd Koninkrijk. Ik vond het eigenlijk 'n nummer van niks maar het was wel populair. In Belgi kwam het nummer in de Ultratop 50 van Vlaanderen op nummer 8, in Nederland in de single top 100 haalde het meeslepende nummer 12de.. Klik nog 'ns op de foto en luister nog maar 'ns. Het is trouwens alweer 43 jaar oud, van 1976.
HIRLUK TOCH, ROK EN ROLNee toen ik in mijn jonge tijd naar zaal Zegers ging dansten de jongens en meisjes zo niet maar rock & eoll heb ik wel altijd geweldig gevonden. Dans je ook van die dansgroepen ziet en dan gekleed in kleding van toen, met die langere wijde rokken die de meiden dragen met hun pettycoat... geweldig toch. Ook de muziek van toen zoals de nummers van Jerry Lee Lewis, Neil Sedaka, Bill Haley en Little Richard... geweldige muziek en als je dan echt kunt rock'n-rollen? Prachtig... klik nog maar 'ns op de compilatie hierboven, die ik maakte van die echte danslustigen waar het oog ook wat extra's kreeg, dan krijg je nog zo'n echte rockplaat te horen waar wij vroeger zo gek op waren.
OVERLEDEN
MARTINE BIJL


Wie vroeger ooit de film Help de dokter verzuipt heeft gezien, vaak tv kijkt en
ook altijd de komedie-serie, "Het zonnetje in huis" heeft gevolgd zal zich Martine zeker kunnen herinneren. Als zangeres zei het me misschien niet zo veel omdat ik toen niet van dat soort liedjes hield maar als ik denk aan haar rol in Help de Dokter verzuipt en haar glorie rol naast vader en zoon Kraaijkamp dan moet je toch meteen toegeven, Martine was 'n echt zonnetje op de tv en op het witte doek. Help de dokter verzuipt kan ik me goed herinneren want op die dag kreeg ik in Deurne 'n verbaal omdat ik midden op de Markt, net als anderen geparkeerd stond wat niet mocht... en dat was na het zien van die geweldig leuke film misschien 'n domper maar ik had die film toen voor geen geld willen missen... dus maakte het me niet uit die "politie-prent". Bij het zonnetje in huis heb ik ook genoten van het gewoon doen van Martine, gewoon doen gewoon zoals ze was... gewoon. Bedankt Martine voor al die heerlijke uurtjes... Jammer dat je er niet meer bent, we zullen nog vaak aan je denken... bedankt gewone meid... bedankt voor je gewoon zijn net als wij... Wil je nog 'ns genieten van Martine samen met Johnny Kraaijkamp... en ze samen horen zingen maar ook lachen om die twee? Klik op het plaatje van Martine en geniet van haar samen met een van Nederlands grappenmakers... Johnny. Echt heerlijk Martine en Kraaij.
50 JOAR GELEEJEIk zal er af en toe wat meer aandacht aan schenken hier op Himmels.nl want Woodstock is dit jaar 50 jaar geleden, jaja, ik was toen 'n "twen", 'n twintiger, 24 jaar oud. Het grootste muziekspektakel ooit. En om maar even aan te geven wat voor artiesten er allemaal hebben opgetreden? Hier heb je ze nog 'ns op 'n rijtje.. het beste van het beste, toen en beter, veel beter als wat er tegenwoordig op festivals komt. Tenminste, dat is mijn mening. Alfabetisch gerangschikt: Joan Baez, The Band, Blood, Sweat & Tears, Paul Butterfield Blues Band, Canned Heat, Joe Cocker, Country Joe and the Fish, Creedence Clearwater Revival, Crosby, Stills, Nash & Young, Grateful Dead, Arlo Guthrie, Tim Hardin, Keef Hartley Band, Richie Havens, Jimi Hendrix, Incredible String Band. Jefferson Airplane, Janis Joplin, Melanie, Mountain, Quill, Santana, John Sebastian, Sha-Na-Na, Ravi Shankar, Sly & the Family Stone, Bert Sommer, Swami Satchidananda, Sweetwater, Ten Years After, The Who en Johnny Winter m.m.v. Edgar Winter. Kijk dat waren nog 'ns namen. Peer wat is het plaatje boven? Links zie je een van de meest bekende foto's die met woodstock '69 zijn gemaakt en de meest herkenbare van toen. Rechts zijn die zelfde twee mensen, na 50 jaar nog altijd bij elkaar... Woodstock was hun festival... Wil je nog 'n liedje horen van toen? Dan klik op het plaatje boven en luister naar de song van Joan Baez, 'n liedje wat geweldig aansloeg, "Joe Hill".


LEO VURBERNE VAN VORRELDONKIk weet nu al dat jullie ook wel zullen zeggen: "Peer wa bnde toch unnen hannus", en dat klopt ook, maar ik zal je uitleggen wat er was. Jaren geleden kreeg ik van iemand van Verberne, ik ben de voornaam even kwijt, 'n mapje met liedjes en ik heb er ooit eentje van op mijn website gezet. Liedjes gezongen door zijn broer Leo Verberne. Leo Verberne Peer? Uit Aaste? Ja ja, Leo is van Vorreldonk, zat daar ook op school want hier heb je de klassefoto nog van vroeger... met de rode pijn aangegeven is Leo Verberne en hij zat in de klas bij juf de Vent, hier rechts en ook in de klas bij mijn broer Theo Welten, aangegeven met gele pijl. Leo trouwde met 'n dochter van van den Broek, de kastelein uit Heusden. Die cafe lag naast het cafe van Piet van Eijck. Na jaren nam Leo het cafe over van zijn schoonouders en had er 'n goed lopende zaak. Maar Leo kon ook zingen en zichzelf begeleiden op de gitaar, hij schreef zijn eigen liedjes in dialect maar zong ook wel liedjes van anderen, b.v. Peter Aarts uit Deurne. Nu zaten er in dat mapje nog meer liedjes maar ik heb die nooit geluisterd tot ik die map weer tegen kwam nu ik met Peter Michiels het boek aan het maken ben met orkestjes, bandjes, trio's, duo's, troubadours, zangeressen en zangers hier uit de regio. En ik luisterde zo maar 'n willekeurig liedje... stomverbaasd was ik... wat ik hoorde was echt geweldig... mooi gezongen door Leo maar de tekst? Geweldig. Het ging over 'n paar kinderen die iets mee namen naar oma waar ze op bezoek gingen, 'n kadootje maar omdat de weg zo lang was.............. Nou ja, ik ga het niet vertellen want je moet zelf maar 'ns luisteren... ik heb er geen videootje van gemaakt maar als je op het plaatje van Leo drukt, foto van zijn schooltijd op Voordeldonk, dan krijg jet het mp3-tje te horen. Klik en geniet van die prachtige liedje, ik geloof niet dat de tekst van Leo zelf is want ik kan me nog herinneren dat er zo'n tekst vroeger al was. Leo was geboren op Voordeldonk 15 in 1939 maar is allang overleden op 31 mei 2007, hij was toen pas 68 jaar oud. Jammer, want Leo heeft prachtige liedjes...
SCHN VAN VRUUGER


Ik ben hard bezig, bijna iedere dag, met het maken van de pagina's voor ons boek over bandjes in de regio van zeg maar 1940 tot 2000, zo ongeveer. Nu kreeg ik van Martien Giebels uit Heusden nog 'n opname van de Fortissimo's zo ergens uit de eind jaren 70, begin jaren 80. Louike Berkvens zingt 'n liedje "het Brabants Drpke". Het klinkt niet als opnames van nu want het was opgenomen met 'n cassetterecorder op zo'n ouderwets cassettebandje maar mooi genoeg om het te laten horen. Martien heeft het gedigitaliseerd en ik heb het op you tube gezet met 'n foto erbij van de Fortissimo's zoals ze het langste hebben bestaan en bekend waren: Louike Berkvens en Frans van den Heuvel. Klik op het plaatje en geniet van de lekkere ouderwetse opname die wij graag willen behouden.
UNNEN AAWE MUZZIEK-EKSPRES
Toen Annie en ik het grammofoonplatenwinkeltje in Someren-Eind hadden verkochten we ook de Muziek-Express... 'n leuk muziekblad van toen naast de muziekparade en de tuney tunes. Ik had er nog eentje bewaard uit 1973 toen Albert West zijn covers ging zingen. Covers van o.a Brian Hyland.. "Ginny come lately", 'n nummer wat wij met the Secrets vroeger ook speelden. Albert West, z'n echte naam was Albert Westelaken, was een Nederlandse zanger. Zijn eerste hits in 1969/1970 scoort hij als zanger van het Brabantse dansorkest The Shuffles. In 1973 verlaat hij de groep voor een solocarrire. In mei 1973 wordt Ginny Come Lately een hit in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het wordt in Nederland zijn eerste en tevens grootste solohit. In de jaren daarna brengt hij vooral covers van ballads uit. In 1975 probeert Albert West naar het Eurovisiesongfestival te gaan, maar in de nationale voorronde legt hij het af tegen de latere winnaars, Teach-In. Eind 2012 wordt West getroffen door een ruggenmerginfarct. In juni 2015 komt het nieuws dat West op 65-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een aanrijding. Klik op het plaatje boven voor het mooie nummer... "Ginny Come Lately".
AS UNNE GEK VURKLARE

Ja beste vrienden, ik weet nu al dat jullie me voor gek verklaren en dat mag ook, ik vind dat niet erg... die dingen doen geen pijn, "iemand afsloa, d du zir"... dit niet, je mag denken wat je wil. Kijk ik zal je vertellen, ik zat nog 'ns te bladeren in 'n oud boekje van "het zingende boertje", de voorlopers van de Muziek Express, de Tuney Tunes en de Muziek Parade, toen ik weer die leuke zangeres van vroeger tegen kwam: Ria Valk. De ouderen kennen haar heel zeker en toen dacht ik terug aan die tijd dat ze nog maar net bekend was en van die cowboy liedjes zong... "Rocking Billy", "Tommy uit Tennessee" en "Ik wil 'n cowboy als man", "De sheriff van Arkansas is 'n lady", "Happy cowboy" en "Kleine Sheriff". Toen dacht ik nog, dat is toch heel wat anders als wat we nu op de radio te horen krijgen. Radio? Ik denk er nu aan dat ik die niet meer heb... ik heb de hele zooi naar de ONA gebracht... radio, versterker, platenspeler, dubbelcassettedeck en de vijf-cd-wisselaar. Nee ik heb niets meer van dat spul. Vroeger kocht ik 'n tuner-versterker met 'n klein mengpaneeltje eraan vast. Echt geweldig geluid... alles erop en eraan. En nu? Ik zet soms wat muziek aan op de pc... muziek van vroeger... als ik de tv aan zet en ik hoor de muziek de muziek van tegenwoordig? Dan moet ik zoals wij dat noemden vroeger in dun Himmel: "bekant Kuike". Niet om aan te horen... ik heb nog liever tandpijn dan dat ik die muziek moet aanhoren. Nee dacht ik, dan geef mij toch maar Ria Valk... hahahhahaha. Maar dan dit keer geen cowboy-liedje maar wel een van de eerste: "Afscheid van een soldaat", dat vond ik vroeger ook wel leuk, dus klik maar op het hoesje. Als je bij de jeugd hoort? klik maar niet want "gellie vijnt ut toch niks"....
TOEN DUR NOG PLATEZAKE WAREAl jaren halen we onze muziek niet meer in de platenzaak... dat is allang verlden tijd, we halen alles van internet en dat is gewoon makkelijk. Maar het heeft niks meer. Vroeger ging de jeugd naar de platenwinkel en verbleef er wel 'n uurtje om zijn of haar favoriete muziek te luisteren en daarna te kopen. Nostalgie van de bovenste plank... voor mij zeker want ik had in 1972 'n platenwinkeltje in Someren-Eind. Ik zag op de tijdlijn van de dochter van Addy Kleijngeld deze advertentie staan van de heropening van 'n platenzaak in Heerlen, "Lebouille". En dat zal zeker veel bekijkt hebben getrokken want niemand minder als de uit Engeland afkomstige beatgroep "the Scorpions" kwamen er twee uurtje optreden. Nee ik ben er niet geweest nee, maar de band was vroeger wel een van mijn favorieten... Want wie hield er niet van nummers als "hello Josephine" en "Baby baby balla balla". Voor mij was dat rustige nummer toch nog altijd de mooiste... Ik heb het in het cafe van Henk en Ria Caris vaak gedraaid... "Ann Louise"... klik op het kleine hoesje en je wordt doorgestuurd naar youtube. The Scorpions daar heb ik nog ooit mee zitten eten... "Jaja Peer, d zal wel"... ja zeker, dat is echt zo... Ik zat bij de Vossenhoek 'n frietje met kroketje te eten toen de boys ook in Asten waren, op doorreis naar Duitsland, en bij de Vossenhoek binnen stapten on ook wat te eten... ook friet trouwens.
IN MEMORIAM: JOHNNY LION


We hoorden het bericht op tv en ook op facebook was het te lezen: Johnny Lion overleden... bekend van het liedje "Sofietje". Maar voor mij was dat niet echt dat liedje waar
hij bekendheid mee verwierf. Johnny Lion was niet zijn eigenlijke naam want die was John van Leeuwarden, geboren in Den Haag op 4 juli 1941 en overleden in zijn woonplaats Breda op 31 januari 2019. In 1959 begon hij met schoolvrienden de band Johnny & His Jewels later werd die omgezet naar The Jumping Jewels. Deze groep was afgekeken van Cliff Richard, Cliff & The Shadows. Een mooie hit hadden the Jumping Jewels met het instrumentaaltje "Wheels". Dat was in 1961 en ze bleven successen boeken tot 1964. In dat jaar verliet Van Leeuwarden de groep om als Nederlandstalige solozanger door te gaan. Dit leverde hem meteen de grote hit Sophietje op dat eigenlijk 'n Zweeds nummer was met 'n Nederlandse tekst. Het was opgedragen aan zijn vriendin Sophie van Kleef. Het jaar daarop scoorde hij met Tjingeling wederom een hit en opende hij met Van Kleef een kledingboetiek met de naam Sophie en Johnny. Dat stopte toen ze in 1969 uit elkaar gingen. Sofietje was uit 1962 maar in dat jaar werden er meer mooie nummers door hem gezongen zoals Dear one, Let's make a habit of this, Ginny come lately en Tijd komt en gaat voorbij.. Voor mij blijft zijn mooiste liedje nog altijd "Niemand Weet". Klik op het hoesje en je hoort nog 'ns "Niemand weet", het is 'n liedje wat in die tijd elk bendje en orkestje weel speelde.
GRANDIOOS OPTREDEN ZANGGROEP
"VUR MEKAAR"


Grandioze muziekmiddag 10 jaar Vur Mekaar, zanggroep Vur Mekaar uit Asten-Someren vierde op zondag 27 januari het tienjarig bestaan met een muziekmiddag in zaal Zegers in Asten. De deuren van de zaal werden om 14.00 uur opengezet en de zaal stroomde in een half uur vol met zo'n honderdvijftig gezellige mensen. Vur Mekaar bracht een kleine dertig liedjes ten gehore in vier showblokken.Ze begonnen bij hun roots, zoals de meeste luisteraars hen kennen, met de oud-Hollandse meezingers. De zaal was binnen een mum van tijd opgewarmd en iedereen liet van zich horen. Toen bij het laatste liedje de aanwezige oud-leden zich bij Vur Mekaar aansloten, was het feest al geslaagd. De vereniging, waar het allemaal is begonnen met Vur Mekaar, carnavalsvereniging De Pompers uit Someren, was de hele middag van de partij en bleek een goede gangmaker te zijn. In de loop van de middag werden er verschillende polonaises door de zaal gemaakt. Na een muzikaal intermezzo van Peer Welten werden de toeschouwers getrakteerd op een showblok oude countrysongs. Dit compleet ander genre werd zeer gewaardeerd. Tijdens de grote pauze trad muziekband t Kos Krek uit Someren op. Na de pauze werd het decor veranderd in de hippiesfeer. Met een aantal bekende flowerpowerhits werd de zaal klaargestoomd voor het klapstuk van de middag, de Duitse schlagers uit de jaren '70. Voor die tijd was de microfoon nog een keer voor Peer Welten met zijn Aastese nummers. Vur Mekaar kijkt terug op een grandioze jubileummiddag. Het was 'n feest waar Vur Mekaar trots op kan zijn. De foto's staan op Siris... klik hier maar op het plaatje en je komt er bij uit... Met dank aan Siris voor de foto's.

HIMMELS | NIJS | VRUUGER | SPSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu