himmels.nl


Ga naar de inhoudsopgave

Aaw Aaste

VRUUGER



EMMASTROAT



Links de winkel van van Veghel van vroeger, je weet wel de twee broers die in fietsen deden. Ik heb er nog ooit eentje gekocht, 'n nioeuwe, merk Rudge. Later 'n tweedehands bromfiets, Sparta. Vroeger was hier het kantoor van de koekfabriek van Hoefnagels, de Drie Kronen. Waar je die vele mensen ziet staan is de groentewinkel van jan van Hoek en achteraan links de winkel van van der Loo en links ernaast de kolenhandel van van Golstein Brouwers.



SCHITTERUND



Ik weet niet wie maar iemand maakte dit beeld met verf van ons oude raadhuis op de Markt van vroeger wat toen niet de naam Markt droeg maar Marktveld.


ALLUS GI WEG



Eigenlijk is het heel gek dat ik dit plaatje bij Aaw Aaste heb staan en toch behoord ook dit bij oud Asten. Gek ja want ik weet van vroeger toen ik klein was dat links de elektrowinkel van Driekske van den Eijnden was, je weet wel die iets moest vervangen in de houte lichtpalen als er weer eens 'n halve straat zonder licht zat. Rechts er naast was de winkel van van Haandel en later Obbema. Toen werd de winkel van van den Einde verbouwd en kwam er de elektrozaak van Philipsen. Rechts ernaast begon Maurits Obbema bar 't Oventje. Dat werd er later door Philipsen bijgenomen en kwam er 'n grote prachtige winkel. Het werd later de Blokker winkel en wij waren er blij mee... maar ja... tijden veranderen, we gaan "Online" kopen en ook nu v erdwijnd een van de fijnste winkels van Asten... "allus gì zôn bietje weg uit de dôrrepe"...



VURDOMMUS SCHON



Niet normaal meer hoe prachtig vroeger dit stukje Asten was, vooraan in de Stationsstraat, nu de Prins Bernhardstraat met links vooraan het cafe van Eijsbouts, later Cor Clevis... verderdoor de winkel van van den Einde die elektrospullen had dan van Haandel, later Obbema... en rechts vooraan de winkel Vegewinkel van van Bussel... prachtig dat we de plaatjes nog hebben.



JAN VUN HOEK



Lekker oudje van het cafe in turrup. Met veranda is wat nu Jan van Hoek is... maar toen was het 't cafe van Bakens. Het rechter woongedeelte was ooit de smederij van Bakens waar ze ook paarden konden laten beslaan. Links is het gebouw met die twee schoorstenen is het hotel van Sengers dat later werd afgebroken voor het nieuwe postkantoor dat eerder op het Koningsplein stond en burgemeesterswoning werd.



DE TWEE KERRIKKE



Het is jammer dat op deze tekening van Ger Cremers het licht niet goed valt tijdens het fotograferen maar ik blijf het het een schitterende tekening vinden van de twee kerken die er stonden in 1898. Later is de linker kerk afgebroken en daar is nu de parkeerplaats op het Koningsplein.



TREMSTASJON



Je mag het rustig weten van mij maar ik had het zo heel heel heel graag in het echt willen zien, het tramstation aan de Tramstraat, of de Starionstraat of wat nu de Prins Bernhardstraat is. Ik vind het echt schitterend die oude plaatjes maar nooit echt gezien helaas.



DE SCHONSTE



Dit is eigenlijk wel het mooiste plaatje wat ik heb van oud Asten van Turrup met het raadhuis van vroeger en links er naast het cafe van Antje Verdijsseldonck waar ze ook een rijwielzaak hadden, een benzinepomp en een drankenhandel. Het werd later afgebroken allemaal voor het nieuwe gemeentehuis wat er nog altijd staat. Prachtig plaatje.



VEUL WERRIK




Deze plaatjes heb ik ook op Asten Zoals Het Was gezet want om dat plaatje mooi te krijge zoals je rechts ziet heb ik bijna rie uur nodig gehad om het goed te krijgen want een plaaje zoals je links ziet vind ik maar niks. Het is echt veel werk maar ik doe dat graag. Ik ben ook weer naar de beldherkenning geweest en heb weer mooie foto's voorbij zien komen, de meeste heb ik al maar toch... hieronder het plaatje wat ik bewerkte in groot formaat. Het is 'n kijkje vanuit de Fabrieksstraat, nu Julianastraat richting wat nu het Koningsplein is met links het huisje van Jans Douze, dan het Postkantoor wat later burgemeesterswoning werd en rechts de villa van mister Ten Haaf.






TRUG DENKE




Natuurlijk denk ik nog vaak terug aan het Liefdeshuis, aan Bartholomeus op het Koningsplein maar ja, wat kan ik er aan doen dat al het oude plak wordt gemaakt voor nieuwbouw, voor nieuwe dingen maar ik denk graag terug aan dat beeldenkunstwerk dat hier links staat en waar we met Sacramentsdag na de processie bloemen gingen leggen, lopende over het smalle paadje wat je hier ziet en na afloop 'n prachige bloemenzee was. Helaas heb ik daar geen foto's van.



ALLUS IS AL WEG




Het is 'n rare ervaring als je plaatjes plaatst van oud Asten en je kent dat nog voor 'n deel van vroeger en nu is dat verdwenen. Links het alcoholvrij lokaal wat ooit dienst deed als klaslokaal en de bieb en het woonhuis van de familie Cortenbach, Dan de sparwinkel van Hub Eijsbouts, het winkeltje van Anneke de Bruijn. Verder het winkeltje waar later Putten zijn viswinkel had en de woning van Jans Douze. En dan de prachtige wandelpaden van het Plantsoen waar nu alleen nog auto's staan en de rest is allang verdwenen.



VANUIT DUN HIMMEL GEZIEJ




Hiervoor op de open plak stonden vroeger naast de boerderij van boer Cuijpers ook de winkels van van Baar. De centra winkel met bakkerij en het cafe en de kledingwinkel. Hier zie je rechts cafe de Waag van Sengers, in het midden de Jamin winkel van Joordens en links vooraan de winkel van has Manders en dan cafe Zegers en Slager Mikkers. Op de open plek zijn nieuwe woningen gekomen.



DE SMED




Vroeger was het hier op de hoek van wat nu de Kleine Marktstraat en de Julianastraat is, een komen en gaan. Vroeger waren er in Asten diverse smederijen die naast het bewerken van karrewielen en landbouwgereedschap ook paarden besloegen, nieuwe hoefijzers aangemeten kregen. Net als bij mensen schoenen. Alleen bij mensen bleven we netjes stilzitten en paarden werden in een stellage gezet zodat de smid goed vooruit kon. Vroeger stond er hier eentje van hout later kwam er deze en die staat er nog altijd en ik hoop dat ze het ook nooit af zullen breken.



TOEN WAAR UT ANDURS




Dit pand werd dichtgetimmerd want er was toch geen bedrijvigheid meer. Ooit behoorde het bij het timmerbedrijf dat rechts ernaast lag van Smits. Maar dat rechterdeel werd de Vossenhoek, onze eerste echte Bar in Asten. Het linkerdeel was ooit garage maar ook de kantoormeubelhandel van Martens. Nu is het afgebroken en staat er niks meer. Nog even iets over de Vossenhoek... Theu Vossen wilde het verbouwen maar kreeg geen vergunning omdat hij er dan een verdieping bovenop moest zetten, dat wilde Theu niet en ging het allemaal niet door. Later toen Theu weg was werd het wel verbouwd zoals je ziet, maar hoefde er geen verdieping bovenop te komen... raar, heel raar... twee maten meten?



KIEKE NOA AASTE




Vroeger liepen de wegen nog gewoon, je had 'n gewone kruising maar tegenwoordig is er ook 'n rotonde gekomen en dat is nog niet zolang geleden. We kijken hier vanuit de Dijkstraat richting Turrup, daar was vroeger de winkel van Verkoelen, nu staan er ook de drie prachtige klokken met dat mooie groen er om heen. De foto is van 1989. Ai, "des laang geleeje alwir".



HAWT BIJ CUPPUS




Zo zag het er voor ons als kind lange tijd uit, achteraan in de Emmastraat aan de rechtkant, de boomstammen bij Cuppens houtzagerij en die werden gezaagd om er o.a. pallets van te maken, veel mensen hebben er door de tijd hun werk gevonden...



VURSCHILLE




Links het oude pand aan de Emmastraat waar vroeger aan de linkerkant de familie Stevens hun stoffenwinkel hadden, je weet wel van Wies Vissers en rechts waar Vannisselroy zijn kapsalon nog had en een nieuw pand bouwde er naast waar nu de Chinees is. Dat het oude pand niet echt meer mooi uitzag dat klopt maar of het met de afbraak zo veel mooier is geworden kan ik ook niet zeggen.



SCHON TURRUP




Een mooi stukje oud Asten toen Turrup nog anders was. Binnenkort wordt het weer anders want ze gaan het nog maar weer eens veranderen. Nu komen er waarschijnlijk straks geen auto's meer door. Persoonlijk vind ik het tien keer niks, maar ja, het zij zo, "ut zal minnen tijd wel dure". Rechts zie je het cafe van Eijsbouts, later Cor Clevis van cafe de Sportvriend en later n og Theo Zegers, Jos Brabers en toen cafe de Peer. Er naast cafe de mert maar toen was het nog geen cafe, want eerder was het een fietsenzaak en een winkel in diverse spullen. Dan wat later cafe de Wit was en links het oude raadhuis.



DE VEGE IN HEUSDE




Vroeger was dit nog de Antoniusstraat maar nu is het 't Vorstenmansplein. Vooraan lag de vege winkel van bakker Peeters. 'n beetje verder het cafe van van den broek en dan het pand waar van Eijk zijn cafetaria begon en later cafe en zaal.



DEMMASTROAT




Lang geleden zag het er zo uit, vooraan rechts in de Emmastraat, links het huis van kapper Jan keessen met daarnaast kleermaker Lorant. Dan de winkel van Stevens, in de volksmond Wies Vissers en dan de Mueziekforntein van Smeelen - Hagelaar, dan de kapsalon van Vannisselrooij dan wat vroeger de Vivowinkel van Willem Bekx was en dan het nieuwe pand van smid van Bussel.



OMMEL VAN TOEN




Net als Asten en heusden veranderde ook Ommel, de kerk werd afgebroken voor een nieuwe toen die in de oorlog zwaar beschadigd raakte en de gelovigen voorlopig moesten doen met de nood kerk gemaakt van de oude boerenbondsgebouw. Rechts de ingang van het mariapark wat nu weer helemaal opnieuw is opgeknapt en er uit ziet als door 'n ringetje te halen.



VAN SPAR NOA SPARRETJE




Vroeger ben ik hier als kind vaak genoeg geweest want hier was de Sparwinkel van de jongste zus van mijn moeder, Marie en Jan van Bussel - van Bussel. Het huis was gebouwd door de ouders van mijn moeder en mijn vader wilde dat overkopen van de ouders van ons moeder. De koop was rond maar toen de oorlog was afgelopen wilde de man die hem het geld had geleend geen geld want dat had toen geen waarde, maar eiste het huis op. Raar geval, later kocht tante Marie het en nadat ze stopte met de Sparwinkel werd het een cafetaria, 't Sparretje.



DE LINDESTROAT IN




Toen was het nog anders als je de Lindestraat in ging, naast het Protestantse kerkje en dan verder door langs het oude domineeshuis en dan het huis van Janssen. Dat laatste werd opgeruimd voor de nieuwe doorgang van wat nu het de Frits de Bruijnstraat is. Onder hadden de mensen nog voorrang in de Prins Bernhardstraat wat niet meer hoeft want dat is afgesloten.



UT BLIE SCHITTERUND




Ook al begin ik zelrf bij de ouderen te behoren, dit heb ik zelf ook nooit zo gezien maar dat neemt niet weg dat ik het geen schitterend plaatje vind... Van de marktstraat richting kerk naar het Koningsplein, toen we nog het oude onverbouwde Bartholomeus hadden en de wandelpaden, met links het huis van Bluijssen dat er nog altijd staat, Bartholomeus helaas niet meer.



UT BLIE SCHÔN




Voor mij blijft het altijd een van de mooiste gebouwen die we in Asten hebben gehad... ik begrijp olok wel dat alles niet kan blijven zoals het vroeger was, maar dat je voor geld-belegging zo een prachtig iets moet plat gooien? Nee daar snap ik echt niks van maar dat komt ook denk ik omdat we niets te beleggen hebben. Nee ik zou het niet over mijn hartje kunnen verkrijgen om dit te doen, dan had ik toch iets anders gezocht. Diot is nog van het begin, later werd er nog 'n laag bovenop gezet. Dat was al niet meer mooi maar dit? Geweldig mooi en prachtig... helaas, ook Asten moet veranderen.



DOMMIENEESHUIS




Ze zijn het echt geweldig mooi aan het opknappen en vind het fijn dat het is blijven staan, vroeger de woning van de Dominee van de Protestantse kerk die er links naast staat en er ook nog altijd is. Soms zijn er mensen die toch nog de oude panden willen blijven behouden... Dit is de hoek van de Lindestraat en de Frits de Bruijnstraat. Mooi nog in ons eigen Asten.



HOTEL VU ROY OF GITSULS




Ik ken het nog zo goed van vroeger, ben er 'n paar keer binnen geweest maar kan me niks meer herinneren van hoe het er uit zag. Het terras weet ik nog goed met die dikke houten planken gemaakt waar men vroeger kon genieten van het zonnetje. "Ut gift me wir dien drang noa vruugur"....



VUR FRENCKE




Nog een mooi oud plaatje uit 1904, bijna 120 jaar geleden, gemaakt toen er in Asten in veel straten sierlijke bogen stonden voor het feest van burgemeester Frencken die 60 jaar burgemeester was in Asten, van 1844 tot 1904. We staan in, wat nu de Burgemeester Wijnenstraat is met links de villa van Bluijssen waar nu Kado Hart is gevestigd. Op de achtergrond het huis van schilder Joppe.



NOODKÈRRIK




We kennen allemaal wel het verhaal van de noodkerk van Ommel. In 1944 werd de kerk midden in Ommel zwaar beschadigd en daarom werd het Boerenbondsgebouw dat bij de molen stond op de weg naar de Ommelsche Bos richting Vlierden, omgebouwd tot noodkerk. Je ziet hier de omgebouwde boerenbond met daarachter nog de molen die later ook is afgebroken. Rondom lagen er vroeger nog de koren velden, dat was in Asten ook zo bij de molen vroeger en ook bij de strohulzenfabriek van Johan van Goch aan de Hoogstraat.



DE SMET




Ik heb er geen idee van hoe het er nu uit ziet of wie er nu woont maar vroeger was dit de smederij van Willem Hoefnagels op de hoek van de Julianastraat en de Kleine marktstraat in ons Asten. Toen Willem oud was werd het werk door zoon Leo gedaan, je kon er vroeger paarden laten beslaan maar dat is allang niet meer, de smederij is ook allang opgeruimd.



DUN IJZERE TOEN




Rudolf van der Weij had een gieterij in de wat nu de Mgr. den Dubbeldenstraat was. Links achteraan net voor Ostade stond zijn fabriek. Hij bouwde aan de Tramstraat, nu de Prins Bernhardstraat op de hoek met de Industrielaan, een nieuwe ijzergieterij. dit is een plaatje uit 1912. Het was er hardwerken onder extreme omstandigheden zoals dat op bijna alle gieterijen wel was.



UT RÔMFABRIEK




Heel vroeger stond ons melkfabriek achteraan in de Molenstraat wat later de Burg. Wijnenstraat werd. Toen kwam het in de Fabrieksstraat en dat is nu de Julianastraat. Deze foto is gemaakt volgens van de hoek van de Julianastraat en waar nu de Deken Meijerstraat is. Het gebouw rechts met die letter erop komt me bekend voor, ik ben er vaak genoeg geweest. Ik heb nog foto's van het neerhalen van die grote "kachelpijp". Alles is allang afgebroken en staan er de aanleunwoningen.



DE WAAG EN LEO KUIJPERS




Het geeft me altijd 'n goed gevoel als ik zo'n plaatje zie... dit van cafe de Waag van Bertha Sengers en rechts de boerderij van Leo Kuijpers. Bij Bertha gingen we vroeger wel eens biljarten en als ik moest bellen dan deed ik dat daar in het telefoonhokje wat ze binnen hadden. De zonen van Leo Kuijpers kwamen vaak langs ons gereden met hun paard en wagen, die hadden langs Willem Vaes, je weet wel "ut peijke noa ut Liendur" een weiland liggen.



DE LIGGUR SCHOOL




Veel kinderen van vroeger zijn hier naar school gegaan. Ik denk dat mijn vader die in 1901 is geboren nog naar school ging in een deel van het Liefdesgesticht. Later kwam er een school op het Koningsplein, deze dus. Nog later op de Markt. Ook gingen er ooit kinderen naar school in het patronaat en ik heb ooit horen zeggen in een van de gebouwen in de Driehoekstraat van klokkengieterij Eijsbouts.



ILLEKTRO




Welk jaar het precies was weet ik niet meer maar in de Prins Bernhardstraat lag de winkel en kapperszaak van Warnar en verderdoor de schoenenzaak van Sprenkels. Dat pand werd afgebroeken en daar kam de nieuwe winkel van Jeuken electro. Het ging hem goed af want ook het daarnaast liggende pand van van de Loo werd afgebroken en bij het pand van Jeuken gevoegd. Hier zie je ze bezig met het slopen en opruimen van het puin.



BEIJ VU GOCH


Wanneer m'n gedachten naar mijn jeugd gaan moet ik automatisch aan de tijd dat tegenover ons in d'n Himmel de drie blokken huizen er nog niet stonden, geen Toon van Seccelen, geen Ber Caris of Marinus van der Wallen, Hub van den Burg niet en geen Sjaak Verheijen en achteraan van den Boomen niet. Er was een zandvlakte met gras en achter de open plak kwam de hoge muur van de strofabriek van Johan van Goch. Voor die tijd was die niet zo hoog maar toen die afgebrand is kwam er 'n nieuwe loods staan die echt wel 15 meter hoog was. Wij speelden er altijd en aan de rechterkant zag je de huizen liggen van de Hoogstraat en vanaf Pietje Bukkems tot aan de poort van de strofabriek stond aan de linkerkant nog geen huizen... achteraan wel, achter het fabrieksterrein. Aan de linkerkant op de plak stond altijd koren etc. We konden er naar hartelust voetballen en we speelden dan ook wel eens tegen de jongens van d'n Bult en van de Meulen. Maar meestal gewoon in twee gekozen groepjes tegen elkaar. De foto hier is van iemand die het stro aan het verpakken is. Ik ben vaak genoeg met de kruiwagen naar van Goch moeten rijden om 'n pak stro te halen. Je moest je dan links in het kantoortje je eigen melden en dan ging Leentje mee naar de loods om een pak op de kruiwagen te laten zetten. Ik ben door de jaren heen vergeten wat de kosten waren. Dan moest ik terug door 'n stuk Hoogstraat en dan voer ik binnendoor over de plak richting van Schaijk en dan langs hun huis de Hemel in, de weg oversteken en dan de gang in tussen kersters en ons in. Wie de man op de foto is weet ik niet wel weet ik dat de brand de eerste was aangestookt door 'n personeelslid die met sommige dingen in het bedrijf niet eens was. Ik weet het nog goed en het fikte dat het "hoorsde"... de golfplaten werden als licifertjes de lucht in geblazen.



EMMASTROAT TOEN




Vroeger was het altijd 'n heel geworstel met de bussen in en uitrijden bij van Asten, hier links. Ernaast zat Jan Keessen de kapper wat vroeger onze kapper was. Dan kwam Lorant de kleermaker en ernaast de twee winkeltjes, links Wies Vissers (Stevens) en aan de andere kant de muziekwinkel van Smeelen, de Muziekfontein. Dan kwam de kapperszaak en winkel van Vannistelroy wat nu de Chinees is. Op de hoek zie je de winkel van smid van Bussel en links ervan was vroeger de Vivo van Willem Bekx.


TOEN UT ANDURS WAAR




Een plaatje van eerder toen de Prins Bernhardstraat nog geweeon 'n straat was en de parkeerplaats van het eeuwig leven plein nog anders was. Toen waren er nog gewoon kruisingen met de Lindestraat en de Burg. Frenckenstraat. Maar ja... "Aaste vurandurd en dè is nie tege te haawe"....


VAN NEIJ NOA AAWT




Het gebouw is al wel oud, tenminste wat je oud noemt wat toen wij een jaar of 12 waren hadden wij een racebaan gemaakt op de plek waar vroeger Frans van der Velden in d'n Himmel zijn ijzergieterij had en die als eerste bedrijf verhuisde naar het industrieterrein in een gloednieuw gebouw. En dat was in dit gebouw want toen de zaak werd opgedoekt kwam er de Kemie in die er o.a. aanrechtbladen maakten. Nu is dat bedrijf enkele jaren geleden gaan verhuizen naar Helmond en ik zag pas dat er een nieuw bedrijf in komt maar ik weet niet de naam. Alles veranderd door de jaren heen.



ROOND UM UT KUSTEEL




Vroeger gingen wij als jongens uit d'n Himmel er vaak naar toe, 'n soort Ivanhoe spelen. Gewapend met eigen gemaakte dolken, speren, pijl-en-bogen, kattepulten en schilden van oude ketels gingen we daar naar toe... We gingen door deze poort die toen nog helemaal verwilderd was... alles was nog oud en niet opgeknapt. In de winter gingen er vele jongens schaatsen op de gracht die rond het kasteel lag.



DE DÈKE VUN HAWT SCHOOL




Asten was blij met de nieuwe school vroeger... want in de Bloemanwijk kwamen heel wat jonge gezinnen met kinderen en ook in de Sterrenwijk. Mijn dochter ging er ook naar school. Zelfs ik heb er ooit op gezeten maar niet om te leren maar ik moest er 'n paar keer het dak repareren toen ik bij dakdekker Gielen werkte. Zelfs 'n deel hebben we toen helemaal vernieuwd. Nu is het afgebroken maar de nieuwe school kwam er vlakbij staan, nu zijn we blij met "het Talent", want zo heet de nieuwe school.



DE BREUG




Ik zet dit plaatje bij Aaw Aaste maar eigenlijk was het nieuw Asten want dit behoorde vroeger bij Someren, de brug, het kanaal, cafe Lammers in het midden en de sluiswachterswoning. maar later werd de grens van Asten en Someren verlegd... het kanaal werd de grens die eerder de Aa was die 'n stukje verder richting Asten lag. Ik ken het plaatje zo nog toen in in 1957 tot 1959 naar de Ambachtschool fietste. Jaja ook ik heb vaak gevloet op dat ding.



VAN DUN DÔMMIENEE




Het huis van de dominee van vroeger was door de jaren heen behoorlijk onderkomen maar ik moet wel zeggen dat die voorkant er geweldig mooi uitzag in de Lindestraat. Nu is Miranda het helemaal aan het opknappen en het wordt echt mooi... ze zijn al 'n heel eind op weg. Ik ben benieuwd als het klaar is hoe het er uit komt zien... maar Miranda kennende wordt het echt mooi...



DE FRIETZAAK




Het is alweer een hele tijd geleden dat er 'n automatiek met frietzaak kwam naast de dancing van Zegers in de Emmastraat. Het was dus tussen de ingang van de danszaal en de slagerij van Mikkers in. Ooit begonnen door de familie Mikkers maar later kwam er o.a nog Peter Welten uit Liessel in, Adje petatje en nog meer verschillende uitbaters. Hier zie je de foto toen de frietzaak aan de andere kant ook 'n loket had, dat was toen Michel Mikkers zijn Emmapassage verwezelijkt had. Nu is het weg... de danszaal gesloten, de frietzaak en de slagerij zijn weg en er kwam 'n nieuw pand staan. Ook de passage is weg. "Aaste vurandurd"



EGT AAWT




Zo zag 'n deel van Turrup er vroeger uit. Bij dat witte gebouw wat later de fietsenzaak van Verdijsseldonck werd ging je de prins bernhartstraat in, toen nog de Tarmstraat of Stationstraat. Links wat later cafe de Wit werd. Achter de kiosk lag vroeger het hotel van Sengers, jammer dat ik dat nooit heb gezien want alle foto's staan er de bomen voor... echt jammer voor mij.



DE GRACHT




Vroeger gingen wij vaak spelen bij het kasteel... 'n soort Ivanhoe spelen met lanzen, dolken, pijl en boog, zwaarden en schilden. Maar in de winter was er altijd ijs op de gracht die rondom het kasteel lag. Daar gingen veel kinderen schaatsen in de winter. Nee ik niet, ik was altijd bang dat ik door het ijs zou zakken. Ik ging langs de Voordeldonkse school bij de afgraving van van Horssen... slecht ijs dat wel maar niet dieper als 30 centimeter, "dè durrufke ik nog wel".... hahahahhaa



VUR MINNEN TIJD




Vooraan rechts in de Emmastraat naast bakker Hoes bouwd van Bussel 'n nieuw pand en daarnaast was de winkel van de Vivo, van Willem Bekx. Daarnaast stonden deze twee huisjes vroeger, die werden afgebroken en links kwam de winkel van Wies Vissers en de kapperszaak van Vannisselroy. Die laatste bouwde een nieuw pand op de plaats van het rechter woonhuis hier op het plaatje. Asten veranderde, vroeger en ook nu.



DE BANK EN VUN HOEK




Vroeger stond hier rechts het politiebureau dat dat verhuisde naar de kerkstraat, en daarnaast was de drukkerij van Schriks maar later zat er ook nog even de Saffier in, de fabriek in jaloezien. Dat was werd afgebroken want er moest 'n bankgebouw komen want de oude van kassier van Oosterhout in de Logtenstraat was te klein en ook de houten noodbank was niet goed. De gebouwen gingen plat die tegen de winkel van Jan van Hoek waren bebouwd. Even zag het er zo uit, links nog zichtbaar de bekende luifel van de groentewinkel en het "stucwerk" tegen de gevel.





HIL AAW TURRUP



Ik weet niet precies van welk jaar de plaatjes zijn maar je ziet dat het Koningsplein waar de kerk staat, toen nog èèn was met de Markt, het Mertveld. Later kwamen er wat huizen staan maar toen was er het gemeentehuis nog niet. Dat noemde men toen trouwens raadhuis. Ook werden er huizen gebouwd tussen wat nu de Martstraat en de Kleine Marktstraat is. Ik denk dat dit is van eind 1700 daar ergens.


KLOK VURZETTE



Vroeger moest de klok ook al verzet worden, dat is niet iets van deze tijd. Deze is er eentje uit 1935 toen men de klok naar beneden had gehaald om zuiver te maken en 'n uurtje verder te zetten. De foto is gemaakt bij de Koninklijke Eijsbouts.





NIE VAN VAN GOCH



Ik had dit briefhoofd nog van de firma Caron. Wij hebben het altijd over van Goch strohulzenfabriek maar aan de Prins bernhardstraat lagen vroeger ook de hallen van Caron. Ik kan me niet voorstellen dat die foto hierboven van de fabriek in Asten was want die zag er heel anders uit. Op het terrein waar nu de nieuwbouwwoningen liggen tussen Dinnertijd en de Hubo in. Maar Caron zorgde er vroeger wel vboor dat heel wat mensen zijn zijn febriek hun boterham konden verdienen, volgens mij waren dat de gebouwen waar later martien Bakens z'n sportgebeuren had met sauna etc.



IN HEUZE



Vroeger ben ik ook wel vaker in heusden geweest en ik weet nog goed dat daar de gebouwen lagen van Slaats Veevoeders aan de linkerkant net voordat je aan het plein van Heusden kwam. De mensen moesten toen hard werken want veel zakken meel moesten met de hand versjouwd worden. Nu is er allang weer 'n doe-het-zelf-winkel.


VURVOERE



Vervoer was er vroeger met paard en wagen, mensen gingen gewoon te voet of met de fiets. In Asten kwam er in 1906 'n tramverbinding via Ommel en Brouwhuis naar Helmond. Er waren haltes in Ommel, de Beek, Oostappen, Beerschot, Peeleijk, Zandput en Rooseind om zo in Helmond te komen. Maar mensen wilde ook naar andere plaatsen om boodschappen te doen en zo kwam er meer behoefte aan autobussen. De broers van Eijk kwamen met een Fordbus in 1923 en ze vervoerden mensen naar de markten in Eindhoven en Helmond en pasagiers naar bedevaartplaatsen, naar concoursen en kermissen en voor uitstapjes. Frans van Asten uit Budel kwam in 1926 met EBED, de Eerste Busdienst Eindhoven Deurne. Zijn broer Willem begon in Asten op het Koningsplein van 1926 tot 1937. Zijn bussen waren ondergebracht in de "Peelexpress". In de jaren 50 verzorgde ze geweldige uitstapjes naar Koningswinter, Kevelaer en de Efteling. Die waren fovoriet bij de mensen. Zoon Willy die het bedrijf overnam vervoerde personeel naar de fabrieken in de stad: Philips, Daf, Picus, Carp en Friki. Hierboven een van de bussen van van Asten.



DE KEULSE KAAR



Dit is 'n oud plaatjes van de Keulse Kar, het woonhuis van de familie van Graard Janssen in de draai naar Voordeldonk richting Liessel. Voor ons Himmelse mensen is het denk ik wel bekend terrein want als we naar Voordeldonk, naar de Brand, de Achterbos of het Rinkveld gingen dan kwamen we er langs. Ze hadden er vroeger 'n herberg waar je kon slapen, eten en drinken en je eigen kon verfrissen. Het waren heel vroeger handelaren die onderweg waren naar Duitsland, vaak richting Keulen, vandaar de naam Keulse Kar. Het staat op de plek waar nu het viaduct is. Voor ons zijn het bekende want een van de oudste kinderen is mijn broer z'n schoonvader en de jongste bij Janssen, Dora zat zes jaar in dezelfde klas als ik. De voorkant is hier niet zichtbaar want de foto is genomen vanaf de kant van Liessel. De boerderij die is afgebrand door brandstichting dateerde van 1698.


BEIJ UT IWWIG LÈVE PLEIN



We staan hier op de hoek van de Prins Bernhardstraat en de Burg. Frenckenstraat waar nu de appartementen staan, tegenover wat eerder het Eeuwig Leven was. Daar stond vroeger 'n huisje maar ik kan het me niet herinneren dat het bewoond was. Later bleef het staan en werd het deze bouwval, ik dacht eigendom van de familie van kemenade. Gelukkig is het afgebroken en staan er nu de appartementen en is er de parkeerplaats.



TURRUP VAN TOEN



Ik heb veel plaatjes van Asten, van Turrup, van de markt, maar dit is wel een van de allermooiste die ik heb van "aaw turrup". Het raadhuis rechts, dan de bank en de woningen waar nu o.a. markt 8 is gevestigd, de winkel wat toen nog cafe was maar later Hoes werd, smid van Bussel en de winkel van Albert Heijn, later de Vivo. wat er naast lag weet ik niet want daar bouwde Vannisselroy zijn kapsalon. Prachtig plaatje.



UT FONTEIN VUR DUN BURGEMISTUR




KUFFEE DE WAAG, BAWTEKENING




MUZIEKWINKUL DE MUZIEKFONTEIN




IN DE KÈRRIK 1938





IN DE EMMASTROAT





KUFFEE EN BAKKEREIJ





UT RÔMFUBRIEK





BEIJ CUPPUS





UT PARK




UN SCHÔN CUFFEE





AASTUS HAWT





UN STUKSKE AASTE





BEKKE - CEELE





VAN KÔRREMIJT NOA BUNGELOOS





DE AAW KLOKKEGIEJTEREIJ





KUNTÔRRE EN WÔNHUIS





UT ISTUR NOG WEL





KLÔSTER EN SCHOOL






DE VIJF GEBOOIJ





INT PATTURNAAT





UT IS VAN JOARE TRUG





MÈLLUK VAN DE KOEI





SCHOEWN VAN VAN DUN EIJNDE





UT LÈÈSTE HUIS





GE KÈÈNT UT NOG WEL





WOR NAW DE "CAMPEN" ZIJN





DUN HULS VAN SJANG VAN GOCH





ZÔ MOES UT WORRE





UT VELD AN DE STEGUSSEWEG





AASTE HÈLT VAN VURANDURRE





DE KEULSE KAAR IN DUN BOCHT





HARRIEKE EN MARIE VAN HOEK





BLUIJSSENS VILLA





UT STASJON EN DUN TRAM




AS GE DITTE NOG WIT, DAN BÈÈNDEGE AAWT





DE WUNNINGE ÔP DUN BULT




A&O NAW DE HEMA





UT PLANTSOEN IN AASTE





DE BANK IN TURRUP




UT FONTEIN ÔP UT KUNNINGSPLEIN





DUN AAWE MEULE





UT PROTUSTANTSE KERRIKSKE





UT SNOEPWINKULTJE BIJ UT VOETBALVELD





FERTIG JOAR GELEEJE





VUR DE PLIESSIE




UT EIJNDE VAN DIE SCHÔN SCHOOL





UT HUTJE IN DE POLDERWEG





VANAF ZUMMERE





DE MEULE VAN VRUUGER





UIT UN AAW PILBELANG





UT PATURSKLÔSTUR





AAW STUKSKE AASTE





TURRUP





DE PIEKUS ENZÔ




AN UT PLANSOEN




UT VURVALLE KUSTEEL




VAN DE EMMASTROAT NOA DE MERT




AFBRÈKE VAN DUN ARUND





MEULE REECHTING VLIERDE




SCHOOL REECHTING MÈÈL



VUR DUN BRANDWIRWAGE



TURRUP VAN VRUUGER



NIEWSTROAT-EMMASTROAT




UT KUSTEEL




ZEECHT OP OMMEL





VIELLA SINT JÔZZUF





DE MERT ENZOO





DISKOTEEK DE KROON





UT NOVIECIEJAAT





AAW KLOKKEMUZEJUM





ONS KERRIKKE





VURNEIJINGEN





UN AAW STUKSKE AASTE





ONS SCHON GEBAW





DUN OPSLAG VAN UT STROFUBRIEK





UT AAW POSTKUNTOOR





VAN UNNE WINKEL NOA BAR NOA WÔNHUIS





OPKNAPPE VANT KUSTEEL





AAW WUNNINGSKE





UT LIEGBENKSKE




DAAW KERRIK





ANZEECHTKAART





MERT IN DE JOARE 60





UT BEJAARDEHUIS





DUN HOEK MERT/PR. BERNARDSTROAT




HOTEL DUN AREND





ANZEECHTKAARTE




KOMMENDE NOSTALGIEJ




BUITE TUNNEEL




UN SCHON VIELLA




TUSSE-STASJON




DE STROFUBBRIEK



UT KUSTEEL





IN TURRUP




BAZAAR DE PILLIEKAAN





NOODKERRIK VAN OMMEL





DE VUILNISWAGE





DAAW KERRIK





SCHRIKS IN DEMMASTROAT





PLANTSOEN WIER KUNNINGPLEIN





DUN TRAM ENT STASJON





BEVREIJD EN OP DUN TENK





INZÉGGENING NEIJ KERRIK





DE MEULE VAN CÔPPUS





JONGERE-SENTRUM PUPPIJN





UT IRSTE VAN VRUUGER




SNUW OP UT KUNNINGSPLEIN




KERRIK VAN HEUSDE




UT KUSTEEL




UT ROMFUBBRIEK




AFGEBROKE EN BLIEVE STOA




NEIJ KERRIK BAWWE




JUBIELEJUM VAN DE KERRIK




D'AAW SCHOOL




DRIEJ SCHOLE




GITZELS MEULE




VISWINKEL OP UT KUNNINGSPLEIN




UT PÔSTKUNTOOR




BOERDERIJ VAN KUIJPERS




ZIJKANT VAN DE PASTORIJ




OMMEL VRUUGER




ANZEEGTKAART VAN OMMEL




PODIEJUM VANT PURROGGIEHUIS




25 JOAR BURGEMISTER WIJNEN



BREUG VAN SLUIS ELLUF





UNNE KAART VAN OMMEL





SCHÔN ROADHUIS





VANUIT DUN IJZERE





DAAW KERRIK GI PLAT





NOGGUS FRENCKEN





DE VIELA VAN FRENCKEN





UT PLANTSOEN





UN AAW KUFFEEKE





ROT BREUG




DUN BAZ VAN DE BRANDSPUITEN





KORTE KERRIKSTROAT





VIER JOARGETEIJE





NEIJ SCHOEWN VUR PÉRT





UT ROADHUIS






BIJ DE MEULE





BOERENBOND WIER DE KERRIK





DE VURLEEGTING





AAW PLATGREUNDJE





UT PÓSTKUNTOOR





VEUL GEWEEST





UT LEGER





D'AAW FANFAAR





NOA OMMEL-TURRUP





UT BAWWE VAN OONS KERRIK





D'OMMELSE KÉRRIK





DE AAW MERT





NEIJS VAN D'N HIMMEL





VEUL ISTER WEG





MÍ DE BUS MEE





BIJ DUN HULS




UT KUNNINGSPLEIN




NOSTALGIE GEWORRE




DE MEULESTROAT VAN VRUUGER



NIEUWSTROAT, NU EMMASTROAT




DE TORRESTROAT




STASJON VUR DUN TRAM





AAW MERT




KUFFEES OP DE MERT




ECHT AAWT




PLANSOEN EN DE KÉRRIK





LINDUS KONFEKSIE ATTELJEE





OPRUIME DIEN AAWE ROMMEL




NÉÉIJ SPULLE




UT BÔTTERFEBRIEK




DUN TRICO




KARTJE UM WEG TE STURE




BOGE VUR DUN BURGER




KRUIJENIER VÚ STROATUM




KUNNINKLUKKE EIJSBAUWDS




DE WILLEMINASTROAT




DE PLATJESZAAK





SAKKERMENTSPURSESSIE




IN TÚRRUP VAN TOEN




WA ÔIT DUN HULS WAAR




SCHOLE IN DE JULIEJANASTROAT





SMIDJE VURSTAPPE




WINKELTJE VAN EIJSBAWDS





VAN DE WIT ENZO





AAW HEUSKUS





SCHOOL EN HERMENIEZAAL





ALKOHOLVREIJ-LOKAAL VAN DE WIT





DE AAW MERT




DE KLOKKENGIETERS VAN AASTE





HIER KOONDÉGE MÍ DUN TRAM MEE





AAW AUTO'S OP DE MERT





UN ANZEECHTKARTJE





DE MARRESJOUWSEE KUZZERNE







DUR STON NOG NIE VEUL





'DAAW SCHOOL WIER HERMENIEZAAL





AASTUS IRSTEN AUWTOO





DE DRUKKEREIJ ISTER NIE MER





VUR ZIEJKE, AWWER EN KEINDER





BURGEMISTER FRENCKENSTROAT IN





VURVOERE MI VUN ÉÉK





TIS PARKIRPLATS GEWORRE





VÚ STIKKELENBURG LANGS DE KNAAL





DUN TOKO VAN JANSE




UT CUFFEEKE VAN IJSBAWTS





UT OMMELS KERRIKSKE




ÔK VORT AAW AASTE





UT KUSTEEL OPGEKNAPT




DE BUSHALTES OP DE MERT



AN DUN DUBBELBAANSE WEG




UT PLANSOEN VUR DE KERRIK




UN PANNORAMA VANT PLEIN




VUR DE BREUG WAACHTE





SLUIS ELLUF




DE HERMENIEZAAL




GAWD GÉÉL KORRE IN OMMEL




MEULE EN NOODKÉRRIK





DE TÔRRESTROAT VANAF ZÚMMERE





DE KNIPPERIJ VAN DE WARNARS






VAN BOVENAF GEZIEJ





REECHTING OMMEL UPPAN





BAKKERIJ TIESKE VAN DEN HEUVEL





KUNSTWERRIK VAN'T KESTEEL





LAANG VUR DUN BLOKKER





DE PEIJKUS VAN UT KUNNINGPLEIN





DE DRUKKERIJ GÍ PLAT




KUNNINGPLEIN VAN BOVE




D'AAW MERT MÍ KIOSK




INTRIEJEUR VAN DE KERRIK VRUUGER




WINKELS VAN VAN DER LÓ




UN TUINHUISKE BIJ DE PATERS





TRAMSTASJON BERNHARDSTRAAT





DE MEULE AN DE MEULESTROAT





DUN IJZERE





DES NOG US NOSTALGIE





HIRLUK LANGS DE OA





TIK TAK MOES WEG..





FÓTOGRAAF, CUFFEE, MUBBELS, FIETSEN





IN DE LINDESTROAT





TIS WIR MERT IN OMMEL





UT KERRIKSKE VAN HEUSDE





UT NOODKERRIKSKE VAN OMMEL




DE REGSE KANT VAN UT KUNNINGPLEIN





UN AAW KERRIKSKE VAN ACHTERE





UT WAAR TOEN IN OMMEL NOG MERT





ANNIE VAALMAN DURRE WINKEL





SCHÔN AAW KIEJOSK OP DE MERT





UT HUIS VAN DE MISSIEZUSTERS





DE LOGTESTROAT EN UT LIENDER





DIE ROTBREUG BIJ SLUIS TIEN





KLÈÈN MERTSTROAT





WOR DE ZWARTE KRÈIJE HUISDE





WEEGSKE NOA SLUIS ELLUF





DE AAW KÈRRIK





DE AAW MEULESTROAT





AASTE MI ZUN BUSHALTUS OP DE MERT



UT WINKELTJE VAN ZJAMIN





NOG INNE VAN BOVENAF





DE BILDE OP UT KUNNINGSPLEIN





BIJ-IN GERAPT "AAW AASTE"





UN GEHAVENDE KERRIK




DIMMONSTRASIE IN TURRUP





EMMASTROAT RICHTING HIMMEL





DE HEUSDUSSE KERRIK IN ANBAW





NWC 1 IN COMPLEET ZWART




DE SCHÔN AAW KÉRRIK VAN OMMEL




AASTUS IRSTE BUS





VAN BOVENAF GEZIEJ




UN KARTJE UIT OMMEL





WATTERPOMPE VAN BARTHOLOMEUS





UT OMMELS NOODKERRIKSKE





LEECHT VAN GAS




CAFE DE WAAG VLAKBIJ D'N HIMMEL




UN NOSTALGIES STUKSKE OMMEL




DE AAW MERT






UT FIJNSTE AAW PEIJKE






AAWE AASTESE ANSICHTKAART






IN DE BURGEMISTER WIJNESTROAT





BREUG VAN SLUIS ELLUF




CAFE DE PILPORT




VEURAN IN DE TORRESTROAT




DE AKKOMEDATIE VAN ENWEECEE




BURGEMISTER FRENCKENSTROAT





DE NOVANA OF DUN TRIEKO




UT LIEFDESGESTICHT




IN DE BÈRRIKKE





AN UN OPKNAP BURT TOEW





VURKEERD GESCHRIVVE





MIELLIETÈIRE BIJ GEHEM





NAW STÀSJUNNEKE EN DE GITSELS





GEDILTE VAN DE MERT VAN VRUUGER





KÈRRIKSKE DÈ IN DE GLORIA WERD




IN DE BURGEMISTER WIJNENSTROAT



Zo ongeveer van af bakker Slaats is deze foto genomen richting dorp met hier rechts nog de huizen waar de antiekwinkel is gevestigd en verder door van Veghel zit met z'n fietsen etc. De huizen links achter die bomen zijn allang afgebroken... sterker nog... Dit moest weg en er kwam de nieuwbouw van Schriksdrukkerij en ook die is al weer verdwenen voor 'n nieuwe weg en voor appartementen: "Residence Gutenberg". De huisjes 'n beetje verder staan er nog alleen de oude villa waar Expert in zat is verdwenen, Expert is er nog wel maar dan in 'n nieuw pand behorende bij het "Ruttenplein".... Net achter de bosjes die je links ook nog ziet begon het "Simonspeijke"...


UT FABRIEK VAN DUN IJZERE



Nu is er de Formido, de parkeerplaats van de Formido en 'n meubelwinkel maar vroeger was er op de hoek van de Prins Bernhartstraat, Ommelseweg en Industrielaan de IJzergieterij... Een van de smerigste gebouwen die Asten rijk was en het lag ook nog in het oog als je van Asten richting Deurne ging. Nu was dat vroeger niet zo gemakkelijk om als ijzergieterij alles netjes schoon te houden maar soms dan groeide het onkruid wel 'n meter tegen het hekwerk omhoog. Ook zag het er van de buitenkant zowiezo niet netjes uit. Van de ene op de andere dag vertrok de eigenaar met z'n hele zooitje en zat het personeel zo maar ineens zonder werk... Eigenlijk maar goed dat de fabriek weg ging, niet voor het personeel maar wel voor het aangezicht van Asten want het zag er echt niet uit...



KÔRRE MÈIJE EN BÈIJNE



Dit is ook nog 'n stukje oud Asten al weet ik niet precies waar die is gemaakt... tegenwoordig zie je dat niet meer... ik heb nog wel gezien dat ze dat zo deden met paard er voor maar ik heb ook nog gezien met de hand... Bij ons thuis achter het huis had onze vader 'n lapje grond waar hij koren op had gezet en het stro was voor de varkens in het hok... Ik herinner me nog goed dat iemand dat stukje korenveld met de hand kwam maaien, ik denk dat ik toen 'n jaar of 7 of 8 was... Later werd van het stro 'n mijtje gemaakt achter ons huis maar het ging helaas toen in vlammen op... we denken aangestoken... "neeje ik waar ut nie, mer ik weet volgens mij wel wie ut wel hà gedoa"..... och niet meer over lu......



CAFE VAN HOEK ÔP DE MÈRT



Hel is niet het duidelijkste plaatje maar wel 'n echt oudje... Het cafe van Jan van Hoek maar dan vroeger. De Mert was nog niet echt verhard. Waar de houten bankjes staan was het cafe van Bakens, nu dus Peter van Hoek en rechts waar die fiets staat was de smederij van Brozieke Bakens wat nu bij het cafe is getrokken. Ooit had Gooyaers er zijn cafetaria, een van de eerste waar je binnen kon om frietjes te bestellen... links zie je al het prachtige postkantoor...


OPNÈIJ ÔPBAWWE VAN UT KASTEEL


Het kasteel is lange tijd vervallen geweest maar in 1933 werd besloten om het te herbouwen en hiervoor werd de Helmondse architect H. de Vries aangetrokken om deze interessante maar moeilijke klus te volbrengen... in 1935 werd hiermee begonnen door de Astense aannemers Geven en Gielissen. In 1940 was 'n groot gedeelte op prachtige wijze herbouwd... helaas is dat in de oorlog weer grotendeels verwoest...
.
BINNEPLÀTS VAN ONS KASTEEL


Dit is de binnenplaats van de boerderijen die de ingang vormen naar onze kasteelruine want 'n kasteel is het allang niet meer... Als je door de poort kijkt zie de de oprijlaan die ons vanaf de weg Asten/Heusden naar dit kasteel brengt... Op de foto van het overzicht zie je dat rechtsboven met het kleine torentje... de gebouwen die een carre vormde voor de ruine, links en rechts van de toegangspoort waren en zijn nog steeds bewoond..



OVERZEECHT VAN UT KASTEEL



Ik heb hier 'n overzicht van het kasteel van Asten zoals het er ooit heeft uigezien. Komende dagen zal ik wat plaatjes van de kasteelruine laten zien hier en aan de hand van dit plaatje zal ik uitleggen over welk deel het dan gaat, je kan dit zelf ook zien als je dit plaatje tussendoor wat bekijkt. Toen ik bij het Jongensgilde was heb ik ooit 'n boekje gemaakt over dit kasteel in de tijd van Baron van Hövel tot Westerflier.. wij woonde toen nog in d'n Himmel en ik mocht van ons moeder in de "goei kammer zitte" zodat niemand me kon storen met het maken en opstellen van het boekje, ik herinner me nog dat ik delen met witte inkt heb geschreven toen nog met 'n kroontjes-pen. Ik deed voor Asten mee aan 'n prijsvraag waar leden van Jong Nederland iets konden maken en insturen... ik koos voor 'n inzending over uitleg van ons kasteel... Je kan het geloven of niet maar ik was in de prijzen gevallen voor de afdeling Asten en die kregen hiervoor 'n nieuw fototoestel... Ik weet niet waar het is gebleven want 'n jaar later was ik niet meer bij JN.... Ik weet wel dat ik beretrots was... het kasteel betekende dus veel voor mij toendertijd...


AAW KÈRRIK AFBRÈKE



Het is echt 'n oud plaatje van de afbraak van de oude kerk op het Koningsplein. Ik heb al wel 'ns plaatjes laten zien van de deze oude kerk die werd gebouwd in 1478 en hier werd opgeruimd in 1898, dat is dus nu 116 jaar geleden. De bouw van de nieuwe kerk werd begonnen in 1896. Wat de nieuwe kerk betreft: de bouwkosten bedroegen toendertijd 120.000 gulden, maar tijden veranderen en alles wordt duurder... in 1973 was de kerk verzekerd voor 4.500.000 gulden, dat was bijna het veertigvoudige van de bouwkosten.. Ik zou niet durven schatten wat het nu zou zijn... weer dertig jaar later... Voor de oude kerk stond 'n pomp die we later ook weer terug vinden op plaatjes van de oude school die daar jaren lang heeft gestaan..



RIJKE-LUIJS-HUIS


Het is altijd 'n mooi gebouw geweest ons Liefdesgesticht "Bartholomeus" op het Koningsplein hier echts maar nog mooier was op de hoek met de Julianastraat de oude villa van de Bluijssens. Echt 'n prachtig gebouw en later heeft onze Frans er nog lang gewerkt toen het boekhoudkantoor van de NCB er gevestigd was. Wat er nu in gevestigd is weet ik eigenlijk niet... wel weet ik dat Bartholomeus verkocht is en geen dienst meer doet als verblijfplaats voor de ouderen van ons. Bij 'n andere foto van de villa staat te lezen: Pension Liedegesticht.. wat dat inhoud weet ik niet.. Op de plaats van Bartholomeus stond vroeger de boerderij van Bluijssens wat in 1841 tot klooster werd verbouwd in 1939 is de nieuwe Bartholomeus in gebruik genomen.


AAW BRANDWEER KÙZZERNE


Inmiddels hoort hij ook tot Astens verleden... de brandweer kazerne op de hoek van de Tuinstraat en de Burg. Frenckenstraat... Sommige dingen niet niet echt 'n lang leven beschoren want hij werd gebouwd toen de garage onder in het gemeentehuis te klein was... hiervoor gingen de winkels van van der Loo en Berkers tegen de grond en ook de brandstoffenhandel van van Golstein-Brouwers verdween, alle drie gelegen aan de Emmastraat tegenover Autobusbedrijf van Asten. Naast de winkel van van Eersel werd deze kazerne gebouwd maar later ook weer afgebroken voor 'n nieuwe die in de Bloemenwijk ligt achter de Sporthal. Menig brandweerman van vroeger en ook nog wel die er nu bij zijn, zijn ooit als gekken zo snel naar hier toe gekomen, gerend, gefietst of per auto, als vroeger de sirene ging voor 'n brand in ons dorp.. tegenwoordig is brandweerman zijn allemaal veel uitgebreider....


VAN BOVENAF GEZIEJ



Jaren geleden, ik weet wel niet meer hoelang, werd de Markt ook aangepakt dat kun je hier op dit plaatje nog wel zien. Links de Wit met de reclame van het BP pompstation nog, dan de fietsenwinkel van Noudje Michiels en het cafe van Cor Clevis. Rechts de Vege-winkel van Jantje van Bussel en de corsetterie van Nelleke van Bussel. Verder de winkel met pomp van Verdijsseldonk de win kel van Strik en het woonhuis van Jan Boot... Dan zie je nog de winkel en de kapperszaak van Warnar... en helemaal op de hoek de villa die later werd omgebouwd tot restaurant en dan nog de burg. Frenckenstraat over naar het cafeeke van de Eijsboutsen met ijssalon en bakkerswinkel... In het midden rechts zie je de schoorstenen en dak van de van kemenades aan de burg. Frenckenstraat.


IS DITTE DE HEMA OP DE MERT??



Nee beste mensen dit is echt niet de Hema maar wel de school die op die plek op de Markt stond, de prachtige school die ze hebben afgebroken om winkels te bouwen. Als je dat nu nog zou willen, zoiets afbreken dan zou je van 'n koude kermis thuis komen. De prachtige school was het mooiste wat Asten bezat, ik vond het net zo mooi als het kasteel... maar ja... mensen denken er anders over als ik... schijnbaar waren winkels in "Turrup" belangrijker... Oud hoofd der school en oprichter mister ten Haaf zou zich nog kwaad maken als hij op de Mert zou komen en zag dat zijn school weg was. Er zijn al veel foto's van de school in omloop maar ik denk dat je deze nog nooit hebt gezien, misschien 'n paar mensen maar de meeste denk ik toch nog niet... Kijk en geniet zou ik zeggen..



DE MEULE VAN VAN STIKKELENBURG



Over de molen ga ik binnenkort 'n apart stukje schrijven.. dit is de molen van van Stekelenburg op de hoek van de Molenstraat en de Hofstraat. Van deze korenmolen is de ouderdom onbekend, maar in de molen is het jaartal 1506 aangebracht. De bouwkenmerken zijn als 'n 18e-eeuwse constructie. Volgens documenten uit 1419 en 1425 moet er op dezelfde plaats al een molen hebben gestaan. In 1961 werd ze gerestaureerd en in 1970 door brandstichting zwaar beschadigd. Sedert 1975 is ze weer hersteld, waarbij ze op een kunstmatige heuvel werd gezet en daarbij 9 meter verplaatst. Die verhoging was nodig omdat door de woningbouw zo kort in de buurt de wieken te weinig wind vingen. De naam "de Oostenwind" is uit 2006, daarvoor had ze geen naam, maar werd ze aangeduid als "dun aawe meule" of ook "de meule van van Stikkelenburg".... Het blijft 'n bezienswaardigheid in ons Asten.



GOUW KÔRRE IN OMMEL



Nog een van die prachtige ouwe foto's die ik uit de collectie heb mogen scannen van Piet van de Goor. Hier zie je 'n korenveld nadat er gemaaid was en je ziet Pastoor Vogels kijkend over het veld naar de Molen die verderop stond met het boerenbondsgebouw. Dit gebouw zou nog 'n grote rol spelen in het Ommelse want het werd na de oorlog, toen de kerk was verwoest in het oorlogsgeweld, omgebouwd tot noodkerk en heeft er lange tijd dienst gedaan want de nieuwe kerk zoals die er nu staat werd veel later pas gebouwd.



NEIJ AAW AASTE



Ook dit is "Aaw Aaaste geworre", en dan nioet zozeer het linker pand, Anneke de Bruijn, nee het gaat om het kortgeleden afgebroken pandje, de twee huisjes waar zover ik weet links waar de brommer voor de deur staat de vishandel van Sjef Putten was, "Putje" en rechts het huis waar vroeger Jans Doeze woonde waarover de raarste verhalen rond gingen. Naast dit pand was 'n paadje naar achter en dan kreeg je het huis van de burgemeester waar vroeger het postkantoor was gevestigd. Je ziet wel dat het toen al "aawen bras waar"....



TRAMSTASJON IN OMMEL


Bij deze foto's van "Aaw Aaste" heb ik al 'n keertje 'n foto geplaatst van het tramstation van Asten, nu heb 'n weer 'n ander station. Het is echt jammer dat ik het tram-gebeuren in Asten en Ommel nooit heb mogen meemaken, het werd opgeheven 'n paar jaar voordat ik geboren werd... Asten had z'n tramstation waar nu de huisjes staan in de Prins Bernhardstraat, tegenover 't Spektakel en dan ging het richting Ommel. Het tramstation in Ommel lag vooraan als je onder het viaduct doorgaat en dan links, zo ongeveer waar die bungalow staat... Deze foto is gemaakt vanaf Asten en het spoor loopt richting Oostappen verder door naar Helmond.... Oude plaatjes blijf ik mooi vinden en ik denk jullie ook wel... dus blijf ik ze maar plaatsen..



NUTTUURSCHÔN IN DE BÈRREKE



Volgens mij hebben alle jongens van mijn leeftijd van vruuger wel 'ns gezwommen in de Aa bij de Berken. Wij gingen dan niet door de Stegen naar Ommel en zo naar de Berken toe, nee wij gingen over Voordeldonk en dan bij d'n Achterbos door de weilanden enzo naar 'n stuk water dat wat breder was met enkele kronkels erin want daar was het vaak wat dieper... beetje uitkijken voor de waterratten moest je wel... Nu houden ze de natuur daar veel beter bij en is het 'n lust voor het oog om er te vertoeven... ook voor het oor trouwens..
"de Bèrreke dôr hebben wij himmelse keinder goei herinneringen an"...



VANAF ZUMMERE AASTE IN



Je mag best trots zijn als je zo'n plaatje in je bezit hebt, gekregen van 'n vriend van mij, Piet van de Goor. Dit is er eentje uit 1898, toen stond de oude kerk nog op het Koningsplein en was men nog niet aan de nieuwe begonnen. De weg naar de Markt was toen nog de Torenstraat en je ziet links op de foto de woning van Burgemeester Frencken. Na zijn dood werd het woonhuis op 14 mei 1908 verkocht aan de paters van het Heilig Hart die er zich vestigden vanaf 21 december 1908. Daar de grote woning als klooster toch in 'n paar maanden te klein was werd er besloten om 'n nieuw klooster te bouwen wat er nu nog altijd staat. Het gebouw rechts is het pand waar later de Boerdonkse zusters zich vestigde, voorheen het woonhuis van de familie Bluijssen, Villa "Semper Virens". De Bluijssens woonde er in 1905. Links bij die donkere haag kwam later, wat wij noemde: "ut paters peijke".... nu loopt er de Patersweg.



HAANDEN UIT DE MAWWE



We gaan terug naar 1944/1945 toen de kapotgeschoten huizen en gebouwen weer enigzins bruikbaar gemaakt moesten worden en dan is alle mankracht hard nodig... maar niet alleen mankracht zoals je ziet want hier zie je de nonnentjes van het klooster in Asten bezig om hun onderkomen weer 'n beetje op orde te krijgen, tenminste in ieder geval waterdicht. Ze waren bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken en met vereende krachten werden de gebouwen weer bijgewerkt... hier zijn ze bezig met 'n dak dicht te leggen met pannen...



BRANDWEERWAGE VUR DE KUZZERNE



Zo zag de ouwe brandweerwagen van Asten eruit, nu noemen ze het "ut aaw Fordje" maar het heeft in die tijd toch veel voor Asten gedaan... als er brand was kon men razendsnel op de plaats van bestemming zijn. Het Fordje hebben ze nog steeds en gebruiken ze als er iets speciaals te doen is. Zo werd Leo van der Aa er mee verhuisd in 1978... ludiek... Rechts zie het gemeentehuis met achter de brandweerwagen de garage waar hij in moest staan... Mooi stukje nostalgie? Links zie je cafe Harrieke van Hoek, 'n oom van Jan van Hoek die daar 'n cafe had waar onze vader ook naar toe ging s'zondags na de laatste mis... "bumke jasse"... Harrieke had het cafe samen met zijn vrouw Marie, "un keij goeij menske"... Harrieke was ook 'n toffe Peer.



KEULSE KAR VAN GRAARD JANSSEN



De boerderij hing met de punt zowat op de straat, de bocht voor de boerderij als je op Voordeldonk was. De weg was er erg smal en hobbelig en lag kort tegen de boerderij aan. De Keulse Kar had haar naam gekregen omdat het vroeger 'n herberg was waar je ook kon overnachten en dat was makkelijk voor de mensen die op doorreis waren naar Duitsland... richting Keulen. De boerderij was gebouwd in 1698 en door brandstichting ging het in vlammen op, dat was op zaterdag 9 mrt 1968 s'morgens rond 5 uur... De Janssens konden allemaal uit het huis vluchten dat binnen 'n paar minuten in lichterlaaie stond... veel stuks vee zoals koeien, varkens en ook kippen kwamen in de vlammen om... De overbekende "Keulse Kar" was niet meer....



UT MERT-PLEIN VAN AASTE


Zo zag het er in vroegertijden uit onze Markt, ons Marktplein aan de kant waar nu de Blokker ligt kijkend naar de weg naar Someren langs het gemeentehuis op. Links het raadhuis met de kiok ervoor met in het midden op de achtergrond de kerk daarom weten we zeker dat het plaatje van na 1900 is. Hier rechts was zoals je ziet vroeger 'n cafe daar is nu zo ongeveer de doorgang naar het Ruttenplein. Daar net voorbij, iets verder als waar die mensen op het terras zitten kwam later de bakkerij en winkel van van Haandel die werd overgenomen door Obbema... 'n stukje verder zou hier ook cafe de Sportvriend komen, cafe de Mert en cafe de Wit... Verharding was alleen voor het weggedeelte.... Ik heb zo'n soort plaatje hier al geplaatst maar dat is van later.. dit is nog van vroeger tijd...



UT SCHÔNSTE GEBÁW VAN AASTE



Ik kon het niet laten om het nog 'n keertje van dichtbij te laten zien, de prachtige jongensschool op de Markt, het mooiste gebouw wat Asten ooit bezat en om nog 'ns aan te geven hoe onnozel en dom je moet zijn geweest om opdracht te geven tot afbraak... Het doet me nog altijd zeer als ik er aan denk, het gebouw met zijn fraaie vormgeving en ongelooflijk mooie uitstraling moest plaats maken voor 'n nieuwbouw waar plastic bakjes, porseleine schoteltjes en aluminium pannen moesten worden uitgestald om te verkopen... Dan moet je toch helemaal van de ratten besnuffeld zijn... of 'n plank voor de kop hebben....


PARFUMMERIE EN KAPPER



De gebroeders Warnar waren een van de bekenste kappers van Asten en de meeste herinneren die dat ze langs van der Loo de bloemist hun zaken hadden... Rookartikelen, Kapperszaak, Tassen en Parfumerie. Maar vroeger toen ik jong was zaten die toch met hun winkeltjes aan de andere klant van de weg volgens mij langs het woonhuis van Boot. Ook hadden ze nog automaten aan de buitenkant van de winkel hangen... de tabakswinkel zoals je die hier ziet aan de linkerkant was vooraan waar je daar binnen ging maar het kappergedeelte lag en nog achter, als je dus je haar wilde laten knippen dan moest je door de tabakswinkel. Daar heb ik al 'ns 'n verhaaltje over verteld.. In de ruimte waar ze later naar toe gingen aan de andere kant van de weg hadden ze veel meer ruimte die ook wel nodig was want het was 'n goedlopende zaak.


AAWE AASTESE NOSTALGIEJ


Ik weet dat er zeker mensen zijn die dit zich nog kunnen herinneren, vooral die van de Heesakkerweg, Wilhelminastraat, Sluis 11 en de brug over naar de Kanaalstraat richting Someren. Ik kan het me nog heel goed herinneren want ik werkte toendertijd bij Pietje Berkvens in Someren en kwam altijd naast het cafe gefietst op Sluis 11 waar de man woonde: Hendrik Gehem. Vele kinderen hebben gebruik gemaakt van dit leuke initiatief van deze man: 'n rondritje met de ponywagen. Een ieder die het zich nog herinnert zal er met blije bevoelens aan terug denken en zeker ook met 'n glimlach op het gezicht... Hier zie je Hendrik links op de foto met zijn trouwe paardje en met de kinderen uit de buurt die die dag weer 'n fijn gezellig ritje mochten maken. Dit plaatje hoort zeker thuis in mijn map van Aaw Aaste want dit was iets want je nooit zou vergeten en bij ons Asten hoort.



ANZEECHTKAART VAN AASTE



De kaarten van oud Asten zijn altijd mooi geweest en ik mag er heel graag naar kijken, zo ook deze weer is tich schitterend om te zien hoe ons Asten er jaren geleden uitzag... echt prachtig... Niet dat het echt heel oud is want ons nieuwe gemeentehuis stond er al op maar zo'n vijftig jaar geleden is het toch zeker... De oude jongensschool op het Koningsplein stond er nog en die is rond 1958 afgebroken, die staat daar op het middelste plaatje, het gezicht op Asten Centrum.


DE MARKTSTROAT VRUUGER


Dit heet nu de Marktstraat, van de markt richting kerk en het is wel te zien aan het soort auto die er geparkeerd staat dat het hier 'n oud plaatje betreft. Vroeger waren de straatnamen anders... wat nu de Kleine Marktstraat is was vroeger de Marktstraat en deze straat richting kerk was de Korte Kerkstraat. Rechts is 'n stukje te zien van hotel "de Arend" en links was de Helmondse Bank wat later de Amsterdamsche Bank werd en op de hoek 'n nieuw pand werd gebouwd waar Eijsbouts hun kleding winkel runde. Nu heeft er alweer vanalles wat in gezeten... In de woonhuizen ernaast zitten nu 'n groentezaak en 'n bakker... De nieuwe bestrating is op dit moment zowat klaar en zal het er weer anders uitzien als dat wij gewoon zijn.



VAN BOVENNAF GEZIEJ



Het is toch 'n prachtig gezicht vanaf de kerk richting Ostade met hier op de voorgrond klokkengieterij Eijsbouts zoals dat er heel vroeger uit zag. Rechts waar die auto, zij het op 'n rare manier, geparkeerd staat is de Driehoekstraat. Ik heb ooit horen zeggen dat het eerste gebouwtje rechts van de firma Eijsbouts ooit 'n school is geweest maar zeker weten doe ik het niet. Wat ik wel geweldig vind is dat er toen nog korenvelden waren waar nu allemaal huizen zijn gebouwd. Dit is de nostalgie zoals ik die het liefste zie... Mooi dat dit soort plaatjes nog te zien zijn en mensen die nog bewaren...


IRSTE OPENBAAR VURVOER



Ik laat jullie nog 'n keertje het prachtige hotel Gitsels zien maar nu met 'n andere bedoeling als eerder. Hotel Gitsels was niet alleen hotel maar was ook de vertrekplaats van het eerste openbare vervoer van Asten: "de Postkoets" en die reed van en naar Deurne (station) en Someren (sluis elf). Links zie je nog 'n deur en daarnaast was 'n poort, daar was vroeger de stalling van de rijtuigen en de stallen voor de verzorging en overnachtingen van de paarden. Hieronder zie je de dienstregeling van de "postwagendienst" met rechts 'n orgineel kaartje zoals er die toendertijd bestonden.



NIEJ KERRIK BOUWE



Ik pak er mijn petje voor af hoe men vroeger, rond 1900, onze parochiekerk hebben gebouwd want kijk maar goed naar het plaatje... neem alleen al allemaal die houten steigerpalen... die zware lange houten ladders die men van hot naar haar moest sjouwen... En dan zijn ze nog maar net bezig want als ze nog 'ns twintig meter hoger zouden zijn? hoe zou het dan zijn geweest? En dan moet je nog bedenken dat de toren alleen al 75 meter hoog is...... Echt ik neem er mijn petje voor af zeker als je binnen in de kerk kijkt naar het prachtige metselwerk en hoe men dit allemaal heeft gebouwd zonder de middelen die men tegenwoordig heeft... Ik geloof dat de laagste inschrijven 110.000 gulden moest hebben met inbegrip van de pastorie... Op de achtergrond zie je de gebouwen van garage van Hoek.



OP SLUIS ELLUF AN



Dit was vroeger de Torenstraat later omgebouwd tot Wilhelminstraat, in de oorlog werd het de Kanaalstraat maar later toch weer de Wilhelminastraat, de weg naar Someren via Sluis 11. Je ziet dat er nauwelijks verharding was maar er was wel groen geplant aan beide kanten van de weg... We staan hier zo ongeveer terhoogte van de Patersweg, iets verderdoor richting Heesakkerweg. Het huis hier rechts is afgebroken en was volgens mij vroeger het woonhuis van Burgemeester Frencken. Dan verder door is het huis van notaris Hockers waar nu Malle Pietje zijn handeltje heeft. Verder door weet ik ook niet en aan de linkerkant lijkt net het huis van Marinus Verhagen maar ook dat weet ik niet zeker... Het is echt 'n oud plaatje.



KLUISSTROAT IN, IN OMMEL



Hier draaide ik jarenlang af, bij cafe Eijsbouts, hier links en dan de Kluisstraat in omdat we 13 jaar bij Gemeenschapshuis de Kluis beheerders waren. Cafe Eijsbouts is er nog steeds want de huidige uitbater Guus Knoops heeft die naam gewoon aangehouden. Na Jan en Albert Eijsbouts blijft de naam er dus toch nog. Ik kan me het cafe met die ingang op de hoek goed herinneren want wij gingen er vroeger toen we in de Meimaand te voet naar Ommel gingen, binnen altijd 'n limonade halen of 'n ijsco. Later toen we 16 waren dronken we er 'n pilsje. Zoals je ziet was de Kluisstraat toen nog niet erg goed verhard en als je naar achteraan kijkt... daar ergens ligt nu de nieuwe Kluis... "Ommel gitter ôk op vurruit"....



ÔP DE MEULE AN



Bij dit plaatje van Oud Asten kan ik niet echt veel vertellen... wie er woonde weet ik niet ook niet de volgende woning. De weg die hier naar de molen loopt is de Molenweg en de boerderij stond dan iets verder als het Molenplein richting Molen aan de linkerkant, volgens mij tenminste... De molen is jaren geleden nog 'ns afgebrand maar weer netjes en mooi opgebouwd... De molen werd op 'n "bult" geplaatst en dat was vroeger niet nodig en ik heb me wel 'ns afgevraagd waarom dat was... door de woningbouw rondom de molen ving hij te weinig wind en daarom plaatste men hem later iets hoger... zodat de wieken weer volop konden draaien door de wind, die wij in Nederland best wel genoeg hebben...



OP DE MERT AN KIEKE


Waar de fotofraaf hier staat?? Dat is zo ongeveer tussen de Rabobank en en Autobusbedrijf van Asten en dan kijk je richting Markt... Dit is echt al oud, Ik weet niet wie er toen allemaal woonden maar rechts zat vroeger in mijn tijd drukkerij Schriks en verderdoor richting Markt Jan van Hoek met z'n groenten winkel en Sjang Hoefnagels z'n koekfabriek, later Wim van Veghel met z'n fietsen. Rechtvooruit dat witte gebouw is 'n cafe waar later Hoes z'n bakkerij had, waar nu de schoenenwinkel is. De blok van twee waar nu o.a. cafe Markt 8 is gevestigd stond er toen nog niet... Hier links stonden later de huisjes van Keessen en Lorant, de twee winkeltjes van Wies Vissers en Bloemisterij Jan van Bussel, dan Thieuke van Nistelrooij, de Vivo van Beks en smidje van Bussel... maar dat is hier niet te zien.. "Lekker aawd he".....



DE TRAMSTROAT IN


Dit plaatje geeft 'n kijkje van de Markt richting Ommel... de Prins Bernhardstraat in maar vroeger had die straat ook andere namen... Ik weet in ieder geval dat met de komst van het tramstation ook de naam was aangepast: Tramstraat. Toch had die vroeger nog 'n andere naam maar die weet ik even niet meer. Op de staat links het cafe van Jac van Haandel, later zou dat bakkerswinkel worden, dan het woonhuis van Eimert van Deurzen en verderdoor woonde klompenmaker Joppe. Rechts op de hoek is de winkel van Frans en Doortje van Bussel... later de Vege winkel van Jantje van Bussel, nu is er 'n uitzendbureau. De foto is waarschijnlijk uit 1925... "laang geleeje alwir".....


LAMPE-SJOOWROEM MARSO



Ik had al vaker gelezen dat in Asten ook 'n lampenhandel was en dat was van Johan van Goch die ook mede-eigenaar was van de mandenfabriek. In 1925 brak er brand uit en die vernielde de hele voorraad lampen van "Marso" en ook de mandenfabriek ging in de vlammen verloren, de totale schade was 20.000 gulden en de verzekering dekte de schade... van de lampenhandel werden 30.000 lampen vernield. Hetzelfde gebeurde nog 'n keer in 1934... daar zal ik nog 'n keer 'n artikeltje over schrijven. Marso verkocht VIR-lampen die voor die tijd enegiezuiniger waren, 'n langere levensduur hadden, ongeveer dezelfde lichtsterkte had met het zelfde model en niet bij het normale gloeilampentrust was aangesloten en zodoende de prijs van de lampen laag kon houden in tegenstelling tot de andere van de grote Nederlandse industrie. Hier 'n foto van de "showroom" van de VIR-lampen die bij van Goch was was ondergebracht en gevestigd.



VAN BOERENBONDSGEBAW TOT NOODKERRIK


In Ommel waar nu dat mooie witte gebouw/woonhuis staat op de naar Vlierden stond vroeger het boerenbondgebouwtje met daar achter de molen van Ommel zoals je hier op de foto ziet... rondom allemaal koren velden en plakken met groene gewassen. In de oorlog werd de kerk van Ommel zwaar beschadigd en dat bleek zo erg te zijn dat men het niet raadzaam achte om die nog te restaureren vandaar dat werd gekozen om alles op te ruimen en 'n nieuwe ker te gaan bouwen vlak langs de pastorie. Zodoende kreeg Ommel ook 'n mooi plein mede door de afbraak van enkele oude woningen die naast de kerk stonden. Als noodkerk werd het boerenbondsgebouwtje helemaal aangepast en de gelovigen hadden weer hun eigen plek om de kerkdiensten te volgen. Ik ben nu 68 en ben vaak in het kerkje geweest wat nu gewoon woonhuis is geworden... Hier zie je nog hoe het vroeger ging... "de plak ôp mí pert en kaar"...



AL JOARRE KLOKKE-DURRUP



De klokken van Asten zijn wereldwijd te horen... Eijsbouts kan klokken gieten zoals ze nergens anders kunnen en ze komen dan ook van heinde en verre om de klokken te laten gieten of te laten restaureren. Hier zit van jaren geleden weer 'n delegatie die de gegoten klokken op klank en waarde komen keuren... toen waren het heel andere tijden als nu want dat zie je wel aan de doos sigaren en de pakjes sigaretten die klaar stonden voor de "heren kopers/keurmeesters".... Ja hoor, iedereen weet wel dat wij niet voor niks het Klokkendorp zijn... "Wie Aaste ként, ként ôk zun klokke"....


MELLIKFEBRIEK AN DE JULIANASTROAT



Ik moest er vroeger "spuling" halen voor de varkens... dat was het water dat vermengd was met de melk die overbleef nadat men de kruiken had schoongemaakt die weer terug gingen naar de boeren. Hier 'n kijkje op de losplaats van de oude melkfabriek waar de kruiken werden gelost van de boeren die op "Vorreldonk" en ook andere plaatsen waren opgehaald. Vroeger gebeurde dat "mi pert en kaar"... later zoals je ziet met de tractor. Toch nog behoorlijk zwaar werk om de kruiken van de platte wagen op de aanvoerrolletjes te zetten die de kruiken verder de fabriek in vervoerde... De fabriek lag aan de Julianastraat...



OONS AAW POSTKUNTOOR



Het postkantoor is van binnen ook wel 'n paar keer veranderd maar dit is wel 'n plaatje zoals het dienst deed op de Markt van de laatste jaren volgens mij... twee loketten met reclame erboven en 'n soort "witte bakken" waar we achter stonden om te communiceren met de medewerkers aan de andere kant. Toch echte nostalgie in het prachtige pand op de Markt waar nu (helaas) geen postkantoor meer is maar 'n assurantiekantoor.



STUKSKE HILLE AAWE MERT



Foto genomen vanaf de hoek Prins Bernhardstraat en de Markt richting Someren... Rechts duidelijk zichtbaar het winkelpand waar in mijn tijd Noudje Michiels z'n fietsenwinkel had en later cafe de Mert kwam, met de twee bomen voor de deur. Daarnaast cafe de Wit wat eerst 'n alcoholvrij lokaal was... Dan stonden er vroeger wat kleine winkeltjes maar die zie ik op deze foto niet want het gebouw dat er staat is erg hoog, waarschijnlijk is dat door de oorlog beschadigd en niet meer in dezelfde staat terug gebracht. Daarnaast op de hoek Hotel Gitsels, de naam Gitsels was vroeger Gitzels. Verder de Moelenstraat die nu Burg. Wijnenstraat heet en daar op de Hoek, nu het Stationneke, was vroeger de winkel van Bekken. De herenhuizen daarachter staan er nog steeds... Waar de auto voor de deur staat was op de hoek ook 'n cafe vroeger: "de Peelpoort" en dat was pal naast het raadhuis. De kiosk heeft er lange tijd gestaan maar door de aanpassingen van onze Markt moest ook die al veel eerder verdwijnen...


DE PATERS GÔN BOUWE



De paters in Asten hebben het klooster ook nieuw gebouwd en daar heb ik hier nog 'n foto van toen men bezig was met de kap en het dakwerk. Op de achtergrond de prachtige kerk... die toen ook nog niet zo oud was want het patersklooster werd gebouwd in 1929 dus was de kerk ook nog geen 30 jaar oud... De witte vlekken die je ziet is door het scannen gekomen omdat er plastic om de foto zat... dat is wel jammer...



UT KUFFEE VAN TINUS MANDERS



Deze foto is gemaakt ter hoogte van het ouwe boerenbondsgebouw, iets verderdoor, in de Prins Bernhardstraat richting Asten Markt en daar staan nu de appartementen van Le Millenaire........ vroeger was er 'n achter het cafe 'n vrije ruimte met wat bomen en daar had Tinus Manders zijn speeltuin... Hij runde er ook 'n cafe wat later door zijn zoon werd overgenomen en die maakte er 'n bar van, Theo van Otterloo draaide er nog lange tijd de muziek... nu is er het "Spektakel"... Zoals je wel ziet waren de gebouwen wit gekalkt maar door de regen grotendeels "afgebladderd"....



UT KERKHOF VAN DE NÔNNEKES



Op de Kruiskensweg ligt de ingang van het kerkhof van de zusterkes van Asten. Vele graven zijn al erg oud want het ligt er al erg lang. Hier zie je 'n zuster die er aan het rondlopen is maar als je naar achter kijkt zie je ook nog de oude Mavo-school: Sint Radboud die naast de Bonifasiusschool lag... er liep alleen 'n straat tussen. Ook die school is al weer langer geleden afgebroken en heeft plaats gemaakt voor woningbouw... Veel ouderen hebben er hun voortgezet onderwijs genoten.. de Mulo was de voorloper van de Mavo en die was heel vroeger in Bartholomeus gevestigd en later in het oude Patronaat vlak bij de kerk...


LOZZIEMAKER VUN BUSSEL



Later kwam Joepke van Bussel met z'n winkel in het midaswinkelcentrum en de winkel is er nog steeds... vroeger was de winkel met horloges, klokken en sieraden in de Prins Bernhardstraat en ook ik mocht er mijn eerste horloge kopen... Net voordat ik in dienst ging kreeg ik er eentje van ons thuis, ik was toen 18 jaar en ik koos voor 'n Pronto van 65 gulden... Het huis er naast ken ik ook nog heel goed want daar woonde de zusjes de Vent... en Bernardine die kunnen we ons eigen zeker wel herinneren van de Vorreldonkse school.. De foto heb ik gemaakt van het filmpje van Asten dat nu rond gaat op Youtube.


DUN TRAM DUR AASTE



Nee helaas, zelf heb ik het ook nooit gezien, tenminste niet in ons Asten want toen ik ben geboren was dat allang weer opgeruimd. De tram heeft jarenlang dienst gedaan en niet alleen als vervoer van personen van en naar Helmond nee ook voor de industrie was het heel goed. Op 23 mei 2006 was het precies 100 jaar geleden, dat een nieuw vervoermiddel door de landerijen van Asten en Vlierden reed, de tram van de Eindhovense Tramweg-Maatschappij De Meierij. 18 mei 1904 begonnen ze met de aanleg en twee jaar later reed de eerste tram... in mei 1932 hield het op te bestaan.. Jammer voor ons... wij zouden de tram nooit zien rijden door Asten.... en de mensen op de foto zaten zonder werk...


RUTTONDE EN DUN EE-DRIEJ



De E3 was de weg van Eindhoven naar Venlo en daardoor kregen wij "het Ei van Ommel" wat ze hier op de foto aan het aanleggen zijn. Er kwam 'n rotonde die de naam van Ei kreeg en waar je toendertijd naast de op en afritten van en naar Venlo en en Eindhoven kon gaan... Ook kwam er 'n weg richting Meijel en ook de weg naar Helmond volgde en het grootste onding wat ik vond was de "racebaan voor motoren" naar Ommel. Op de foto druk bezig met de aanleg en rechts zie je de woning die je vroeger altijd zag als je op de rotonde reed richting Eindhoven... nu hebben ze er 'n geluidsmuur liggen.. rechtvooruit zie je de weg richting Eindhoven.


VANAF DE ZUMMERSE KANT BEKEKE



Vroeger behoorde Sluis 11 bij Someren omdat de grens van Asten en Someren lag bij de Aa, het kleine riviertje dat zich klonkelde vlakbij het kanaal. Door de ruiling van gronden en 'n betere indeling is die grens nu komen liggen bij de Zuid Willemsvaart dus als je hier nu richting Asten kijkt is alles wat aan de andere kant van het kanaal ligt nu Astens grondgebied. Je ziet rechts de Sluiswachterwoning met daarachter nog net zichtbaar het cafe van Lammers... achter het kleine gebouwtje rechts daar achter ligt ergens cafe Gehem maar is op dit plaatje niet zichtbaar... De gebouwen aan de linkerkant zijn o.a. die van houthandel Hulshof, garage Pietje Linden die later naar de Heezerweg verhuisde op de hoek waar je Someren inrijdt. De ophaalbrug moest toendertijd nog met de hand omhoog worden gedraaid en de bomen werden met de hand omhoog en omlaag gedaan... ook de rode "stoplamp" moest men met de hand bedienen...




DE AAW GITSELS



Ze zijn op dit moment vlot bezig met de Markt en de omliggende straten om Asten weer 'n nieuw aanzien te geven. De Gitsels is zover klaar dat er al mensen in wonen maar ik had dit plaatje nog van vroeger toen het nog de ouwe Gitsels was, niet echt die naam maar vroeger was het toch hotel Gitsels en later hotel van Rooij. De kleine huisjes ernaast waren al afgebroken en garage de Wit, die achter het cafe lag, had aan de voorzijde ook 'n tankstation.. Het cafe had de ingang nog niet op de hoek want daar was de ingang van kapper Manders. Tegenover hotel Gitsels stonden nog wat huisjes die later werden ofgebroken en nu er het VVV van Asten is gevestigd... Links het pand van Linden waar nu het Stationneke is... De ronde bocht in de weg was nog gemaakt van "Keinderkôpkes"...


UT BUITE-TUNNEEL



Is dit ook "aaw Aaste" Peer? Nou eigenlijk wel ja.. natuurlijk zijn de "huisjes" niet echt maar de plek waar ze stonden wel... de huisjes zijn de bouwwerken voor het openluchttoneel in de schietbaanbossen maar de plaats was het openluchttheater en dat was 'n stukje oud Asten want daar werden de uitvoeringen gegeven en heeft men vele Astenaren 'n stel gezellige uurtjes vrijetijd besteding gegeven... Jammer dat het weg is...



DE NEIJ KERRIK



Rond de eeuwisseling van 1899 -1900 had Asten z'n nieuwe kerk en omdat de kerk maar 'n stukje was verwijderd van de nieuwe kerk kon het ook gebeuren dat er foto's werden gemaakt waar beiden kerken op te zien zijn... de ouwe stond zowat midden op het Koningsplein en de andere kwam op de hoek Koningplein - Wilhelminastraat staan, net voor garage van Hoek... Hier is nog zo'n plaatje waar de beiden kerken op staan en binnenkort zal ik plaatjes laten zien van de bouw van de nieuwe kerk en de afbraak van de oude...



VAN BOVENAF GEZIEJ



Het is wel duidelijk dat de foto genomen is vanuit de kerk... Rechts ons liefdesgesticht van vroeger, huize Bartholomeus wat nu niet meer als "huis voor de oude van dagen" dienst doet. Het nieuwe gemeentehuis stond er al alleen de uitbreiding kwam pas veel later... Achteraan zie je "ut Liender" en daar stonden toen nog geen huizen... Toen kwam er als eerste de bloemenwijk, de sterrenwijk... de appelwijk etc en ook tussen d'n Himmel en Voordeldonk werd alles volgebouwd. Ik denk dat de ouderen hier nog veel van terug kennen...


UT PLANTSOEN VAN VRUUGER



Het plantsoen was het vroeger maar tegenwoordig is het gewoon ons Koningsplein.. waar we jaren geleden nog die mooie boom hadden staan met die bank erom heen, maar bij 'n heftig noodweer het loodje heeft moeten leggen... Gras en van die mooie paadjes net als op deze foto hebben we er ook niet meer en dat komt door de auto... iedereen rijdt auto en we moeten allemaal parkeren, het mooie Plantsoen dat we Koningsplein noemen is haar naam ook niet meer waardig... Het lijkt niet meer op 'n Koningsplein... het is gewoon 'n autostalling... verder niks. Jammer want dit zag er toch schitterend uit... Je ziet nog 'n man met 'n honde-kar die is daar bezig het groen bij te houden...



IN UT ÍWWIG LÉVE



Eigenlijk is de titel "in ut iwwig leve" helemaal fout want dit is de foto voordat het was verbouwd. Eigenaresse Lenie van Goch verhuurde de soort "woon-unit" aan mensen in Asten en er woonde dan ook meerdere gezinnen in, vaak pasgetrouwde stellen zonder kinderen. Ik las zelfs dat de nieuwe prins van de Klot, John Verspeek hier ook is geboren. Ik ken wel wat mensen die er ooit woonden en ik ben ooit bij Lenie aan de deur geweest om 'n deel te huren omdat ik geen huis kon huren in Asten van de gemeente. Ook dokter Schellekens had er ooit zijn praktijk... Later is het verbouwd tot restaurant en noemde men het pand 't "Eeuwig Leven" maar ook die naam blijkt niet helemaal goed te zijn want toen de uitbaters Trudy en Piet van Vlerken er mee stopte kreeg het 'n nieuwe naam en is nu geen Eeuwig Leven meer maar 'n Italiaans Restaurant en of die het eeuwige leven hebben weet ik zo net nog niet... Naast het witte pand zie je de schilderswinkel van Bakens en het woonhuis van Jan Boot.



AASTES STÁSJON



Om dit te kunnen weten had ik ook ouder moeten zijn want dit is ons tramstation aan de Prins Bernhardstraat wat ook ooit Tramstraat was... Het stationsbebouw lag op de plaats waar nu de blokken huizen staan en je ziet links op de achtergrond de gebouwen die er nu nog staan waar de jeugdsoos SamSara in was gevestigd en vroeger de fabriekshallen waren van Caron. Woensdag 18 mei 1904 was heel Asten en Ommel uitgelopen om het slaan van "dun irste spijker" in de nieuwe trambaan bij te wonen. Die handeling werd verricht aan de weg van Asten naar Ommel door burgemeester Frencken, die toen zijn diamanten burgemeesters jubileum vierde. Twee jaar later, op woensdag 23 mei 1906, reed de eerste tram over die rails. Van het tramstation in de huidige Prins Bernhardstraat ging het naar het tramstation in Ommel, dan via Beek en Oostappen naar Brouwhuis. In Vlierden waren stopplaatsen op Beersdonk en Peeleik. Dan reed de tram een stukje over Bakels grondgebied om zo in Helmond te komen. Daar ging het langs de Deurneseweg, via Rooseind naar het treinstation in Helmond en zo verder tot de aansluiting bij Wachthuis 33 aan de Mierloscheweg op de tramlijn naar Eindhoven. Zesmaal per dag reed er een tram heen en weer. In Asten vertrok de eerste om 5 voor half 7 ’s morgens en de laatste rond 10 voor 8 ’s avonds. Maar er kwam ook 'n einde aan het "tramgebeuren". In 1933 fuseerden diverse vervoersbedrijven, waaronder de Meierij en kwam de busonderneming N.V. Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten (B.B.A.) tot stand. Dat betekende het einde van de tram tussen Asten en Helmond. De Astense machinisten en conducteurs, onder wie Lauke Koole en Willem van Lieshout, werden ontslagen met als alternatief de werkverschaffing. De tram reed tot 15 mei 1935, de dag van het ingaan van de nieuwe dienstregeling. Spullen konden voortaan door vrachtauto’s vervoerd worden, reizigers door de BBA-bus. Die reed niet via Ommel en Brouwhuis naar Helmond, maar via Lierop en langs de Zuid-Willemsvaart. Met de tram verdween ook 'n mooi stukje nostalgie...



DE VÔRRELDONKSE- EN KLEUTERSCHOOL


Deze foto is gemaakt vanaf het grasveld van de Kleuterschool en laat bij de Henricusschool, want zo heette die toendertijd, de prachtige voorkant zien die door de ligging van de school helaas aan de zijkant was gemaakt. In het begin had men er moeite mee dat de lange gevel het aanzicht van de school was geworden want men vond de raampjes net als de ramen van 'n varkensstal. Maar het is nooit veranderd, altijd zo gebleven... de raampjes die je hier in de gevel ziet ziet... was van de laagbouw waar wij konden schuilen als het slecht weer was en de toiletten waren er in ondergebracht... in de winter... steen en steen koud want verwarming was daar niet... De Kleuterschool bouwde men recht tegenover de voorkant van de lagere school met hiervoor het speel/grasveldje en de speelplaats. Helemaal rechts kwamen later nog twee nood lokalen waarvan er hier nog net eentje zichtbaar is... Later werden die nog verplaatst naar 'n andere lokatie.


DE KÉRRIK EN DE MEULE


Ik heb al vaker plaatjes van de noodkerk in Ommel geplaatst maar met de molen erbij nog zowat nooit en al is het plaatje wat donker en onduidelijk, ik vond het wel 'n mooi plaatje voor deze rubriek over oud plaatjes van Asten... Ommel en Heusden horen daar natuurlijk ook bij..


MÉRT OP DE MERT



Ik gaf aan dat ik deze nieuwe map zou maken met allemaal oude dingen van Asten onder de naam "Aaw Aaste" en ik begin maar gelijk met Torrup want die is al zo vaak veranderd waar we niet eens weet van hebben daarom dit plaatje die gemaakt is vanaf het oude raadhuis (gemeentehuis) op de Markt en richting Ommel genomen. Toen al organiseerde men markten zoals we die nog steeds hebben een keer per 14 dagen. Het hoge gebouw is waar later Verdijsseldonk z'n fietsenzaak had, verderdoor dat hoge gebouw is waar het Eeuwig Leven kortgeleden nog gevestigd was. Links is waar de Wit en de Mert hun cafe hadden.


HIMMELS | NÉÉIJS | VRUUGER | SPÍSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu