himmels.nl


Ga naar de inhoudsopgave

Muziek Himmels 2

MUZZIEK


PEER WELTEN MET ANJA EN VADER SJAAK VEREIJKEN

"VIER JAARGETIJDEN"
Het begon op 13 oktober 2019 toen Peter Michiels en ik het muzikantenboek presenteerde in de Ruchte in Someren. Daar was ook Anja Daniels - Vereijken samen met har vriendin, de dochter van een van Neerlands beste accordeonnisten. Anja kwam er omdat haar vader op de footo hier rechts onder en boven links, ook in het boekstonden als duo "de Vrolijke Jongens". We hebben daar wat gebuurd toen en de we bleven toen met elkaar contact houden. Ze kwam later met het idee of ik een liedje wou maken voor Addy Kleijngeld want ze hadden vanalles over hem maar geen liedje. Dat is er gekomen en word met succes vaak bekeken. Maar Anja lied mij 'n opname horern van haar vader Sjaak waar ze samen 'n prachtige melodie speelden, Dat was op cd opgenomen. Ik vond de melodie best mooi maar de opname was niet geschikt voor mijn stem, veel te hoog en ook te vlug. Maar ik had Anja beloofd dat ik er een liedje van zou maken. Maar de muziekfile moest worden aangepast en daarvoor ging ik naar mijn muziekcollega en buurtgenoot Harry Coolen en die was er wel voor te vinden... hij studeerde het nummer in, in een toonhoogde die mij wel lag en ook het tempo werd 'n heel stuk langzamer. Ik heb het Anja laten horen toen we de opname klaar hadden en ze vond het geweldig. Het waren dan niet helemaal hun opnames maar de melodie etc was er nog steeds. Ik ben de zamg op gaan nemen bij mijn vriend Jan van Eijk in Studio 4x4 en heb er maandagavond 28 februari de video bij gemaakt. Al met al heel wat werk geweest maar het is 'n leuk nummer geweorden. Geen "ik-hou-jou-blijf-je-trouw-ga-niet-weg" gedoe maar een liedje over onze jeugd met de "Vier Jaargetijden" van vroeger zoals wij die beleefde. Klik op het plaatje boven.


PEER WELTEN - WOR ZIJN DE GOUW TIJDEIk dacht ik maak een liedje over mijn jonge tijd bij de boeren als ik daar mee ging helpen maar dingen die al verdwenen zijn door de tijd... toch krijg ik weer 'n glimlach op mijn gezicht als ik er aan denk... Jammer dat de boeren stil aan verdwijnen... wie had dat gedacht 65 jaar geleden... Toen was er nog de tijd van de "gouw krre-are"....Klik op het plaatje.


PEER WELTEN - HEURE WIJ UN ACCORDEON
(Ode aan Addy Kleijngeld)Ik kreeg van 'n bekend iemand, Anja, een "epje" of het mogelijk was om voor haar vriendin, de dochter van Addy Kleijngeld, een liedje te maken want Henny vind mijn liedjes altijd leuk, en dan 'n liedje over haar vader, een van Neerlands bekendste accordeonisten. Voor haar vader hebben ze 'n website, 'n videokanaal op youtube, haar vader heeft een eigen straat in Helmond en noem maar op, maar 'n liedje over Addy was er nog geen en Anja die wilde haar daarmee verrassen. Natuurlijk doe ik dat want het is mijn lust en leven, liedjes maken. Ik heb er weer wat tijd ingestoken, bij mijn vriend Jan in de zangcabine opgenomen... de muziek in elkaar gezet en een videootje gemaakt. Nu is het klaar en ze hebben het aangeboden bij Henny die totaal verrast was en "ondersteboven"... Als je op het plaatje boven klikt kom je bij het liedje uit op youtube... Dit staat er te lezen:

Addy Kleijngeld is een beroemdheid, vandaag de dag nog steeds, ondanks dat hij al sinds 1977 niet meer bij ons is, dat blijkt ook wel uit de belangstelling die er nog steeds voor hem is. Wat er nog nooit werd gemaakt is een lied over Addy Kleijngeld, daar is nu verandering in gekomen, doordat Anja Danils - Vereijken, samen met Wim Rozema Kruizenga, het plan opvatte om dit eens voor elkaar krijgen, ze benaderden daarom Peer Welten, die deze uitdaging aanging, het resultaat hoor je hier. Het is een prachtig liedje geworden, wat recht doet aan deze Helmondse kunstenaar, en muzikale duizendpoot .... Peer, duizendmaal dank, ook bedankt voor de mooie beelden, een prachtig geheel. "Heure wij un accordeon", Uitvoerende, met tekst en muziek: Peer Welten, Idee: Anja Danils - Vereijken / Wim Rozema Kruizenga.


PEER WELTEN - KOM NOA AASTE
Het heeft even tijd gekost maar hij is nu toch klaar, met dank aan mijn goeie vriend jan van Eijk voor de hulp. Een liedje over Asten, speciaal voor die mensen die nog niet weten dat Asten het mooiste dorp van Brabant is. Weer in Astens dialect en de tekst, in dialect, loopt mee, 'n paar keer oefenen en je kunt het zo weer meezingen. Lekker muziekje, tekst waar geen woord van gelogen is.... "d moet goe komme"... klik maar op het plaatje voor de muziek met het videootje.


PEER WELTEN - BRIEF VUR ONS MOEDERIk had al 'n tijd je niks meer opgenomen, geen liedjes terwijl ik er wel enkele klaar heb maar nog in moest zijnegn. Afgelopen week ben ik naar mijn goeie vriend Jan geweest en hebben we dit liedje opgenomen. Nu heb ik er ook de video voor gemaakt en staat hij op youtube. Een brief die ik gescheven heb aan ons moeder, daar gaat het liedje over... muziek van de Vlieger van Hazes maar met een andere tekst en natuurlijk weer in Astens dialect. Klik maar op de foto boven.
PEER WELTEN - DE GRIEP
Ik wilde allang 'n tekst maken op de melodie van het liedje van Silvio van vroeger: Vera. Nu was het zover en ik heb er ook weer een videootje bij gemaakt. Dit keer gaat het over die griep. Want het is echt vervelend als je de griep hebt voor 'n goeie. Snotteren, hoesten, slecht eten, misselijk gevoel en koorts. Klik op het plaatje en je wordt via yoiu tube naar het liedje gestuurd.


PEER WELTEN - WOR ZIJN DIE DORPKUS
Ik vind het helemaal niks dat onze dorpjes van vroeger, haar huisjes, winkeltje, cafeetjes etc worden vervangen door hoogbouw... tegenwoordig zijn appartementen in de mode, want die leveren groot geld op en daar moet onze nostalgisch gebouwde gebouwen voor wijken. In ons eigen Asten kunnen we veel dingen opnoemen van het verdwijnen van onze prachtig gebouwde gebouwen, maar ja.... geld maakt mensen anders... heel anders als dat ze waren. Klik op het plaatje.


PEER WELTEN - MOEDERDAG
Je ziet de foto van ons moeder en zo herinner ik me haar het liefste, schitterend lach, maar eigenlijk is mijn nieuwe liedje voor alle moeders. Moeders hebben elke dag 'n moederdag want ze zijn moeder en dat stralen ze elke dag opnieuw weer uit. Doen als voor hun kinderen, zo ook, ons moederke. Dit liedje is voor alle moeders bedoeld alleen heb ik het geschreven zoals ik vooral in mijn jeugdjaren ons moeder heb meegemaakt, kan me geen betere voorstellen. Klik op het plaatje...


PEER WELTEN - VREEJENu de oorlog bezig is in Oekraine dacht ik, het zou toch fijn zijn als we konden vliegen ik maar ook die mensen daar die in dat oorlogsgebied zitten, nergens naar toe kunnen, dan zou het fijn zijn om op te kunnen stijgen, de wolken en de regenboog voorbij konden vliegen naar 'n plek waar het woordje "Vreeje" nog wel bestaat. Klik maar op het plaatje hierboven.PEER WELTEN - IK HAAW VAN MIN EIGE TAALIedereen weet dat ik dialect hoog in het vaandel heb. Als ik liedjes maak dan is dat meestal, zeg maar bijna altijd, op z'n Astens, in ons eige dialect en daar hou ik van. Ik heb de laatste twee jaar bij diversen radiostations in Branbant inteviews gedaan en dan draaien ze mijn liedjes en altijd zeg ik er bij: "Ik wil d wel doew mer wel in ut Astus". En nu maakte ik 'n eigen melodie op het keyboard, zonder veel poespas, met 'n fijne tekst over dialect, zoals wij de dingen noemen, vroeger en nu. Klik op het plaatje boven.PEER WELTEN - SCHLTIJD
Ik denk geregeld terug aan mijn schooltijd, die zes jaar op de Sint Henricusschool, voor ons de "Vrreldonkse School" waar wij veel geleerd hebben. Nog sterker, de school stond in Asten bekend als de beste school met het beste onderwijs van Asten om nog maar niet te spreken van de dorpen die rond om Asten lagen. Wanneer ik er aan terug denk dan zie ik weer die klas voor me met de houte schoolbanken waar je met tweeen langs elkaar in kon zitten, met het inktpotje, met de verschuifbare borden vooraan in de klas en de grote platen tegen de muur, maar ook de heilige beelden. Luister mijn liedje maar en ik heb er 'n videootje bij gemaakt waar je mijn ziet bewegen toen ik zeven jaar oud was... Je wordt doorgestuurd naar youtube en... delen mag, heel graag zelfs. Veel luistergenot.PEER WELTEN - BLLEKESLIEDJEMijn nieuwe liedje is 'n oud liedje van mij en dat zit zo in elkaar. In 1980 deed ik mee aan de wedstrijd bij de Klot wie het mooiste carnavalsliedje maakte dat door de kapel werd gespeeld op hun tochten door Asten. Normaal winnen er vaak mensen die 'n liedje maken over de Klot maar ik doe dat niet, ik maak liedjes die ze bij de Plekkers maar ook bij de verenigingen in Heusden en Ommel ook kunnen draaien, want we hebben meer carnavalsverenigingen als alleen de Klot. Mijn voorsprong op de nummer twee van toen was gigantisch... terecht ook want het was 'n leuk liedje, misschien 'n klein beetje dubbelzinnig maar het was gewoon 'n echte meezinger, 'n liedje dat het echte carnavalstempo had, waar je 'n polonaise op kon lopen en helemaal van die tijd was toen "bloemetjesgordijn" nog top was. Let wel: het liedje is van ruim 40 jaar geleden toen carnaval heel anders was. Klik op het plaatje... de tekst loopt gewoon mee. Jaja hoor, gewoon in "Aastus diejalekt".PEER WELTEN - BEN IK D MENNEKE VAN TOEN
Wanneer ik 's morgens voor de spiegel sta dan denk ik, nu ik oud begin te worden, vaak terug aan hoe het me is vergaan en dan bedoel ik de tijd dat ik nog op de lagere school zat, nog moest leren, proberen slim te worden. Maar ja... ik hield net als veel kinderen van toen uit d'n Himmel, ook van streken uit halen etc. Daar gaat dit liedje over... "Ben ik d menneke van toen"...PEER WELTEN - UT LIEGBENKSKEWe weten allemaal nog wel van de boom op ons Koningsplein waar omheen ooit 'n bankje werd geplaatst en er werd door de oudjes van het bejaardenhuis, van Bartholomeus, gretig gebruik gemaakt om er te zitten uit het zonnetje, wat buurten met elkaar en wat rondkijken... en natuurlijk werden er ook verhalen verteld... daarom kreeg het bankje de naam "ut Liegbenkske" en daar gaat mijn liedje over... geniet er van zo nog net voor de jaarwisseling... klik op het plaatje.


PEER WELTEN - CAFE VAN HOEKHet is alweer 'n tijd geleden dat de van Hoeken uit Asten hun cafe "Jan van Hoek" verlieten en ik denk dat heel Asten er fijne herinneringen aan heeft. Ik zowiezo. Ik was er niet alleen klant maar ik speelde er ook vaak met the Secrets en the Apollo Stars. Toen de afscheidsavond daar was lag ik ziek in bed... echt ziek. Ik had 'n liedje gemaakt om daar te zingen maar helaas... ik was er niet bij. Nu heb ik het liedje op mijn pc weer terug gevonden, ingezongen en op 'n stukje video gezet... geen aparte beelden maar zodat het op you-tube gezet kon worden. Nu heb ik het klaar en luister er maar naar. Klik op het plaatje.


PEER WELTEN - SNUUPKUSLIEDJEMet dit liedje neem ik je mee terug in de tijd van vroeger, toen we als kind met 'n stuiver of 'n dubbeltje in het snoepwinkeltje stonden waar wat potten stonden en 'n rek met bakjes met glazen dekseltjes erop en de prijs er vaak bij stond geschreven, hoeveel cent iets koste. Wij gingen naar Louwke van den Heuvel in de Emmastraat en daar hadden ze rechts al je binnen gingen 'n plank met bakjes en potten etc. Het duurde 'n hele tijd voordat we hadden kunnen beslissen wat we zouden nemen. Ik noem de snoep nog bij naam maar er zijn er nog veel meer... het brengt je echt terug naar toen je nog 'n kind was... "snotneuze nog"....PEER WELTEN - GEDRMD
Ze lijken allemaal wel 'n beetje op elkaar, de teksten van mijn liedjes want ik zing en heb het graag over vroeger. Na mijn vorige liedje over de Herfst dacht ik dat dit ook wel leuk zou zijn want ik droom echt heel vaak en weet meestal ook nog waarvan ik droomde. Natuurlijk droom je over de meest rare dingen maar soms droom je ook van vroegertijd, toen je jong was, nog 'n kind was. Daar gaat mijn liedje over, hoe het vroeger bij ons thuis was toen ik 'n jaar of zes was. Klik op het plaatje, luister mijn liedje en kijk naar het videootje wat ik er bij maakte... alles tegen 'n achtergrondje wat ik maakt van Asten, "Turrup".PEER WELTEN - HERFSTIk had mijn nieuwe liedje over de Herfst al eerder willen maken maar ik dacht ik laat het liggen tot volgend jaar want de herfst is toch al 'n maand bezig. Maar de Herfst is ook aan het sukkelen geraakt net als onze regering en toen heb ik het ingezongen bij mijn goeie maatje Jan van Eijk en vrijdag de hele middag en avond bezig geweest om 'n mooi videootje er bij te maken. Klik op de foto en luister naar mijn nieuwe liedje en kijk het videootje van mijn nieuwe liedje... Peer Welten - Herfst, in Astens dialect natuurlijk.PEER WELTEN - LA COMPARSA BEDANKTIk wilde al langer 'n "praotliedje" maken en nu dacht ik verdorrie ik zal dat 'ns vertellen van "hoe det begon vruugur". We gingen altijd dansen bij Zegers...... nou ja... luister het liedje maar dan weet je genoeg want zo als ik het vertel "z ging d vruugur"... het liedje is 'n soort ode aan ons lievelings instrumentaaltje van ZZ en de maskers, "La Comparsa". Het is weer in Astens dialect zoals altijd maar ik heb ook de tekst in abn mee laten lopen, kun je het beter volgen denk ik. Klik op mijn foto.PEER WELTEN
-

ZING US GEWOON UN LEKKUR BRABANTS LIEDJE
Mijn nieuwe liedje voor Augustus 2021 is 'n liedje dat gaat over Brabant want wij houden van liedjes in dialect en daar gaat mijn liedje over... wanneer je 'n slechte dag hebt dat alles verkeerd gaat dan draai je gewoon 'n Brabants liedje want Brabant heeft veel mensen die zingen in dialect... ik vind het geweldig dat ze er zijn... "ik haaw van diejalekt en ik haaw van brabant"... klik op het plaatje.PEER WELTEN - EIJGE HAARD IS GOUD WAARD
Mijn nieuwe liedje gaat natuurlijk weer over vroeger, de tijd dat ik klein was en als ik nu dan buiten zit onder ons afdakje in de tuin, dan gaan mijn gedachten graag weer terug naar vroeger... 65 tot 70 jaar geleden. Ik zie die dingen nog hangen en staan bij ons in de grote keuken want wij zaten daar altijd, daar leefde wij... En ons ik dan weer in gedachten verzonken zit dan weet ik dat die ene spreuk die bij ons in de keuken hing me het meest is bijgebleven... 'n koperachtig schildje, vierkant maar met de punt omhoog en omlaag stekende... waar op stond... "Eigen haard is goud waard" en die spreuk paste gewoon bij ons thuis... klik op het plaatje en bekijk het videootje dat ik er bij maakte... dan gaan jullie gedachten ook wel weer terug.


PEER WELTEN - M DE BUS NOA VRUUGURIk liep al tijden met het idee om 'n liedje te maken, dat er misschien wel 'n bus zou kunnen lopen naar vroeger, en vandaag heb ik het helemaal afgemaakt. Begin van de week opgenomen in de zangstudio van m'n goeie vriend Jan die het ook helemaal verzorgde... Ik had zelf de muziek op het keyboard gemaakt en Peter Michiels speelde 'n kort gitaarsolootje in en ik heb er Woensdag 'n videootje van gemaakt. Kijk waarom zou er niet 'n bus lopen met bestemming "Vruugur"..... Ik zou het heelijk vinden om nog 'ns wat dingetjes van vroeger over te doen... Kapdollen, britsen, voetballen, "vurberrige" en noem maar op. Luister mijn liedje, ik hoop dat het jullie weer zal bevallen... mijn andere liedjes van "wa waar ut vruugur schn" zal ik niet meer kunnen evenaren wat het aantal kijkers op tube betreft... staat vandaag, alles bijeen geteld op ruim 64.000 luisteraars/kijkers... echt geweldig... ik hoop dat je dit liedje ook weer leuk vindt.


PEER WELTEN
DAN HLT DE WIRRULD P TE BESTOA
We hoorde 'n liedje van Dick van Altena op internet, zo mooi dat nummer dat ik dat ook wel zou willen zingen maar dan met mijn eigen tekst en die tekst is over het vergaan van de wereld. Het wil zeggen dat wanneer al het groen weg is, alles kaal en kil, de sterren en wolken verdwijnen, als de zon niet meer schijnt, de rivieren niet meer stromen en de regenboog zijn kleuren heeft verloren... dan staan we op het punt om de wereld te verliezen.. Het liedje is zelf weer ingespeeld op het keyboard want er was nergens 'n karaoke te verkrijgen... en dit is het resultaat geworden... zelf vind ik het 'n prachtig nummer geworden met 'n goeie tekst... Ik laat de tekst weer meelopen in Astens dialect maar dit keer ook de gewone Nederlandse tekst.. klik op het plaatje...PEER WELTEN - CARNEVAL 2021 THUIS
Carnaval 2021 is anders als dat we gewoon zijn, ik denk ook vaak terug aan de carnavals die ik speelde met the Secrets in afgeladen volle zalen... heerlijk die meute in polonaise achter elkaar aan sjokkende... geweldig. Maar omdat we corona nog steeds niet onder de knie hebben is het goed dat we dit jaar, voor n keer ons gezond verstand gebruiken en thuis de polonaises houden en ons biertje of wijntje drinken... Ik heb er 'n liedje op gemaakt wat iedereen wel kent... de melodie van de Deurzakkers, het feest kan beginnen, maar ik zing mijn eigen aangepaste tekst in Astens dialect: "Carneval 2021 thuis", of wel: "Ut fist kan beginne".... we zijn er klaar voor... "zet um p, doe gek, mer doe normaal".... klik op het plaatje.REJAKSIES P MIN LIEDJUS
Als je dan liedjes maakt met je hart en je ziel en de mensen luisteren er naar en je krijgt zo'n mooie reacties... ja dan krijg ik kippevel. Dan ben ik best trots op me zelf dat mag je gerust weten. Mijn nieuwe liedje is al weer bijna klaar en ik heb al weer 'n goed idee voor 'n volgend. Ik kan het gewoon niet laten... zeker met zulke reacties, hartverwarmende woorden... "en dr doew ik ut vur"...


PEER WELTEN - 'N ECHTE VRIENDIk weet ook niet hoe het komt maar de laatste tijd ben ik helemaal op de muzikale toer. Ik heb tientallen ideeen over liedjes die ik nog wil maken en ik kan gewoon niet stoppen... heerlijk om te doen. Misschien komt het wel omdat het liedje van "wa waar ut vruugur schn" zo goed ontvangen is. Nog nooit had ik dit meegemaakt... in 'n maand tijd 40.000 kijkers/luisteraars, dat is ongekend, dat is iets voor echte muzieksterren maar toch niet voor 'n boerke uit Asten die gewoon wat leuke liedjes maakt in Astens dialect. Het liedjes taat inmiddels al op 60.900, niet normaal. Maar goed, mijn laatste liedje over de kermis van vroeger staat ook alweer op 1331 en dat is ook veel maar het komt ook 'n beetje omdat ik veel abonnees heb gekregen, 580 inmiddels. Maar nu mijn nieuwe liedje: "'n Echte Vriend". Ik heb in mijn leven 'n stel echte goeie vrienden en dat moest iedereen eigenlijk hebben, mensen die er altijd voor je zijn, in goeie en slechte tijden. Ik heb die gelukkig... Mijn liedje gaat over... echte vrienden. Klik op het plaatje, luister en geniet en ik zet de verwijzijng naar youtube ook op mijn website en op facebook... deel het maar als je wil, ik zou het leuk vinden als weer veel mensen kunnen genieten van dit liedje in Aastus dialekt.


PEER WELTEN - DE KERMIS KUMPT
Nog nooit is 'n liedje zo goed ontvangen als mijn laatste liedje dat gaat over vroeger tijd, "Wa waar ut vruugur schn", nu bijna 60.000 keer bekeken. Ik heb nog maar 'n keertje 'n liedje gemaakt over vroeger want dat doe ik graag en mensen horen ze graag. Ze brengen mensen nog 'ns terug in de tijd van vroeger. Heerlijk... Mijn nieuwe liedje, ruim 'n maand na mijn vorige heet "De Kermis Kumpt" en het gaat over de kermis, maar dan de kermis van vroeger, zoals ook ik dit meemaakte.... wat voorbij kompt? De mallemolen, het kraampje met kindersppeelgoed, de zweef en de schommels, de botsautootjes en jimmy, de grijpkraantjes en de schiettent en niet te vergeten de rups. Ik hoop dat de mensen het weer massaal luisteren en delen want ik zet het net als al mijn liedjes op youtube, maar ook op faceboek. Ik ben benieuwd hoe dit liedje zal worden ontvangen... Klik op het plaatje boven.INTURVJOEW M UMROEP MEIJERIJZe waren er via via achter gekomen wie ik was en ze benaderde mij naar aanleiding van het lied "waar ut vruugur toch schn" en nu wilde ze bij omroep Meierij 'n interview met me hebben, wel telefonisch want i.v.m. corona kan het niet anders. Het werd 'n heel uur... vier liedjes werden er gedraaid en voor de rest moest ik vertellen over het hoe en wat, dingen uit mijn leven. Dan zijn ze bij mij wel goed want dat doe ik graag. Nu wilde ik het opnemen maar al voor de uitzending begon was de andere mobiel al vol. Ik kreeg wel dit toegestuurd. JHan van Eijk mijn maatje heeft het wat bewerkt en luister naar wat ik allemaal te vertellen had... Ga er maar 'ns rustig voor zitten, klik op mijn kop hierboven en je hoort het hele uur...PEER WELTEN - KERSMIS BIJ ONS THUIS
(nieuwe uitgave)Mijn kerstliedje van jaren geleden, geplaatst op youtube in 2011 in april, daarvan was ik al langere tijd niet tevreden over de muziek. Stefanny van Dijk maakte van het liedje 'n eigen arrangement en ik heb het opnieuw ingezongen, 'n nieuw videootje bij gemaakt met de tekst in beeld. Die tekst op twee plaatsen 'n klein beetje aangepast en nu staat hij op tube. Volgens mij krijgen mijn volgers op youtube automatisch bericht. Klik op het plaatje hierboven en luister naar de nieuwe uitvoering van "Kersmis bij ons thuis".PEER WELTEN - W WAAR UT TOCH SCHN
Ik vind het heerlijk om liedjes te maken over vroeger, zekker omdat ik nog zeveel over vroegertijd heb onthouden... dingen zoals wij die mee hebben gemaakt en deden doe we nog in d'n Himmel woonden... in mijn jeugd die ik nergens anders door had willen brengen. Deze keer heb ik geen bestaande melodie gebruikt zoals je van mij gewend bent maar dit keer heb ik de melodie zelf gemaakt op het keyboard wat ik van Peter Michiels heb. De tekst wijst zichzelf, allemaal dingen van vroeger... de melodie is simpel... als je de melodie hoort dan ken je het refrein meteen al... en wat zo mooi is, het blijft in je hoofd hangen. Luister naar het liedje en kijk naar het videootje wat ik er bij heb gemaakt... ik hoor wel wat jullie er van vinden.PEER WELTEN - MIN LVEIk heb jullie verteld dat ik 'n liedje had gemaakt als 'n soort terugblik op 75 jaar Peer Welten van hoe het begon als klein manneke Peterke tot aan de grijze ouwe die ik nu ben Peer. Ik heb het gemaakt op het liedje testament van Boudewijn de Groot want dat leek me wel 'n toepasselijke melodie omdat het ook gaat over de jeugd van Boudewijn. De tekst in dialect loopt weer mee.. Ik hoop dat jullie het leuk vinden, ik heb er mijn best op gedaan, alleen in het videootje heb ik vele uren inzitten om het zo te krijgen. Klik op de foto boven en je wordt doorgestuurd naar youtube.PEER WELTEN - SPIEGULBILDIk kon niet wachten met het plaatsen van mijn nieuwe liedje, dat ik maakte omdat ik in 2020 toch mooi 75 jaar jong ga worden, want ik vond het best 'n leuk liedje geworden en over 2 maanden is het zover... Het liedje heb ik gemaakt op de wijs van Spiegelbeeld van Willeke Alberti die in februari 75 werd. En omdat ze bij haar al maanden van te voren aan gaven dat het iets bijzonders was dacht ik dat het bij mij toch ook best bijzonder is ook al ben ik minder bekend als zij. Ik heb er 'n leuk videootje bij gemaakt en als je op het plaatje klikt wordt je via youtube naar het filmpje gestuurd... Ik zie straks wel wat jullie er van vinden. Als ik op ga treden zal ik dit zeker in mijn lijstje zetten.PEER WELTEN - NIEMAND WIT
Het corona-virus heeft bijna de hele wereld in haar greep... het is niet normaal meer hoe snel het zich vermenigvuldigd... Ook ik heb er mee te maken en ik probeer er zo min mogelijk aan te denken maar dat lukt niet want met alles wat je doet krijg je er mee te maken. Ik heb mijn vriend Jan van Eijk gevraagd om niet meer te komen, hoe verschrikkelijk ik dit ook vind. Ik ben echt bang om het te krijgen dus doe ik er alles aan om niet met mensen in aanraking te komen. Ons Nancy haalt voor ons de boodschappen maar we komen niet bij elkaar, hoe vervelend ook dit weer is. Het is wachten op betere tijden die hopelijk snel komen. Voor ons is het nog wel te doen want Annie en ik hebben allebei onze hobby's en bezigheden. Ik heb wel met de rollator rondgelopen op de parkeerplaats en ook de oefeningen die ik op heb gekregen van mijn fysiotherapeut Wouter doe ik netjes. Ook heb ik 'n half uurtje gefietst maar dan ben ik al bang dat ik iemand tegen kom. Zondag ga ik 'n kaarsje aan steken in Ommel bij Maria... dat vertel ik nog wel. Ik heb vandaag mijn liedje afgemaakt op het bekende "Niemand Weet" van Johnny Lion. Ik zing het in dialect en heb het niet bij Jan mijn maatje op kunnen nemen ivm corona dus heb ik het thuis gedaan, er 'n videootje bij gemaakt en klik op het plaatje dan wordt je doorgestuurd naar youtube... Het heet gewoon hetzelfde maar dan in dialect: "Niemand Wit"... en het heeft met het coronavirus te maken...


PEER WELTEN - UT HANTJE VAN DUN TRREIk heb het liedje van Pro et Contra van de kerk van Asten, met tekst van Gerard van de Moosdijk, altijd mooi gevonden omdat de kerk toch altijd het middelpunt van ons dorp is... vanwaar je ook komt, je ziet altijd die torenspits hoog boven de huizen uit steken en je ziet het gouden haantje er fier bovenop staan. Daar gaat mijn liedje over... "Ut hantje van dun Trre". Ik had de tekst al veel eerder klaar met de muziek maar ik moest het nog opnemen en er moest natuurlijk nog 'n leuk videootje bij gemaakt worden. Dat heb ik nu gedaan. Klik maar op de haan en je hoort en ziet het filmpje van het liedje.


PEER WELTEN - UN VRIJKARTJE NOA DUN HIMMELOnze straat heet de Hemel en ik weet dat mensen die daar woonden en altijd netjes hun "ding" hebben gedaan toen ze nog hier op aarde waren, dat deze mensen heel zeker van de Hemel op aarde naar de echte Hemel daar boven zijn gegaan. Ik weet ook niet hoe die Hemel, die echte Hemel er straks uit zal zien als we er naar toe gaan, maar ik gel;oof er nog heilig in dat er straks nog iets is voor ons. Ook weet ik dat heel wat mensen die ik ken van vroeger naar die echte Hemel zijn gegaan. Hardwerkende mensen die alles voor hun kinderen deden, vaak grote gezinnen en dan ook nog de oorlog hebben meegemaakt. Mijn ouders, Driek en Anna Welten hebben beiden twee oorlogen meegemaakt en gelukkig is mij dat bespaard gebleven. Ik weet dat mijn ouders, onze ouders, want ik spreek ook namens de rest van onze familie, ik weet dat mijn ouders daar boven zitten en wachten op ons. Ze verdiende 'n vrijkaartje voor de hemel, ze werden opgehaald door 'n engelen-trein en samen gingen ze op weg naar boven... Daar gaat mijn liedje over... "Un vrijkartje noa dun Himmel"... klik op het plaatje, de tekst loopt mee.


PEER WELTEN - WE NAME ULKAAR ZOAS WE ZIJNIk heb al vaker 'ns 'n liedje willen maken over ons Anneke, Annie en mij. We weten allemaal dat er tegenwoordig veel mensen gaan samenwonen en trouwen en binnen 'n bepaalde tijd zijn ze weer gescheiden en van elkaar af. Wij zeggen altijd "astur 'n schitje dwers zit dan zijn ze uit ulkaar"... Eigenlijk is dit ook 'n liedje voor die mensen... doe 'ns 'n beetje water bij de wijn als je het met elkaar over iets niet eens kunt worden... Dit is speciaal voor Annie, die weet wel hoe het leven in elkaar zit. Klik op het plaatje boven... Daar zie je haar toen ze 'n jaar of 18 was en het andere is van enkele jaren geleden. "Ze blie nog altijd ve moi". En niet vergeten, "wij din k altijd watter bij de wijn"...PEER WELTEN - MENNEKE P DE MOAN
Ze hebben ons vroeger wat wijs gemaakt... ik zal 'n paar dingen zeggen. "Sinterkls? hilleml nie woar, de Psvggel? k niks van wor, Kiekjus m dun ievaar? kom p zeg". Zo zijn er nog wel meer dingen die ze ons wijsmaakten. Mijn nieuwe liedje, eigenlijk was het niet nieuw want ik maakte het 'n jaar geleden al maar verder niks mee gedaan, mijn nieuwe liedje gaat over het mannetje op de maan, in dialect: "Menneke p de moan". Op school leerde wij dat vroeger, er zou op de maan 'n manneke rondlopen. Kom op zeg, dat geloofde ik toen al nooit... "net zo min als van ut zandmenneke d zand in w oge kumpt strouwe z deddege kaant sloape". Luister maar naar mijn liedje wat ik vanaf nu ook in mijn repertoire lijstje op heb genomen: Peer Welten - "Menneke p de moan". Op muziek van Ritme van de regen, klik op het plaatje.PEER WELTEN - MOEDURS MISTEOp zaterdag 3 augustus ben ik de hele dag bezig geweest met m'n nieuwe liedje. Ik had al tijden het idee om 'n liedje te maken over "Moedurs Moiste" bij ons, bij de Weltens... Tja en dan kom je al gauw bij mij uit, toch? hahhaha. Ik vond het wel grappig... gemaakt op de muziek van Gerard Cox: "het is weer voorbij die mooie zomer" maar dan met mijn tekst, mij op het lijf geschreven. Klik maar op de foto... je wordt doorgeschakeld naar you-tube waar het liedje staat en ook de tekst loopt mee in het dialect natuurlijk. Echt de hele tijd mee bezig geweest... tekst hier en daar moeten aanpassen... opgenomen op mijn pc kamer.. 'n videootje gemaakt... het geheel in elkaar gezet en naar internet gestuurd. Vandaar dat ik geen tijd had om vandaag nog meer dingen op mijn website te zetten... dus vandaag alleen dit.


PEER WELTEN - IK Z Z GER US DUN BAS WILLE ZIJN


We weten allemaal dat de wereld bestaat uit oplichterij, uit corruptie, over zelfvereiking, uit waanzinnige oorlogen en rotzooi. Het is natuurlijk allang zo maar het wordt ook steeds erger... kijk maar 'ns hoeveel landen in oorlog zijn, hoevvel landen samen niet door n deur kunnen en het zou toch heel naders kunnen zijn. Daar gaat mijn liedje over... Ik zou zo graag 'ns de baas willen zijn, van iedereen, van elk land.... dan zou ik er voor zorgen dat iedereen hier fatsoenlijk kon leven en gelukkig zou kunnen zijn. Ik ben gelukkig geboren toen de oorlog met Nazi-Duitsland net voorbij was maar kijk 'ns wat voor oorlogen er op de wereld nog zijn geweest zpal in de Oostblok.. in Vietnam etc etc. En altijd zijn weerloze vrouwen en kinderen de dupe... Dat moet maar 'ns veranderen... als ik de baas zou zijn zou het er anders aan toe gaan. Klik op het plaatje en je ziet en hoort mijn videootje via you-tube.

PEER WELTEN - HENNEVEL

Het is eigenlijk kippevel maar wij Astense mensen zeggen gewoon "hennevel" en dan bedoelen we gewoon hetzelfde... trouwens ze zeggen ook wel 'ns kiepevel. Maar het maakt niet zoveel uit... mijn dialect is hennevel en daar wilde ik al lang geleden 'n liedje over maken. Ik had 'n leuk muziekje maar toen ik de tekst klaar had en ik het ingezongen had vond ik het toch maar niks. Nu had ik deze al langer op het oog, Frans Bauer - de Regenboog. Nu is de tekst oke en ik heb het liedje bij mijn vriend Jan van Eijk van Studio4x4 opgenomen en ik heb er 'n achtergrondje bijgeplaatst toen ik het ingezongen en 'n filmpje van had gemaakt. Dit is het resultaat. Waar ik kippevel van kreeg? Luister het liedje maar, klik op het plaatje. De tekst loopt mee met het videootje, wel in dialect...
PEER WELTEN - TOEN IK NOG UN MENNEKE WAAR

Ik heb dat Limburgs liedje van "Toen ik nog 'n jungske was" altijd wel 'n mooi liedje gevonden en als ze vroeger op bruiloften in Limburg en Zuid-Oost Brabant dat liedje speelde dan zong iedereen uit volle borst mee met het refreintje... tralalalalaaa, tralalalalaaa etc. Ik had al ooit het plan opgevat om hier mijn eigen draai aan te geven... dus ik veranderde wel wat aan de tekst omdat hij iets te maken moet hebben met mijn eigen leven.. en ik zing het gewoon weer in Astens dialect zoals jullie dat van mij gewoon zijn.. Ik maakte er ook 'n leuk videootje bij want zo gaat het tegenwoordig... "ut oog moet k vort wa hebbe" en als je hier op het plaatje klikt wordt je doorgestuurd naar you-tube. Ik zet het ook nog bij mijn map van "Muziek, al mijn liedjes". Veel luister genot... oh niet vergeten te zeggen... "ge mat gewoon meezinge"...

Toen ik nog un menneke waar


Toen ik nog un menneke waar, ik was un joar of zes.
Toen ging ik vur ut irst noa school, ik krig mun irste les
En zag ik thuis un trummulke, dan jatte ik un kuukske
Dan z ons moe, d muddege nie, en ik moes in ut huukske

Tralalalala, tralalalala. 2x

Ik worde al n grote vent, de schltijd hajjik gehad
Dan ging ik m min kammereuj, sondus fijn op stap
we keke noa de meiskus k, gelklid in un strak bruukske
en soms dan ging zo'n meidje mee, noa un donker huukske

Tralalalala, tralalalala. 2x

Solo

Toen ik latter vreije ging, ik zaat vol goeie moewd
Elluk afscheid soavus waar zo schon, ik weet ut nog zo goewd
Mer inins stnd hunne vadder doar, ik heurde al un vluukske
Wa moete gij m min dochter hier, in d donker huukske

Tralalalala, tralalalala. 2x

Mer as ik oit bij Petrus kom, en stoa ik vur zun deur
Dan zallie zelle, kom dur mer in, ge stoatur hil goe vur
Ge ht moit iemus koa gedoa, ge het un zuivur buukske
Dan zeg ik Petrus zet mij mer, m un engeltje in un huukske

Tralalalala. Tralalalala.. 2x


PEER WELTEN - NUN DUBBULDIK


Ik denk dat mensen van mijn leeftijd ook nog wel 'ns graag terug gaan in de tijd... nog 'ns kuieren door de tijd van vroeger. Schooltijd... de tijd met je vriendjes... spelen waar het mogelijk was met kapdol, britsen, knikkeren, voetballen, verbergen etc etc. Ik doe dat nog geregeld want ik hou van de dingen van vroeger... natuurlijk echt terug in de tijd dat gaat niet want de tijden veranderen nu eenmaal... kijk maar ons speelgoed, wij kregen kleurpotloden nu krijgen ze stiften, wij kregen mens erger je niet, nu krijgen ze minecraft voor op de tablet of de pc. Tegenwoordig zit zelfs de jeugd met 'n mobieltje te hannesen.. Ik zat ook nog 'ns te denken aan wat wij vroeger kregen... op zondag kregen we twee karamels... schuimpjes van de bakker en van die lettertjes... Toch waren wij gauw te vreden... of waren we het wel? we hadden geen keuze, wij hadden het niet zo breed thuis zo net na de oorlog en ik ben van 1945, net na de oorlog dus er was niet zo gek veel. Toch kregen wij 'n dubbeltje om snoep te kopen toen ik 10 jaar was... 1955. Ik had ook graag ijs en daar gaat mijn nieuwe liedje over en mensen van mijn leeftijd of ouder die weten het wel. De lekkere "dubbeldikke" ijsco van Jamin. Wij gingen die halen aan het kleine raampje naast de winkel van Joordens die er 'n Jamin winkel hadden... Gewoon groot en lekker, klik op de wikkel lin ks van de dubbeldik zoals die er vroeger uit zag en geniet van mijn nieuwe liedje.. luister maar naar mijn versie van Jamins ijsje, "Nun Dubbuldik"....


PEER WELTEN - "ZIJN Z AS IK EIGELUK BEN"

Mijn nieuwe map begin ik met 'n liedje wat ik al veel eerder had willen maken, maar er nu kortgeleden pas aan ben begonnen en dat kwam zo. Ik zat 'n tijd geleden naar de tv te kijken en toen zag ik mensen die door hun gedrag de woede van andere over zich heen kregen en toen dacht ik: "die hebbe zeker thuis nit geleerd um gewoon te doew, gewoon w eige te zijn". Wij hebben dat wel... ik ben er wel achter gekomen door gewoon normaal te doen, je eigen te zijn, dat je dan het verste komt. Ik ben niet materialisties zoals zo veel van die kopstukken van bedrijven, van landen en van bestuurders. Ons moeder zou zeggen; "doe mer gewoon dan doedege al gek geng". Ik doe niet gek maar wel normaal... ik hoef niet rijk te zijn en ik hoef niks over andere mensen rug... Zo doen mijn vrouw en m'n dochter ook.. en mijn kleinzoon? Die wil ik dat ook graag mee geven... "Zijn z as ge eigeluk bnt" en in min geval... "zijn z as ik eigeluk ben"... Klik op het plaatje en je wordt doorgestuurd naar you-tube voor mijn nieuwe liedje, de tekst in Astens dialect loopt met het liedje mee...HIMMELS | NIJS | VRUUGER | SPSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu